Näin toimitaan Kuopio-Jukolassa

SAAPUMINEN KILPAILUKESKUKSEEN

Tämä sivu PDF-tiedostona.

Kilpailukeskus sijaitsee Kuopion Vehmersalmella, Rytökylässä. Kilpailukeskus avataan perjantaina 13.6.2014 klo 10.00.

Lännestä (lounaasta) VT 9:ää saapuvan liikenteen opastus alkaa 14 km Suonenjoelta Lempyyn risteyksestä, josta käännytään itään tielle 531, jota jatketaan valtatielle 5 (Palokangas) ja sitä edelleen etelän suuntaan noin 10 km Leppävirralle, josta käännytään idän suuntaan tielle 534 (Heinävedentie).
Etelästä saapuville ajoneuvoille opastus alkaa valtatieltä 5 Leppävirran taajaman pohjoisreunasta, josta käännytään samoin tielle 534, josta edelleen käännytään kohti pohjoista tielle 536 (Vehmersalmentie). Saavuttaessa noin 40 km Leppävirralta olevaan Puutossalmentien risteykseen alkaa ajoneuvokohtainen opastus, jossa bussit, VIP ja Media opastetaan oikealle idän suuntaan Puutossalmentietä ja henkilöautot, sekä matkailuajoneuvot vasemmalle lännen suuntaan.
Pohjoisesta tulevan liikenteen opastus alkaa valtatieltä 9 noin 11 km valtatieltä 5 itään, mistä käännytään etelän suuntaan tielle 539 (Vehmersalmentie). Vehmersalmentieltä noin 1 km ennen Vehmersalmen taajamaa käännytään länteen Puutossalmentielle, jota kaikki ajoneuvot etenevät noin 1 km, jonka jälkeen (Vehmersalmen sillan ylityksen jälkeen) alkaa ajoneuvokohtainen opastus. Matkailuajoneuvot ja moottoripyörät jatkavat Puutossalmentietä suoraan lännen suuntaan, muu ajoneuvoliikenne kääntyy oikealle Räsälänlahdentielle.
Idästä valtatietä 9 saapuvan liikenteen opastus alkaa Tuusniemen kirkonkylästä noin 1 km Kuopion suuntaan, josta käännytään etelänsuuntaan tielle 544 (Salmenkyläntielle), josta edelleen etelänsuuntaan tielle 542 (Luostarintie). Luostarintieltä käännytään länteen tielle 539, Litmaniementielle, jota ajetaan Vehmersalmentien (536) risteykseen. Siitä käännytään Vehmersalmen taajamaan päin ja edelleen noin 1 km ennen taajamaa oikealle Puutossalmentielle. Matkaa Tuusniemeltä kisakeskukseen on noin 37 km.
Opastus on paikoillaan perjantaina 13.6.2014 klo 7.00, ja sitä on noudatettava. Erityisesti lauantaina saapuvien on syytä varata ainakin 1 tunti ylimääräistä aikaa; tiet ovat kapeita ja liikennettä paljon.
Lähestyessäsi Jukolaa, noudata opastekylttejä. Navigaattorin voit sulkea.

HUOM! ERITYISOHJE
Erityisesti varoitetaan etelän ja lännen suunnasta tulevia käyttämästä valtatietä 5 noin 11 km Kuopiosta Vehmersalmen suuntaan johtavaa Puutossalmentietä no 5370. Tien katkaisee Puutossalmen lossi, joka on varsin hidas ja ruuhkainen. Ilman kisatapahtumaakin kesäaikaan on lossilla pitkät, jopa tuntien ruuhkat.

JOUKKOLIIKENNE
Yhteistyössä Kuopion kaupungin kanssa järjestetään linja-autokuljetus reitillä Kuopion satama – kisakeskus. Kuljetus on maksullinen. Linja-autojen tarkempi aikataulu ja hinnat löytyvät osoitteesta www.jukola.com/2014. Kuljetus ajaa tarvittaessa rautatie- ja linja-autoaseman sekä lentoaseman kautta tulevien vuorojen mukaan. Varaathan riittävästi aikaa matkantekoon. On omalla vastuullasi, että ehdit osuudellesi.

