Salpauksen opiskelijat ovat jo rakentamassa ensi kesän kisa-aluetta

Koulutuskeskus Salpauksen eri alojen opiskelijat ovat mukana Hollolan Hälvälässä järjestettävän Jukolan viesti -tapahtuman valmisteluissa. Suuressa tapahtumassa työskenteleminen antaa opiskelijoille hyvää työelämän kokemusta. Tapahtumaa valmistellaan pitkin vuotta opintojen yhteydessä.
Esimerkiksi sähkö- ja automaatioalan opiskelijat ovat päässeet jo työn makuun, sillä he ovat tehneet kilpailualueella sähkötöitä 16.-17.10.2017. Alue kuuluu Puolustusvoimille ja opiskelijat liikkuvat siellä opettajan johdolla. Alueella tehtiin ennen töiden aloittamista Puolustusvoimien puolesta aluekartoitus, jossa tarkistettiin, ettei Puolustusvoimilta ollut jäänyt alueelle materiaalia.
Alueella liikkuminen edellyttää opiskelijoilta ja opettajalta asianmukaisten lupien ja kuvallisen henkilökortin mukana kantamista, unohtamatta työturvallisuusvarusteita. Vaikka luvat kattavat isommankin alueen, on opiskelijoilla tiedossa oma alueensa, jossa he liikkuvat. Salpauksen opettaja Marko Kangas kertoo tämän olevan hyvää harjoitusta opiskelijoille.
– Nyt opiskelijat pääsevät näkemään millaista on työskennellä valvotulla alueella. Heidän täytyy olla ammattimaisia ja pitää itse huolta siitä, että kaikki tarvittavat luvat on mukana.

Sähköasennuksen oppitunteja luonnossa
Jukolan viestiä varten tehtävät sähkötyöt tehdään samalla periaatteella kuin Lahden MM-kisoissa talvella 2017. Kankaan mukaan on hyvä, että opiskelijat pääsevät oppimaan, miten asioita tehdään koulun ulkopuolella.
Opiskelijat harjoittelivat elokuussa Heinolan kampuksen pylväskentällä ja Vipusenkadun maakaapeliverkon ympäristössä ennen töiden aloittamista Jukolan viestin kisa-alueella. Harjoittelulla opiskelijoille saatiin riittävät perusteet, jotta työt maastossa onnistuivat.
– Kytkimme alueella jakeluverkon, joka otetaan käyttöön myöhemmin. Laitoimme myös katujakokaapit ja ilmanjohtolinjat kuntoon. Nämä olivat sellaisia valmistelevia töitä ensi kevättä varten, jolloin teemme isoimmat hommat.
Opettajan lisäksi opiskelijoita oli neuvomassa myös alan ammattilainen energialaitokselta. Kankaan mukaan Jukolan viesti on loistava oppimisympäristö opiskelijoille.

Teksti: Tytti Myöhänen
Kuvat: Marko Kangas