Bankontrollantens utlåtande

 

Ungdomes Jukola 2012 arrangeras i min barndoms hemtrakterna i Vemo när Seurala idrottsplan i Kyrkbyn fungerar som tävlingscentralen. Det är i de här skogarna där jag har tagit mina första steg inom orientering. Detta var redan innan jag började gå i skolan och det hände även att fick för den första gången känslan ”Jag vet inte helt och hållet var jag är”. Då orienterade man i Vemo med grundkartan som saknade bland annat motionsspår helt och hållet. Eftersom området begränsar sig i vägar och åkrar, hittade jag, via dem, till sist hem. Den första orienteeringskartan över området kom ut 1978 och den kartan använder skolorna fortfarande i undervisningen. Jag har haft en aningens dåligt samvete för detta men nu förbättras läget när den nya kartan, ritad med nogrannhet av Raimo Jalonen, sätts i eldprovet.

Jag anser att tävlingsdirektiven beskriver terrängen rätt. Gällanden frodigheten tillägger jag bara att gräset som har vuxit på avverkningar kan i sin del aningens sänka framkomligheten i terrängen.

En av de svåraste punkterna i banläggararbetet är att laga barnens och ungdomarnas banor med rätt svårighetsgrad. I Ungdomens Jukola kan kunskapsnivån och orienteringskarriären längd varierar markant mellan deltagarna. De banorna och kontrollpunkterna som under Jarmo Jokilas ledning har lagats och valts ut är utmanande men det finns passligt med så kallade, säkra punkter som underlättar orienteringsprestation.

Det finns kontroller nära till varandra, kolla koderna!

Jag önskar glad orientering till deltagarna av Ungdomens Jukola!

Jukka Suominen, bankontrollant