Venlojen viestin voitto norjalaisseura Fredrikstad SK:lle

Venlojen viesti 2019 päättyi norjalaisen Fredrikstad SK:n voittoon.

Viestin alussa tilanteet kärjessä vaihtelivat, mutta Fredrikstad SK suunnisti koko ajan tasaisesti kärjen tuntumassa.

Halden SK karkasi ensimmäisellä osuudella yli minuutin johtoon Sabine Hauswirthin kovan suorituksen seurauksena. Toisella osuudella Halden jäi kuitenkin viiden minuutin päähän kärjestä.

Tiomilan ylivoimaisesti voittanut Tampereen Pyrintö puolestaan oli vaikeuksissa ensimmäisellä osuudella. Lotta Karhola vaihtoi +5:50 kärjestä, mutta Simona Aebersold paikkasi toisella osuudella ja nosti Pyrinnön kuudenneksi.

Kärjessä viiletti kuitenkin IFK Göteborg, jonka toisen osuuden suunnistaja Kirsi Nurmi nosti kärkeen peräti minuutin ja 42 sekunnin marginaalilla. Kolmannella osuudella Elin Månsson säilytti johtoaseman. Fredrikstad SK vaihtoi toisena, ja Saila Kinni nosti Tampereen Pyrinnön kolmanneksi, mutta eroa kärkeen oli neljä minuuttia.

Fredrikstad SK:n ankkuri Kamilla Olaussen ajoi ankkuriosuuden alkuosassa Göteborgin Sara Hagströmin kiinni ja paineli paremmalla reitinvalinnalla karkuun.

Olaussen kasvatti johtoa loppumatkasta ja Fredrikstadin nelikko sai tuuletella loppusuoralla rauhassa.

Fredrikstadin kolme ensimmäistä osuutta suunnistivat Marianne Riddervold Kahrs, Marie Olaussen ja Marianne Andersen. Fredrikstad eteni koko ajan kärjen tuntumassa: kahden ensimmäisen osuuden vaihtosijat olivat 12. ja 3.

Fredrikstad ei ole aiemmin voittanut Venlojen viestiä, mutta Olaussenin siskosten isä voitti Jukolan viestin 1993, samana vuonna kuin Kamilla syntyi.

Toisesta sijasta käytiin hurja kamppailu. Tampereen Pyrinnön Venla Harju nousi neljän minuutin takamatkalta 15 sekunnin päähän Göteborgin Hagströmistä. Ero oli kuitenkin liikaa loppusuoraa ajatellen, ja IFK Göteborg sijoittui toiseksi ja Tampereen Pyrintö kolmanneksi.


Tampereen Pyrinnön Venla Harju (vas.), Saila Kinni, Simona Aebersold ja Lotta Karhola

Voittajien kommentit:

Marianne Riddervold Kahrs: Onnistuin hyvin kuntooni nähden. En harjoittele ollenkaan niin paljon kuin joukkueen muut tytöt, sillä käyn töissä ja minulla on lapsia. Olen oikein tyytyväinen päivän suoritukseen.

Marie Olaussen: Tämä maasto sopii meille tosi hyvin. Maasto oli juuri sellaista kuin odotimme, piti suunnistaa tarkasti ja juosta kovaa.

Marianne Anderssen: En ollut ennen juossut kolmatta osuutta vaan aina ensimmäistä tai toista. Kisa sujui hyvin hallitusti. Tuli pieni virhe, mutta onnistuin pitämään sen pienenä, joten kokonaisuudessa kisa sujui hyvin.

Kamilla Olaussen: Sain Göteborgin kiinni noin kolmen kilometrin jälkeen. Teimme eri reitinvalinnan, enkä sen jälkeen ollut varma olenko kärjessä vai en. Olin tosi hermostunut, kun tein pari pientä virhettä lopussa. Olen ollut pitkään motivoitunut ja harjoitellut paljon, mutta vammat haittasivat kehitystä. Nyt kaksi kautta ovat sujuneet hyvin ja odotan MM-kisoja innolla.

Paras suomalaisjoukkue, Tampereen Pyrintö:

Lotta Karhola: Alkuvauhti oli kovempi kuin odotin ja tuntui pahalta fyysisesti. Unohdin katsoa kompassia ja yhtäkkiä ensimmäisessä mäessä tuli sellainen olo, että saatan olla ihan missä tahansa. Kävin kaikki muut hajonnat ensin ja löysin oman rastin noin neljän minuutin päästä. Sitten yritin rauhoittua, mutta vielä neljännelle rastille tuli epävarmuuden hetki.

Simona Aebersold: Mahtavaa olla ensimmäistä kertaa palkintopallilla Venlojen viestissä. Olen harjoitellut näissä maastoissa paljon, joten oli mahtavaa yltää kolmanneksi.

Saila Kinni: Olemme ihan tyytyväisiä kolmanteen sijaan, kun ollaan paras suomalaisjoukkuekin. Oma suoritus oli ihan hyvä perusveto, ei nappisuoritus, mutta riittävän hyvä tähän paikkaan.

Venla Harju: Oli kivaa päästä tekemään omaa työtä. Kunnon rastipisteitä oli löytynyt, mutta vähän hitaampaa ryteikkömaastoa odotin etukäteen. Alussa oli tietysti jo paljon uria maastossa.

Online-tulokset

Kuvat: Mika Kiviluoma