Ratavalvojan lausunto

Nuorten Jukola 2012 kisaillaan lapsuusmaisemissani Vehmaalla, Kirkonkylässä sijaitsevan Seuralan urheilukentän toimiessa kilpailukeskuksena. Näissä maastoissa olen itse ottanut ensimmäiset suunnistusaskeleeni alle kouluikäisenä ja tuolloin myös ensimmäisen kerran ”ilman täyttä tietoa tarkasta sijainnistani” ollut. Silloin suunnistettiin Vehmaalla tosin vielä peruskartalla, josta puuttui mm. pururata kokonaan. Koska alue rajautuu turvallisesti teihin ja peltoihin, niiden kautta lopulta kotiin löysin. Ensimmäinen suunnistuskartta tältä alueelta saatiin 1978 ja tuota versiota koululaiset ovat yhä liikuntatunneilla suunnistuksessa käyttäneet. Nuorten Jukolan myötä tähän hieman omaakin omatuntoani kolkuttaneeseen tilanteeseen saadaan nyt korjaus, kun Raimo Jalosen tarkkaa käsialaa oleva kartta saa tulikasteensa.

Kilpailuohjeissa on maasto-osuus kuvailtu mielestäni hyvin. Kasvuston rehevyyteen liittyen lisään vain, että hakatuille aukoille kasvanut heinikko saattaa osaltaan myös hieman heikentää maaston kulkukelpoisuutta.

Lasten ja nuorten ratojen laatiminen ja niihin oikean vaatimustason löytäminen on ratamestarin haasteellisimpia tehtäviä. Nuorten Jukolaan joukkueita koottaessa kun vielä osanottajien suunnistusuran pituuksissa ja taitotasoissa saattaa olla suuriakin eroja. Jarmo Jokilan johdolla laaditut radat rastipisteineen ovat haasteelliset, mutta mielestäni ns. varmoja kohteita suunnistustehtävää helpottamaan löytyy myös sopivasti.

Rasteja on lähekkäin, tarkistakaa koodit!

Toivotan suunnistuksen iloa Nuorten Jukolan osanottajille!

Jukka Suominen, ratavalvoja