Kisakeskukseen pääsee myös Kuopion matkustajasatamasta laivoilla Vehmersalmen satamaan, josta on kisakeskukseen linja-autokuljetus. Laivamatka on maksullinen.

SEURABUSSIT
Seurabussien opastus noudattaa muutoin yleistä opastusta, mutta lähellä kilpailukeskusta seurabussien opasteissa on lisäkilpenä linja-auton kuva. Pysäköintilippu on pidettävä linja-auton tuulilasin sisäpuolella näkyvästi esillä poistumiseen asti. Opasteita ja järjestäjän ohjeita on noudatettava. Seurojen bussit opastetaan tyhjennyksen jälkeen järjestäjän osoittamiin kolmeen pysäköintipaikkaan, jotka ovat Vehmersalmen taajamassa n 1,5 – 2,5 km kisakeskuksesta.

HENKILÖAUTOJEN PYSÄKÖINTI KISAKESKUKSEN VÄLITTÖMÄSSÄ LÄHEISYYDESSÄ
Henkilöautolla tulevien on varauduttava kisakeskuksen kapean tiestön aiheuttamiin ruuhkiin. Kilpailijoiden on syytä varata riittävästi aikaa kilpailukeskukseen saapumiseen.

Pysäköinti tapahtuu P-alueille järjestäjän opastuksen mukaisesti. Pysäköintimaksu 15 € on lunastettavissa Jukola-kaupasta. Pidä pysäköintilippu auton tuulilasin sisäpuolella näkyvästi esillä poistumiseen asti. Maksut tarkistetaan poistuttaessa, jolloin maksamattomille ja rahastukseen ohjattaville on oma hitaampi poistumiskaista. Älä jätä autoon arvotavaroita näkyville.

Käytä järjestäjien P-alueita. Alueella on tehostettu valvonta. Väärinpysäköity auto on usein turvallisuusriski ja se saatetaan joutua siirtämään hinauksella toisaalle, josta aiheutuu auton omistajalle kuluja.

VIP- ja Media-paikoituslipulla varustetut henkilöautot ohjataan omille P-alueille, joille pääsee ainoastaan ennakkoon lähetetyillä Kutsuvieras-/Media-pysäköintilipuilla. Pidä pysäköintilippu EHDOTTOMASTI näkyvästi esillä auton tuulilasin sisäpuolella saapuessasi.

INVA-korttia tuulilasissa pitävät liikuntarajoitteiset voivat noudattaa VIP-opasteita.

MATKAILUAJONEUVOT
Matkailuautoilla ja asuntovaunuilla saapuvien on ilmoittauduttava etukäteen kilpailukutsun mukaisesti. Matkailuajoneuvojen paikkoja on rajoitetusti ja ne jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Pysäköintimaksu 35 € maksetaan saavuttaessa pysäköintialueelle.

Matkailuajoneuvojen opastus noudattaa muutoin yleistä opastusta, mutta lähellä kilpailukeskusta matkailuajoneuvojen (matkailuautot ja asuntovaunuyhdistelmät) opasteissa on lisäkilpenä asuntovaunun kuva. Pysäköintilippu on pidettävä auton tuulilasin sisäpuolella näkyvästi esillä poistumiseen asti. Opasteita ja järjestäjän ohjeita on noudatettava.

Matkailuajoneuvojen P-alue on avoinna perjantaista 13.6. klo 10.00 alkaen. Alueella on juomavesipiste ja vessat. Sähköjä ja erillistä septitankkien tyhjennysmahdollisuutta ei ole. Matkaa pysäköintialueelta opaspaalulle on 1000–1500 metriä. Avotulenteko ja grillien yms. käyttö on kielletty auton ulkopuolella. Myös markiisin alas laskeminen ja etuteltat on kielletty. Turvaetäisyydet on huomioitava.

POLKUPYÖRÄT JA MOOTTORIPYÖRÄT
Kilpailukeskukseen pääsee helposti myös polkupyörällä ja moottoripyörällä. Moottoripyörien opastus noudattaa muutoin yleistä opastusta, mutta lähellä kilpailukeskusta opasteissa on lisäkilpenä moottori- ja polkupyörän kuva.

Polkupyörien ja moottoripyörien pysäköinti on maksuton, ja se sijaitsee kisakeskuksen välittömässä läheisyydessä.

LIIKENNETIEDOTUKSET
Kuopio-Jukolan liikennetiedotuksia voit kuunnella YLE Radio Suomen Radio Savon taajuuksilta: 98,1 MHz (Kuopio) ja 96,5 MHz (Iisalmi).

POISTUMINEN KILPAILUKESKUKSESTA
Kilpailukeskuksesta poistuminen tapahtuu järjestäjien opastuksen ja ohjeiden mukaisesti.
HUOM! Muista levätä riittävästi ennen kuin lähdet ajamaan kilpailukeskuksesta.

HUOM! POIKKEUKSELLISET SÄÄOLOSUHTEET
Mikäli poikkeukselliset sääolosuhteet (pitempiaikainen sade) estävät pelloille pysäköinnin, on varauduttu siten, että h-autojen pysäköinti tapahtuu kilpailupaikalle johtavien seutu- ja yhdysteiden varteen. Niistä järjestetään kuljetus kisakeskukseen.

TURVALLISUUS JA HÄTÄTILANTEET

NÄIN TOIMIT HÄTÄTILANTEISSA

Tapaturmat: Ensiapua saa kilpailun pää- tai hätäensiavusta (ks. kohta Ensiapu).

Vakavat loukkaantumiset, sairauskohtaukset: toimi alla olevan ohjeen mukaan.
1. Selvitä mitä on tapahtunut.
2. Puhuttele ja herättele potilasta.
3. Jos potilas ei ole herätettävissä, soita 112.
4. Tarkista hengittääkö potilas.
5. Jos hengittää, käännä kylkiasentoon.
6. Jos ei hengitä, aloita paineluelvytys.
7. Ilmoita Jukola-ensiapuun puh. 044 5768 674
8. Järjestä opastus kohteeseen.

Tulipalo kilpailukeskuksessa tai pysäköintialueella: toimi alla olevan ohjeen mukaan. Ilmoita myös turvallisuuspäivystykseen puh. 044 3614 416.

Jos havaitset tulipalon:
1. Varoita vaarassa olevia ihmisiä.
2. Rajoita paloa, jos se on mahdollista (sammutin, sammutuspeite).
3. Ilmoita tilanteesta hätänumeroon 112.
4. Opasta palokunta paikalle.

Järjestyshäiriöt:
Ota yhteys lähimpään järjestyksenvalvojaan tai soita järjestyksenvalvojien esimiehelle puh. 044 3614 418.
Jos tilanne on uhkaava, soita 112. Älä vaaranna itseäsi tai muita!

TÄRKEITÄ PUHELINNUMEROITA

Yleinen hätänumero 112

Kilpailuorganisaation turvallisuusnumerot

Ensiapu puh. 044 5768 674
Turvallisuuspäivystys puh. 044 3614 416
Järjestyksenvalvonnan esimies puh. 044 3614 418

ENSIAPU
Kilpailujen pääensiapu sijaitsee kilpailukeskuksessa pesutilojen läheisyydessä tien vieressä punaisessa hallirakennuksessa. Pääensiavussa päivystää lääkäri ja ensiapuhenkilökuntaa. Kilpailukeskuksesta on opasteet ensiapuun. Hätäensiapu sijaitsee kilpailukeskuksessa maalin läheisyydessä.

Ensiapupisteen merkkinä on valkoinen risti vihreällä pohjalla.

Kilpailumaastossa on Venlojen viestin aikana kaksi ja Jukolan viestin aikana kolme ensiapupistettä. Maaston ensiapupisteet on merkitty kilpailukarttoihin. Juomarasteilla on myös kevyt ensiapuvarustus.

