Varalan Jukola-koulu -blogi: Näillä taidoilla pärjäät Jukolassa

Vieläkö ehtisi oppia suunnistamaan? Ei ehkä, mutta kaikki ne taidot mitä sinulla jo on, ehdit kyllä jalostamaan kisakuntoon ennen kesän tärkeintä suunnistusjuhlaa. Kun kirkastat mieleesi millä keinoin löydät rastit ja mitä rutiineja lähdet rastilla lähtiessäsi toteuttamaan, pärjäät mainiosti Jukolassa.

Suunnistus on kovin yksinkertaista. Tarkoituksena on löytää karttaan merkityt rastit oikeassa järjestyksessä ja mahdollisimman nopeasti. Jostain kumman syystä käytäntö harvemmin toteutuu näin yksinkertaisena. Keskittymistä ja suunnistustehtävän kannalta olennaisten asioiden toteuttamista sekoittaa moni häiriötekijä. Menestys mielessä matkaan lähtenyt huippusuunnistaja harhautuu ajatuksissaan ihan yhtä helposti kuin maaston fyysiseen haasteeseen uupunut kuntoilijakin. Emme jaksa tai kerkeä keskittymään suunnistamiseen ja yllättävät häiriötekijät saavat huomiomme kääntymään ihan muuhun kuin suunnistustehtävän suorittamiseen. Suunnistuksesta tekee sujuvaa rutiiniksi muodostuneet perustaidot, ja niiden mantramainen toteuttaminen suorituksen aikana auttaa myös keskittymään erilaisissa eteen tulevissa tilanteissa.

Suunnistustehtävän ratkeamisen kannalta olennaisin perustaito on kartan suuntaaminen. Karttaa kannattaa taitella ja käännellä surutta kädessä niin, että se on koko ajan maaston mukaan suunnattu ja peukalo seuraa olinpaikkaasi. Peukku paikallaan mahdollistaa kartan lukemisen juoksuvauhdissa ja ryhdittää kartan suuntaamista. Tarvittaessa kartan saa suunnattua myös kompassin avulla ja kompassi kannattaakin ehdottomasti pakata Jukolan reppuun mukaan. Erityisen tarkkana kartan suuntaamisen kanssa kannattaa olla rastilta lähtiessä. Monet virheet syntyvät jo rastilta lähtiessä, kun suunniteltu ja toteutettu lähtösuunta poikkeavatkin toisistaan. Erityinen riskin paikka on silloin, jos olet tullut rastille eri suunnasta, mitä suunnittelit. Ota siis ensimmäiseksi rutiiniksi rastilta lähdettäessä kartan suuntaaminen ja varmista lähteväsi suunnitelmasi mukaiseen suuntaan.

Rastin löytyminen on harvoin tuuripeliä ja vaatii tarkan suunnitelman. Vaadi itseäsi tekemään suunnitelma jokaiselle rastivälille, oli se kuinka pitkä tai lyhyt tahansa, ja valitse reitti oman kunto- ja taitotasosi mukaan. Mäet, polut ja isot maaston kohteet tekevät suunnistuksesta sujuvaa, koska voit keskittyä helposti maastosta erottuviin kohteisiin ja pystyt etenemään leuka ylhäällä ympäristöäsi havainnoiden. Taitava suunnistaja perustaa kartanluvun maaston muotoihin, mikä tekee suunnistuksesta joustavaa ja kokonaisvaltaista. Jos mahdollista, harjaannuta vielä käyrien lukutaitoasi ennen Jukolan lähtölaukausta. Suosi reitinvalinnoissa varmoja mäen päällystöjä, jotka ovat monesti myös hyväkulkuisia edetä ja tukeudu mäen korkeimpaan kohtaan rinneväleillä.

Hyvä suunnitelma jokaiselle rastivälille ohjaa ennakointia eli tiedät mitä odotat eikä suunnistuksesi jää jalkoihin. Ennakoidut kohteet on helppo havainnoida maastosta ja sen jälkeen varmistaa kartalta. Ilman suunnitelmaa tätä ajatusmyllyä on mahdotonta puhaltaa käyntiin, suunnistaminen jää epävarmaksi ja on hidasta. Ota siis toiseksi rutiiniksi suunnitelma jokaiselle rastivälille ja muodosta itsellesi mielikuva ennakoitavista kohteista. Työstä myös mielessäsi sitä, miltä maasto näyttää rastilipun ympärillä ja minkä maaston kohteiden kautta löydät rastin.

Kartan lukuun perustuva suunnistus voi vaatia rinnalleen suunnassa kulkua. Suunnan voi ottaa kartan luvun tueksi, jolloin kompassista voi lähinnä tarkastaa etenevänsä suunnitelmansa suunnassa tai suuntaa voi seurata hyvinkin tarkasti. Mieti etukäteen väännätkö suunnan joka rastivälille reitinvalinnan toteuttamisen tueksi ja millaisissa tilanteissa vaadit itseäsi etenemään tarkalla kompassisuunnalla. Paikan rutiinien joukossa suunnassa kulku joka tapauksessa ansaitsee.

Suunnistuksen perustaitojen lisäksi voisi olla hyvä pureskella tulevan kisamaaston erityispiirteitä. Ennen Jukolaa kannattaa lukea tarkasti läpi kisamateriaali ja käydä mahdollisuuksien mukaan tyyppimaastossa harjoittelemassa. Kartoittajan ja maaston metkuista pääsee aina parhaiten jäljille suunnistamalla.

Kisajärjestäjän tarjoamat harjoitukset ja kisakeskuksesta löytyvä mallisuunnistus antavat suuntaa ainakin siihen, minkälaista käyräkuvausta kartoittaja suosii ja miten erilaisia kasvillisuusrajoja kuvataan. Näiden kanssa sinuiksi pääseminen auttaa suunnistussuorituksen aikana ja lisää itseluottamustasi, jota suunnistuksessa tarvitaan. Viimeiseksi neuvoksi kiteytyykin, että luota itseesi ja perusasioiden huolelliseen toteuttamiseen.

Nautinnollista suunnistusjuhlaa!

 

Jenni Laine

Liikunnanopettaja

Suunnistusvalmentaja

 

Varalan urheiluopisto on Kangasala-Jukolan yhteistyökumppani

Kuva: Antti Harkko