My Kippilä

My Kippilä – Beskyddaren för Ungdomens Jukola år 2017

My Kippilä är en tjugoårig finländsk innebandyspelare som är hemma från Borgå. Hon representerar Rönnby IBK som spelar i den Svenska Superligan och det finska damlandslaget. Den 175 cm långa vänsterskytten My spelar back. My är även en ivrig orienterare och sommartid deltar hon i tävlingar som Venlakavlen. Orientering stöder bra hennes huvudgren. Hon har deltagit två gånger i Ungdomens Jukola och var med i OK Orients lag som kom på åttonde plats 2012.

I innebandy debuterade My i SB-Pro i finska damligan under säsongen 2010-2011. Under säsongen 2013-14 vann hon både FM-guld och Finska Cupen. Hon har dessutom vunnit finska cupen ytterligare en gång och har därtill tre FM-silver och ett FM-brons. År 2015 flyttade My till Superligan i Sverige och Rönnby IBK. My vann VM-guld med 19-åringarnas landslag 2012 och silver 2014. Hon representerade Finland i Tammerfors VM år 2015 där laget fick silver. I finalens straffslagstävling mot Sverige gjorde My ett mycket minnesvärt mål som dock underkändes.

 

OK Trians topporienterare Otto Simosas satt sig ner med en kopp kaffe tillsammans med beskyddaren för Ungdomens Jukola 2017 My Kippilä för en kort intervju.

Du är en multitalang som har tävlat i många olika grenar, hur blev innebandy din huvudgren?

– Jo, jag har hållit på med många grenar, men nog har innebandy från första början varit den viktigaste sporten för mig. Jag har hållit på med nästa alla grenar fotboll, bandy, ishockey, tennis, friidrott och skidning. Innebandy och orientering blev mina grenar säger My.

Under hemmaspelen i VM i innebandy år 2015 blev du känd i hela Finland pga. dina fina spelprestationer, vad betydde hemma VM för dig?

– Det var storartat att få representera Finland i damernas VM-tävlingar i Tammerfors. Det var fantastisk stämning att spela inför hemmapublik. Och allt nådde sin kulmen i finalen mot Sverige, i den fulla hallen i Hakametsä. De var fina stunder, berättar My.

Ni förlorade knappt mot Sverige i finalen, hur vinner ni dem nästa gång?

– Nå, i finalen var det mycket jämnt. Jag er säker att vi vinner Sverige om två år, försäkrar My.

Vilken är den finaste stunden under din idrottskarriär och vad är din dröm?

– Den finaste stunden var när vi vann VM 2012 med U19 landslaget i Slovakien, jag var då endast femton år gammal. Och såklart damernas hemma VM i Tammerfors. Jag har många drömmar, en del av dem har redan uppfyllts. Drömmen är att vinna damernas VM, Svenska mästerskapench bli världens bästa innebandyspelare, säger My självsäkert.

Du har enda sedan ungdomsåren även varit med i orienteringen och nu i OK Trians färger. Vad är ditt bästa orienteringsminne?

– Mitt bästa orienteringsminne är nog då jag fick löpa öppningssträckan i Venlakavlen. Det är mycket fint att vara på startstrecket med över tusen andra löpare och rusa ut i skogen efter startskottet. Det är något otroligt fint, konstaterar My.

Vad fick dig ursprungligen att bli intresserad av orientering?

– Jag deltog som nioåring i OK Orients orienteringsskola och där började mitt intresse. Att få röra sig i naturen och min starka tävlingsinstinkt fick mig att delta i tävling efter tävling. Jag har även deltagit i två Ungdomens Jukola, mitt bästa minne därifrån är absolut från året 2012 då vi med OK Orient blev åttonde. Själv kom jag till växlingen på en tredje plats, minns My.

Vilka känslor uppstod när du tillfrågades att bli beskyddare för Ungdomens Jukola 2017?

– Först trodde jag inte att det var sant att just jag tillfrågades. Det är en stor ära för mig. Jag kommer att vara på plats och sporra ungdomarna, avslutar My intervjun.