KILPAILUUN VALMISTAUTUMINEN

INFO
Info sijaitsee kilpailukeskuksessa Jukola-portin vieressä. Joukkuemateriaali ja palautuskartat jaetaan Infosta. Infossa on myytävänä mallisuunnistus- ja harjoituskarttoja.

Ensimmäistä kertaa Jukolan viestissä mukana olevan kannattaa tutustua Jukola-oppaaseen, jonka löytää osoitteesta www.jukola.com/jukola/kuvat/jukola-ohjeita-ja-neuvoja-osallistujalle.pdf.

ILMOITUSTAULUT JA OPASTUS
Yleisilmoitustaulut ja opaspaalu sijaitsevat Infon läheisyydessä. Opastukset suoritetaan viitoituksin ja opastetauluin.

JOUKKUEMATERIAALI JA JUOKSUJÄRJESTYKSET
Katso kilpailuohjeet.

HARJOITTELU JA MALLISUUNNISTUS
Kilpailuviikonlopun mallisuunnistus on kilpailukeskuksen luoteispuolella. Mallisuunnistuksen kartta on tulostettu. Kartan ratamerkinnät ja rastinmääritteet sekä rastirakenteet vastaavat kilpailussa käytettäviä. Karttoja myydään Infossa (5 €/kpl).
Kaikki rastit sisältäviä kilpailukarttoja myydään Infossa su 15.6. klo 9.20 alkaen (10 €/kpl). Lisää tietoa harjoitusmahdollisuuksista ennen tapahtumaa on Kuopio-Jukolan internetsivuilla.

SUUNNISTAJAPANKKI
Kuopio-Jukolan internetsivuilta löytyvässä suunnistajapankissa www.jukola.com/2014/kilpailuinfo/suunnistajapankki joukkueet voivat etsiä täydennystä puuttuville osuuksille ja joukkueeton juoksija voi ilmoittaa halustaan juosta viestissä.

KIELLETYT ALUEET
Kiellettyjen alueiden rajat on merkitty kilpailukeskuksessa aidoin ja kyltein/nauhoin (kts. kiellettyjä alueita koskeva kohta myös kilpailuohjeista). Vain kilpailuosuuttaan suorittavalla kilpailijalla on oikeus liikkua kilpailumaastossa. Myös yleisön liikkuminen kilpailumaastossa on kielletty. Asiaton liikkuminen kielletyllä alueella voi aiheuttaa seuran kaikkien joukkueiden hylkäämisen.

TUULISUOJAT
Seurojen tuulisuojat pystytetään etukäteen varatuille, järjestäjien osoittamille paikoille (ks. kilpailuohje). Majoittuminen tuulisuoja-alueella on kielletty.

KILPAILUN SEURAAMINEN JA OHJELMAT

KILPAILUN SEURAAMINEN JA KUVAAMINEN
Lähtöjä, vaihtoa ja maaliintuloa voi seurata ja kuvata kilpailukeskuksessa yleisölle varatuilta alueilta. Kilpailukeskuksessa olevilla videotauluilla näytetään kilpailukeskuksen ja maaston tapahtumia. Huippujoukkueiden etenemistä seurataan GPS-seurantalaitteilla.

Kuopio-Jukolan oma kisaradio kuuluu kilpailuviikonvaihteessa kilpailukeskuksessa ja sen lähiympäristössä taajuudella 96,3 MHz.

TV JA RADIO
Suora lähetys televisiossa TV2:lla klo 13.45-17.30 Venlojen viesti ja la klo 22.45-7.30 (TV1) Jukolan viesti. Internetissä molemmat viestit ovat seurattavissa alusta loppuun suorana (yle.fi/areena). Suora lähetys radiossa molemmista viesteistä YLE Puheelta (Kuopio 88,1 MHz) samoin internetistä (yle.fi/areena).

KIELLETYT TOIMINNOT
Muiden kuin järjestäjien käytössä olevien VHF-taajuuksilla toimivien radiopuhelimien ja muiden laitteiden käyttö kilpailukeskusalueella on ehdottomasti kielletty.

