Kartan är näst intill ett heligt minnesföremål för orienteraren

<a href=”http://cdn.jukola.com/wp-content/blogs.dir/7/files/2015/06/kaytetty_kartta.jpg”><img class=”size-large wp-image-3325″ src=”http://cdn.jukola.com/wp-content/blogs.dir/7/files/2015/06/kaytetty_kartta-1024×895.jpg” alt=”Kuva: Jukka Lämsä” width=”640″ height=”559″ /></a> Foto: Jukka Lämsä

Tävlingskartan är oftast det viktigaste minnet från en tävling. Även för dem som når placering och tar med sig även en medalj eller annat pris. Typiskt för orienteringstävlingar är att kartorna returneras först efter tävlingen, så tävlanden inte ens i misstag skall ske en skymt av kartan före de beger sig ut i terrängen. Så även i Jukola.

<h3>Jukolas returkartor</h3>

På grund av de enorma propotionerna i Jukola får tävlanden inte tillbaka den kartan de sprungit med, utan en i förhand tryckt ”returkarta”. Totalt behövs det då två kartor per tävlande, reservkartorna och extra kartor för försäljning åt publiken. Louna-Jukolas Multiprint tryckte över 50 000 kartor!

Jukolas returkartor har oftast sett ut som tävlingskartan. Problemet med denna typ av tryckning har varit att tävlande inte vet hur de andra banorna har sett ut eller vilken ”fel spridnings” kontroll de själva besökt.

Den andra typen av returkartor är den så kallade ”alla kontroller-kartan”. På denna karta syns alla kontroller som använts i tävlings och dessutom den så kallade spridningsmönstret, från vilket man kan tolka hur de andra sträckorna planerats i terrängen. Från denna karttyp fås en fin helhetsbild av tävlingen, men det blir svårt att noggrant följa med sin engen bana. Under föregående år har det delas ut en ”alla kontroller”karta per lag, utöver de egna kartorna, dessa har dessurom sålts åt intresserade från info.

<h3>Returkartans nya utseende</h3>

<a href=”http://cdn.jukola.com/wp-content/blogs.dir/7/files/2015/06/palautuskartta.png”><img class=”wp-image-3326″ src=”http://cdn.jukola.com/wp-content/blogs.dir/7/files/2015/06/palautuskartta.png” alt=”palautuskartta” width=”640″ height=”623″ /></a> Louna-Jukolas returkarta är en kombination av löparens egen karta och ”alla kontroller” kartan.

Multiprint har fungerat som en av Louna-Jukolas mest synliga sponsorer. På grund av Multiprints flexibilitet och den 10-färgade offset-tryckmaskinen kunde vi denna gång kombinera de bästa egenskaperna från de två tidigare typerna av returkartor. Detta års returkarta är tryckt motsvarande tävlandes egen karta, dessutom syns de andra kontrollerna och spridningarna med lite mindre och ljusare tryck.

« (suomi) Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit