Karttatyöt ovat viimeistelyä vailla

Jämsä-Jukolan kartat ovat valmistumassa – hyvissä ajoin. Loppuvuoden aikana kartat saavat lopullisen muotonsa ennen maalis-huhtikuussa alkavaa painotyötä. Tässä vaiheessa vuotta ratojen sisällön tietää vain alle 10 henkilöä.

Alustava ratasuunnittelutyö aloitettiin heti, kun selvisi että Jämsä saa vuoden 2013 kisat järjestettäväkseen ja asianomaiset luvat oli maanomistajilta saatu. Alustavassa ratasuunnittelussa oli apuna vanhat, 1980-luvun kartat.
– Toukokuussa 2011 aloitimme maastoalueen laser-keilauksen, jolla saadaan alueen pinnanmuodot hyvin esiin. Laser-keilaus tehdään helikopterilentona  ja se on täsmällisempi ja tarkempi tapa kuin perinteinen ilmakuvaus. Lopullinen kartoitustyö tehdään kuitenkin aina jalkatyönä maastossa, kartta- ja ratapäällikkö, pääratamestari Pentti Helminen kertoo.

Jalkaisin tehtäviä kartan lopputarkistuksia ja täsmennyksiä on toki tehty kuluneen kesän ja syksyn aikana. Tätä työtä on tehnyt pääkartoittajana Vaajakosken Terän Timo Joensuu. Helminen kertoo, että kartoitustyötä voi tehdä kahdella tavalla. Kiertämällä maastoa luonnoksen kanssa ja piirtämällä täsmennykset jälkikäteen karttaohjelmalla, kuten hän itse tekee. Tai kuten Joensuu tekee, kulkemalla maastossa kannettavan tietokoneen kanssa, jolloin kartta täsmentyy jo paikanpäällä.

Kuten kaikki Jämsä-Jukolan valiokunnat, myös Helmisen luotsaama porukka on tehnyt syksyn aikana urakalla valmistelevia töitä. Syksyn aikana on esimerkiksi urakoitu noin 150-160 rastipukkia, jotka ovat jo maastossa.

Valmiiden rastipukkien äärellä

Venlojen ratamestari Juha Rantala (vas.) ja Jukolan ratamestari Reijo Hokka valmiin TV-rastipukin äärellä.

Sijainnin tarkistusta

Reijo Hokka ja pääratamestari Pentti Helminen (oik.) tarkistavat rastipukin sijaintia.

« Takaisin

Taustayhteisöt

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Suomen metsäkeskus
Suomen metsäkeskus

Yhteistyössä

Pääyhteistyökumppani

Osuusisännät - Jukolan viesti

Osuusisännät - Venlojen viesti