OHJELMAT
Avajaiset ja Jukolan lipun nosto pidetään juhlalavalla lauantaina klo 13.00. Ennen avajaisia klo 12.30 juhlalavalla esiintyy Ilmavoimien Big Band. Jukola-juhla ja Venlojen viestin palkintojenjako alkaa lauantaina klo 19.30 juhlalavalla. Jukolan viestin palkintojenjako ja Jukola-lipun luovutus tapahtuvat sunnuntaina klo 9.30 juhlalavalla. Katso lisätiedot palkintojenjaosta kilpailuohjeista.

Metsäkirkko alkaa lauantaina klo 21.00. Kirkko sijoittuu Syvähiekan kesäteatteriin, joka on noin 0,5km etäisyydellä kilpailukeskuksesta. Järvi-Kuopion seurakunta vastaa metsäkirkon järjestelyistä.

LAPSET
Lasten maailma sijaitsee kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä kaakkoiskulmalla. Paikka avoinna lauantaina klo 11.00 -19.00 ja sunnuntaina klo 10.00 -13.00. Lapsille on järjestetty ohjattua toimintaa, josta vastaavat Savon ammatti- ja aikuisopiston opiskelijat. HUOM! Lasten maailmassa ei ole valvottua lastenhoitoa.

KUTSUVIERAAT JA MEDIA
Kutsuvieraiden vastaanotto tapahtuu kutsuvierasteltassa. Akkreditoituneen median vastaanotto on Mediakeskuksessa. Lisätietoja medialle on nähtävissä kisasivuilla (jukola.com/2014).

RUOKA JA JUOMA
Kuopio-Jukolan kilpailijoita ja katsojia palvelevat ravintolan ja kahvilan lisäksi grillit sekä jäätelöpisteet ja mallasrasti. Lisäksi kilpailukeskuksessa toimii Rissalan sotilaskotiyhdistyksen kahvila. Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloajat löytyvät kohdasta Aukioloajat.
Kaikki ruoka on vähälaktoosista. Tarjolla on myös laktoositon, maidoton ja gluteeniton ruokavaihtoehto. Perjantaina ravintolassa, kahviloissa ja grilleissä on mahdollisesti rajoitettu valikoima. Kahvia ja muita kahvilatuotteita on saatavilla kahvion jakelulinjastoista. Maksun voi suorittaa käteisellä tai yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla (ks. pankki ja posti). Suurin vastaanotettava seteli on 50 euroa. Tasarahalla asiointi on sujuvinta.
Ruuhkaisimmat ajat ravintolassa ovat lähtöjen ympärillä sekä Venlojen maalintulon jälkeen. Kyseisinä aikoina on varauduttava jonoihin. Ruuhkien välttämiseksi ruokaliput kannattaa ostaa ennakkoon myyntipisteistä, jotka sijaitsevat ruokailualueen välittömässä läheisyydessä. Ruoka-annoksen saa ruokien jakelulinjastosta vain ennakkoon ostetulla ruokalipulla.

JUOMAVESI
Kilpailukeskus- ja majoitusalueilla olevat juomavesipisteet on merkitty kilpailukeskuksen opaskarttoihin. Varusteiden pesu juomavesipisteillä on kielletty veden riittävyyden varmistamiseksi. Varusteiden pesu on sallittu vain pesupaikan vieressä olevalla erikseen tätä varten osoitetulla paikalla.

MAJOITTUMINEN
Kilpailukeskus avataan ja telttoihin voi majoittua pe 13.6. klo 10.00 alkaen, jolloin opasteet ovat paikoillaan. Pidä huolta arvotavaroistasi. Avotulen teko ja tupakointi, grillien, retki- ja kaasukeitinten yms. käyttö on ehdottomasti kielletty. Erillinen tulentekopaikka on merkitty kilpailukeskuksen opaskarttaan.

