Kilpailun suojelija Jarkko Nieminen

 

Jarkko Nieminen toimii Nuorten Jukolan suojelijana. Näissä merkeissä Nieminen piipahti lomallaan Mynämäessä koleana kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina.

 – Nuorten urheilutapahtumiin osallistuminen on minulle mieleistä ja tärkeätä. Arvostan suunnistusta paljon. Tenniksellä ja suunnistuksella on paljon yhteistä, molemmat ovat fyysisesti ja henkisesti vaativia lajeja. Ratkaisut pitää tehdä yksin ja nopeasti ja sitten elää niiden kanssa, vertailee Nieminen kahta äkkiä ajatellen aika erilaista lajia.

– Omat suunnistuskokemukset kyllä rajoittuvat ala-asteelle ja armeijaan, jossa suunnistin pari kertaa. Suomessa parasta on perheen ja kavereiden ohella luonto. Liikkuminen luonnossa on mukavaa. Siihen ei vaan ole vuosiin ollut sopivaa aikaa eikä tilaisuuksia. Olen kotoisin metsän reunasta. Lapsena ja nuorena liikuin metsässä paljonkin. Joskus olisi vielä tarkoitus tehdä vaelluksia. 

Viimeisen puolen vuoden aikana on tapahtunut muutakin kuin harjoittelua ja otteluita.

Joulukuussa Turussa Impivaaran Tenniskeskus nimettiin Jarkko Nieminen Areenaksi.

Toukokuun puolessa välissä julkistettiin Jarkko Nieminen Tennis Academy, jonka toiminta pääsee täyteen vauhtiin Helsingissä elokuussa koulujen alettua.

 – Mukaan voi hakea kuka tahansa 13-18-vuotias tennikseen tähtäävä nuori. Mukaan valitaan noin viisitoista nuorta. Heille räätälöidään henkilökohtainen valmennus ja he saavat ohjausta mm. oikeasta ravinnosta, lupaa Nieminen. – Tämä ei ole mikään bisnes. Jos se olisi sitä, olisi Academy maksullinen ja urheilijoita otettaisiin mukaan suurempi määrä. Tarkoitus on asettaa laatu määrän edelle. Sydäntäni lähellä on halu auttaa nuoria suomalaisia lupauksia aina kansainvälisille kentille asti. Mielenkiinnolla seuraan usean nuoren kehittymistä ja autan. Lajikulttuuria tässä rakennetaan. Unelmana on, että tenniksestä tulee suuri suomalainen laji. 

Nieminen lähtee innostuneena kesän ruohokenttäkauteen. – ATP-turnaukseen Saksaan lähden hyvissä ajoin saamaan tuntumaa ruohoon. Heti perään on turnaus Hollannissa. Juhannuksen jälkeen alkaa Grand Slam-turnaus Englannin Wimbledonissa. Sen jälkeen ehdin olla kaksi päivää kotona ja keskittyminen Lontoon olympialaisiin alkaa. Välissä on Ruotsin Båstadin ja Saksan ATP-turnaukset.

Olympialaiset ovat urheilijoiden suurin tavoite. Joillekin tenniksen pelaajille suurempi merkitys voi olla vaikkapa Ranskan avoimilla, mutta minulle merkittävimmät tapahtumat ovat olympialaiset ja Wimbledon. Olympialaiset ovat harvoin ja koskaan ei tiedä, onko kyseessä uran viimeinen tilaisuus pelata kisoissa. Nyt vielä erityistä on se, että olympiapelit ovat Wimbledonissa. Toivon todella, että pelaan parasta tennistäni Lontoossa tänä kesänä, pohtii Nieminen. – Tämän kauden pelit ovat menneet todella hyvin. Yksi haaste on pysyä terveenä. Tenniksessä jos ei ole sataprosenttisessa kunnossa, turpiin tulee heti. 

Nieminen on pelannut kaksissa olympialaisissa, 2004 Ateenassa ja 2008 Pekingissä. Ammattilaisena hän aloitti vuonna 2000. 

Teksti ja kuvat: Jukka Liikari

KATSO JARKON KOKO HAASTATTELU YOUTUBESTA

Jarkko Niemisen kotisivut

Jarkko Nieminen Wikipediassa

Jarkko Nieminen facebookissa