Ratamestarin lausunto

Olen jo pariin otteeseen kirjoitellut ajatuksiani ratamestaroinnista matkan varrelta eikä mikään oleellinen ole enää kesän aikana muuttunut. Radat olivat valmiina jo keväällä ja valmiit kartatkin sinetöitynä kisaa varten pari viikkoa ennen kisaa.

Yhteistyö ratamestarikolleegani Timo Kokon kanssa on sujunut kitkattomasti matkaerostamme huolimatta ja hänen panoksensa erityisesti kartan ja sen ulkoasun viimeistelyssä, joukkuehajontoja laadittaessa ja tulostaessa karttojen taakse on ollut merkittävä.

Kokenut kartan tekijä Raimo Jalonen ja 10-vuotisen Nuorten Jukola-TA:n uran tähän kilpailuun päättävä Ilkka Saarimäki ja ratavalvoja Jukka Suominen ovat tehneet hyvää työtä ja olleet tärkeänä tukena ja apuna kisaa rakennettaessa. Jarkko Tenho apureineen on tehnyt rastirakenteiden kanssa pyyteetöntä työtä. Jukka Liikarin moninainen asiantuntija-apu kartta- ja media-asioissa on ollut arvokasta. Suurkiitos heille!

Painettu kartta on todella selkeälukuinen kisamittakaavassa. Palautekartta on A3-kokoinen sisältäen myös mallisuunnistusmaaston. Syksyn Oravatonnin takia koko maasto on harjoituskiellossa Oravatonniin saakka.

Sateinen ja viime aikoina lämminkin sää on vauhdittanut kasvustoa aiheuttaen pieniä muutoksia karttaan sen viimeistelyvaiheessa. Kartan vihreä vähän lisääntyi ja keltainen vähentyi. Vaikutus suunnistukseen ei kuitenkaan ole merkittävä.

Ollessani ratamestari myös 1996 Nuorten Jukolassa silloin 7-vuotias Vehkalahden tyttö selvitti 3. osuuden tyytyväisenä. Vaikkei samanlaista urheilukeskuksen uraverkostoa ole tällä kertaa tarjolla, niin voin luottavaisesti lähettää joukkueiden nuorimmat nytkin 3.-4.-osuuksille. Osuudet ovat vauhdikkaita ja pientä reitinvalintapähkinääkin on tarjolla.

Muilla osuuksilla saattaa sopivasta rytminvaihdosta olla hyötyä  maaston vaihdellessa todella nopeasta avonaisesta maastosta peiteisempään ja tarkempaa suunnistusta vaativaan alueeseen. Uskon viestin ratkaisujen jäävän kahdelle viimeiselle osuudelle.

Online-seurattavuuden ja VIP/yleisörastin sijainnin kilpailukeskuksessa toivon tuovan miellyttävän jännittäviä hetkiä myös joukkueiden taustajoukoille.

 

Onnistumisen elämyksiä kaikille nuorille suunnistajille!

 

Jarmo Jokila