TELTTA-ALUEET
Majoittuminen omissa teltoissa kilpailukeskuksessa tapahtuu ennakkoon varatuilla, numeroiduilla telttapaikoilla. Teltta-alueet sijaitsevat kilpailukeskuksen pohjois- ja itäpuolella. Telttapaikat ovat kooltaan noin 10mx10m tai 5mx5m, ja ne on numeroitu maastoon. Varattujen telttapaikkojen sijainti on nähtävissä Kuopio-Jukolan internetsivuilla, teltta-alueiden opastauluilla ja Infossa. Tieto varatuista telttapaikoista lähetetään seuroille sähköpostilla. Mikäli telttapaikkoja on vielä kilpailukeskuksen avautuessa vapaana, niitä voi ostaa Infosta.

JÄRJESTÄJIEN JÄRJESTÄMÄT TELTTAPAIKAT (VUOKRATELTAT)
Järjestäjien pystyttämät, ennakkoon varattavat telttapaikat sijaitsevat kilpailukeskuksen pohjoispuolella. Teltat on numeroitu teltan viereen pystytetyillä numerotolpilla. Paikat ja telttanumerot ovat nähtävissä Kuopio-Jukolan internetsivuilla, teltta-alueiden opastauluilla ja Infossa. Teltat ovat lämmittämättömiä. Lisätietoja järjestäjien pystyttämistä teltoista saa Infosta.

LATTIAMAJOITUS
Noin 3 km päässä kilpailukeskuksesta on tarjolla rajallinen määrä kouluilla olevaa lattiamajoitusta.

MUUT PALVELUT

JUKOLA-KAUPPA
Jukola-kaupasta saat viralliset Jukola tuotteet sekä postikortit Jukolan omalla postileimalla ja postimerkillä. Jukola-kaupasta voit myös lunastaa auton P-lipun.

PANKKI JA POSTI
Ravintolan myyntipisteissä, Jukola-kaupassa ja Infossa maksun voi suorittaa käteisellä rahalla tai yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla: Visa, MasterCard, Diners. Suurin vastaanotettava seteli myyntipisteissä on 50 euroa. Kilpailukeskuksessa ei ole valuutanvaihtoa eikä mahdollisuutta käteisen rahan nostoon. Kilpailukeskusta lähinnä oleva nostoautomaatti sijaitsee Vehmersalmen keskustassa Osuuspankin yhteydessä. Posti palvelee Jukola-kaupan yhteydessä.

TAKSI
Taksipysäkki sijaitsee Räsälänlahdentien ja Ritoniementien risteyksessä. Taksin tilausnumero on 0200 30300 (palvelun hinta 1,25 euroa/puh. + 25 senttiä/10s + pvm).

AKKUJEN LATAUSPISTEET
Puhelimia ja tietokoneita voi latauttaa Infossa omalla latauslaitteella, hinta 10 €.

LÖYTÖTAVARAT
Kadonneita tavaroita voi tiedustella Infosta sunnuntaihin klo 17.00 asti ja Kuopio-Jukola-toimistosta 30.6.2014 asti. Sen jälkeen arvokkaimmat löytötavarat toimitetaan Pohjois-Savon poliisilaitokselle (Pääpoliisiasema Suokatu 44 B, Kuopio).

WC
Kilpailukeskuksessa olevat WC:t on merkitty opaskarttoihin. Vessojen vieressä on käytettävissä käsidesiä.

PESEYTYMINEN
Pesupaikka sijaitsee n. 200 metriä opaspaalulta. Perjantaina on mahdollisuus peseytyä kilpailukeskuksen pesupaikalla klo 12.00–21.00 välisenä aikana. Lauantaina suihkut aukeavat klo 9. Pesupaikalla on suihkujen lisäksi telttasauna. Saunaa ei lämmitetä perjantaina. Sauna on lämmin lauantaista klo 14.00 sunnuntaihin klo 16.00. Naisten saunavuoro on lauantaina klo 14.00–23.00, tämän jälkeen alkaa miesten saunavuoro. Jukolan aikaan on naisille tarjolla oma pienempi sauna klo 23 alkaen. Saunamaksu on 3 €. Saunalipun voi ostaa etukäteen Infosta tai maksaa paikan päällä käteisellä. Saunamaksu sisältää istuinpefletin.

Erillinen peseytymismahdollisuus on varattu miehille Venlojen viestin aikana ja naisille Jukolan viestin aikana. Ympäristöämme ajatellen käytä vettä säästäen ja vältä shampoon käyttöä.

VARUSTEIDEN PESU
Varusteiden pesu tapahtuu pesupaikan läheisyydessä sijaitsevassa, erikseen tarkoitusta varten varustetussa huoltopisteessä. Varusteiden pesu muualla on kielletty.

SIISTEYS JA JÄTTEET
Jukola on siisti tapahtuma. Ympäristöä ei roskata, ja jokainen kilpailija ja katsoja lajittelee jätteensä. Jokaiselle joukkueelle jaetaan roskasäkki ja biojätepussi. Ravintoloiden yhteydessä on biojätteen, kartongin ja energiajätteen keräysastiat. Biojätteeseen kuuluvat ruoantähteet ja servietit. Kartonkiin kuuluvat paperilautaset ja -kupit, nestepakkauskartonkipullot ja muut kartonkituotteet. Energiajätteeseen kuuluvat mm. muoviset rasiat ja kääreet.

Muualla kilpailukeskusalueella roskat lajitellaan alueella oleviin keräysastioihin erillisen ohjeen mukaisesti.

Energiageelipusseja tai muita jätteitä ei saa heittää maastoon. Ne tulee toimittaa juomapisteiden tai kilpailukeskuksen roska-astioihin.

YMPÄRISTÖASIAT
Kuopio-Jukolan keskeinen arvo on ympäristön ja luonnon kunnioittaminen. Hyvällä suunnittelulla ja yhteistyöllä maanomistajien, ympäristöviranomaisten ja metsästysseurojen kanssa varmistamme, että tapahtuma ei häiritse alueen luontoa ja eläimiä. Me kaikki tapahtuman osallistujat – niin kilpailijat, katsojat kuin toimitsijatkin – olemme yhdessä vastuussa ympäristön huomioon ottamisesta.

JUKOLAN KIELLETYT TOIMINNOT
Kilpailun sujuvan etenemisen takia on muiden kuin järjestäjien käytössä olevien VHF-taajuuksilla toimivien radiopuhelimien käyttö kilpailukeskusalueella ehdottomasti kielletty.

Kilpailukeskusalueella on lakiin (Tupakkalaki 5. luku 12 §) perustuva tupakointikielto muualla kuin siihen osoitetulla paikalla.

Omien alkoholijuomien tuominen ja nauttiminen kilpailukeskusalueella ei ole sallittua. Alkoholijuomien vieminen pois anniskelualueelta ei myöskään ole sallittua.

Avotulen teko, retki- ja kaasukeittimien, grillien ja telttakamiinoiden käyttö on ehdottomasti kielletty koko kilpailukeskusalueella ja kaikilla majoitusalueilla, telttojen sisä- ja ulkopuolella, pysäköintialueilla, sekä muualla kuin erikseen merkityillä tulentekopaikoilla. Tulentekokieltoa valvotaan.

Majoittuminen tuulisuoja-alueella on kielletty.

TIESITKÖ ETTÄ …
Suunnistustapahtumia voi mainostaa Infon läheisyydessä olevalla ilmoitustaululla. Mikäli haluat mainostaa, kaupata tai myydä tms. kilpailualueella (ml. majoitusalueet, pysäköintipaikat ja kilpailukeskus), niin sovi asiasta kirjallisesti järjestäjien kanssa. Myyntitoiminta on sallittu ainoastaan järjestäjän luvalla.
Kilpailukeskukseen on varattu seuraviireille oma pystytyspaikka.
Suunnistuksen lajisääntöjen mukaan suunnistaja on velvollinen auttamaan sairastunutta, loukkaantunutta tai muutoin avuntarpeessa olevaa kilpailijaa. Suunnistaja on myös velvollinen, jos kilpailunjohto niin vaatii, osallistumaan kadoksissa olevan kilpailijan etsimiseen.

Taustayhteisöt

Pääyhteistyökumppani

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät Venlojen-viesti

Osuusisännät Jukolan-viesti