Huippukartoittaja piirsi Seitsemän veljeksen maastot suunnistuskartaksi

Seitsemän veljestä -romaanin maisemat ja tapahtumat ovat nyt saatavilla Jukolan verkkokaupasta suunnistajille mitä mieluisimmassa visuaalisessa muodossa eli suunnistuskarttana.

Kartoittaja Jussi Silvennoisen suurtyö kuvaa Jukolan taloa, Impivaaraa ja niiden lähiseutuja.

‒ Nyt puhutaan siis siitä talosta, joka on “eteläisessä Hämeessä, erään mäen pohjaisella rinteellä, liki Toukolan kylää” Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen mukaisesti. Pyrin piirtämään kartan mahdollisimman pitkälti tuon kirjan tekstiä mukaillen 1850-luvun maisemaan pyrkien. Kartassa on kattava selite, jossa kerrotaan teoksen keskeiset tapahtumat kartalle sijoitettuna. Hiukan faktaa, paljon tulkintaa ja toki aika paljon fiktiota, Silvennoinen kertoo.

Hän on toiminut kartoittajana oikeissa Jukolan viestin suunnistuskartoissa, ja sitä kautta heräsi idea, että jonkun pitäisi joskus tehdä “aidon” Jukolan karttakin.

‒ Viime talvena minulla oli pari viikkoa vapaa-aikaa, ja päätin aloittaa homman. Ja sitten mopo karkasi käsistä.

Kartasta kasvoi nimittäin lopulta peräti A1-kokoinen 1:10 000-kartta, jonka alueelle mahtuisi ainakin kaksi Jukolan viestiä.

‒ Luin ensin kirjan melko tarkasti läpi. Olin toki kouluaikoina sen joutunut pakosta lukemaan, mutta enpä muistanut alkuun edes veljesten nimiä. Keräsin tekstistä talteen kaikki maisemaan liittyvät lauseet ja yksittäiset sanatkin, kuten paikannimet. Heti kirjan ensimmäinen kappale kuvaa hyvin elävästi Jukolan talon lähiympäristöä. Siitä muodostuu lukijalle kuva, tietysti kullekin hiukan omanlaisensa, ja sen perusteella voi sitten piirtää kartan. Tein ensin luonnoksen, johon sijoitin keskeiset kohteet karkeasti. Kirjassa kerrotaan muun muassa isoimpien mäkien päältä näkyviä maisemia ilmansuuntien avulla, niistä sai sitten tehtyä kartalle rungon, kertoo Silvennoinen

Kartta alkoi rakentua isolle valkoiselle paperille. Silvennoinen käytti joitakin valmiita karttapaloja, jotta työmäärä olisi pysynyt jotenkin aisoissa. Tulos on tiivistelmä Seitsemän veljestä -romaanista.

‒ Toivoisin sen antavan kirjan lukijalle laajemman käsityksen tuon ajan elinympäristöstä. Varmaan suurin osa suomalaisista on kirjan “joutunut” lukemaan läpi kouluvuosina. Ainakin Jukolan viestin suunnistaja saattaa Impivaaran karttaa tutkiessaan hyvinkin saada ahaa-elämyksen vaikkapa Viertolan talon härkälaumasta.

Lopuksi Silvennoinen antaa vielä pohdittavaa kirjallisuuden ystäville:

Kartanpalan alueella on muutamien veljesten anoppila. Kuka veljeksistä sai vaimokseen minkäkin talon tyttären teoksen mukaan?

Impivaaran kartta Jukolan verkkokaupassa

Teksti: Outi Hytönen