Kartta on suunnistajille lähes pyhä muistoesine

Kuva: Jukka Lämsä

Kuva: Jukka Lämsä

Kilpailukartta on suunnistajalle yleensä se tärkein muisto kilpailuista. Myös niille, jotka pokkaavat menestyksestään mitalin tai palkintopytyn. Tyypillisesti suunnistuskilpailuissa kartat palautetaan vasta kilpailun jälkeen, jotta radan salaisuudet eivät vahingossakaan päädy kilpailijoiden tietoon ennen kilpailua. Näin myös Jukolassa.

Jukolan palautuskartat

Jukolan valtavien mittasuhteiden takia kilpailijat eivät saa itse käyttämäänsä karttaa takaisin, vaan etukäteen painetun erityisen ”palautuskartan”. Yhteensä Jukolassa siis tarvitaan kaksi karttaa per kilpailija, varakartat ja ylimääräiset yleisölle myytävät muistokartat. Louna-Jukolaan Multiprint painoi yli 50 000 karttaa!

Jukolan Viestissä palautuskarttana on yleensä käytetty täysin kilpailukartan tapaista painotuotetta. Tässä kartassa ongelmana on, että kilpailija ei näe, miten muut radat ovat kulkeneet tai edes millä ”väärällä hajonnalla” tuli kisan tiimellyksessä piipahdettua.

Toinen palautuskarttatyyppi on ollut ns. ”kaikki rastit -kartta”. Tässä kartassa näkyvät kaikki kisassa käytössä olleet rastit sekä ns. hajontakaavio, josta pystyy lukemaan, miten eri osuudet maastoon on suunniteltu. Tämäntyyppisestä kartasta saa hienon kokonaiskuvan kilpailusta, mutta oman radan tarkka kulku saattaa monella jäädä pahasti hämärän peittoon. Viime vuosina omien ratojen oheen on jaettu yksi ”kaikki rastit -kartta” per joukkue, ja lisäksi niitä on myyty halukkaille erikseen infosta.

Palautuskartan uusi ilme

palautuskartta

Louna-Jukolan palautuskartassa on yhdistetty sekä juoksijan oma rata että ”kaikki rastit -kartta”.

Multiprint toimii Louna-Jukolan yhtenä näkyvimpänä yhteistyökumppanina. Multiprintin joustavuuden ja 10-värisen offset-painokoneen ansiosta saatoimme tällä kertaa yhdistää parhaat puolet entisistä palautuskartan tyypeistä. Tämän vuoden palautuskartassa on kisakarttaa vastaava painatus. Lisäksi näkyvissä ovat hieman pienemmillä ja himmeämmillä ympyröillä kaikki muut käytössä olleet rastit ja kaikki rastit -kartoista tuttu ”hajontakaavio”.

« Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit