Patron av tävlingen Jarkko Nieminen

 

Jarkko Nieminen är beskyddare för Ungdomens Jukola. Av denna anledning besökte Nieminen Virmo under en semester på en kylig, första söndagen i juni.

– Unga människors deltagande vid sportevenemang är viktigt och kära för mig. Jag uppskattar en hel del orientering. Tennis och orientering har mycket gemensamt, de är både fysiskt och mentalt krävande sport. Beslut måste göras ensam och snabbt, och sedan leva med dem, jämför Nieminen de två till synes helt olika sporter.

– Min erfarenhet av orientering är begränsat till grundskolan och armén, där jag orienterade ett par gånger. Det bästa i Finland är familj och vänner, tillsammans med naturen. Jag älskar att röra mig i naturen. Tyvärr, i de senaste åren har jag inte haft vare sig tid eller möjligheter till detta. Mitt barndomshem ligger vid kanten av en skog. Som barn och ung rörde jag mig i skogen en hel del. I framtiden skulle jag gärna gå på vandringar.

 

De senaste sex månaderna har varit mer än bara träning och matcher.

 I december Åbo Impivaara Tennis Center döptes till Jarkko Nieminen arena. I mitten av maj Jarkko Nieminen Tennis Academy infördes. Det kommer att vara i full drift i Helsingfors i augusti efter starten av läsåret. – Akademin är öppet för ansökningar från alla mellan 13 och 18 år som spelar tennis. Omkring 15 unga spelare kommer att väljas. De kommer att få skräddarsydda personlig träningsprogram och de kommer att få vägledning i rätt kost bland annat, lovar Nieminen. – Detta är inte ett företag. Om så vore fallet skulle det finnas fler idrottare inskrivna och de skulle betala en avgift. Vårt mål är att sätta kvalitet före kvantitet. Jag är angelägen att hjälpa lovande unga finländska idrottare hela vägen till internationella turneringar. Jag har ett skarpt öga på utvecklingen av flera unga spelare och jag stöder dem på sina karriärer. Vi bygger en tennis kultur i Finland med detta projekt. Det är vår dröm att tennis skulle bli en verkligt finländsk idrott.

 

Grässäsongen av sommaren börjar och Nieminen ser fram emot det. – Min grässäsong börjar i Tyskland och jag är på väg dit tidigt för att få känslan av gräs som underlag. Omedelbart efter den tyska turneringen börjar följande turnering i Holland. Efter midsommar börjar Wimbledon, en Grand Slam turnering i England. Efter det finns det bara en kort semester hemma och fokus flyttas till OS i London. Det finns naturligtvis ATP turneringar i Båstad, Sverige och Tyskland innan OS.

OS är den viktigaste händelsen för många idrottare. Vissa spelare kan uppskatta till exempel Franska Öppna högre men för mig personligen de viktigaste händelserna är OS och Wimbledon. OS arrangeras bara vart fjärde år och man aldrig vet om det är sista chansen att delta i OS. Den här gången OS är ännu mer intressant när de spelas i Wimbledon. Jag hoppas verkligen att jag spelar min bästa tennis i London i år, säger Nieminen. – Spelen på den här säsongen har gått riktigt bra. En utmaning är att hålla sig frisk. I tennis, om du inte är i 100 % form så är du säker på att få stryk. 

Nieminen har spelat i två OS, 2004 Aten och Peking 2008. Som en professionell började han 2000. 

Text och bilder: Jukka Liikari

Översättning: Petteri Suominen

Jarkko Nieminens hemsida

Jarkko Nieminen Wikipedia

 Jarkko Nieminen facebook