Tävlingsledare Jaakko Lajunen

Tävlingsledare Jaakko Lajunes motto: ”Det är sant, jag har talat om det med många” 

Kilpailunjohtaja Jaakko Lajunen

Jämsä- Jukolas tävlingsledare Jaakko Lajunen, kallas ”Jaska”, är 50-årig, men han verkar yngre än andra i samma ålder. Jaska är född i Jyväskylä men han har trivts i Jämsä området redan 30 år. Jaska berättar att han är bara en sportfåne som kedig från Luftstridskrafterna, men han ser ut mycket mer aktiv idrottare än en sportfåne. Vid sidan av Jukola- brådskan spelar jag golf på sommartiden, på vintrarna skidar jag och åker slalom. Till motioneringsprogram ingår också ishockeyspelning varje vecka med förra arbetskompisarna. 

Orienteringshobby började fascinera först i armen. Jag är ”sentida” i orientering. Liksom så många andra började jag först i vuxenålder. Min första Jukola var i Vierumäki i början av 80-talet och efter det har jag varit med alltid, när det har passat till tidtabellen. Det mest anslående minnet från Jukola är kanske Joutsenos öppningsetapp, som har stannat klart i sinnet som upplevelse, minnas Jaska.

Orientering är Jaskas och hans hustrus gemensamma hobby. De gör spelresor tillsammans. – På tidigare åren hann jag gå och orientera också i nationella spelen, men på senaste åren har det blivit en vana att delta i Jukola och FIN5- kontrollvecka med Tuuli och vänfamilj. Tiden går också som Suunnistusliittos(Finlands Orienteringsförbundet) och IOF:s teknisk expert med stortävlingars kontrolluppgifter. Från tävlingsframgången har det stannat i sinnet när jag gick heltävlingsseger på egen serie på FIN5 år 2001. 

Jukola tävlingsledare Jaska berättar att han drevs in i tävlingsledareplats med VM 2013-tävlingssökan görandet. – Jag ledde den där projektet på Jämsäs Retkiveikot, tyvärr gick spelen ändå till Vuokatti. 

Jaska konstaterar att i tävlingsledare ställning är han tvungen att ta ställning till alla saker som gäller händelsen. Hittills den mest krävande och överraskande saken har varit förhandling för samarbetsavtal vidd och tidsödande.  – Lyckigt som ansvariga finns det experter från olika sektorer, som kan dirigera förfaranden till rätta riktningar. 

Till slutet framställer Jaska sin önskan till alla. – Jämsä- Jukolas tema är ”Oritera till ditt livs berättelse”, man ska göra det en sådan upplevelse till alla.

« Tillbaka

Taustayhteisöt

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Suomen metsäkeskus
Suomen metsäkeskus

Yhteistyössä

Pääyhteistyökumppani

Osuusisännät - Jukolan viesti

Osuusisännät - Venlojen viesti