Radat painettiin karttoihin

”Herra Kilpailunjohtaja, annettu tehtävä suoritettu!”, toteavat Venlojen viestin ratamestari Ville Kauppi ja Jukolan viestin ratamestari Juhani Jaskari seistessään teatraalisesti kunniavartiossa 46 000 ratapainoskartan takana. Vielä on kartanpainajalla iltapuhteinaan painettavana 23 000 kaikki rastit sisältävää palautuskarttaa muutaman karttapaalin verran.
Ensi viikolla on vuorossa edelleen kriittinen vaihe, kun karttoihin tuotetaan joukkuekohtaiset numeroinnit ja osuustiedot. Kuvassa ovat mallikappaleet siitä, miltä karttatelineillä tekstit tulevat näyttämään. Kun tämäkin työvaihe on tehty, on edessä suurin käsityötä vaativa koitos, karttojen tarkastus ja pussitus. Kuukauden päivät se ottanee.

Keille nämä painotuotteet on sitten tarkoitettu? Ehkä seuraava maltillisesti väritetty tulkinta valaisee asiaa:

Aleksis Kiven teoksen Seitsemän Veljestä tarinaa mukaillen esitetään jokakesäinen kesäteatterinäytelmä Jukolan Viesti 70. kerran 16.-17.6.2018 Hollolan Hälvälässä.

Esirippu nousee lauantaina kahdelta ja käsikirjoitukset jaetaan tuhannelle kuudellesadalle Männistön Venlan naispääosan esittäjälle. Näyttelijäkohtainen improvisointi alkaa lähdöstä ja päättyy osuuden maaliin. Näyttelijät jaetaan neljän siskoksen ryhmiin. Erot vuorosanoissa ja tulkintakyvyssä saavat aikaan eri aikoihin valmistuvat roolisuoritukset. Arvojärjestys ryhmien suorituksista annetaan suoritetun ripeyden perusteella, edellyttäen että kaikki vuorosanat ovat lausuttu käsikirjoituksessa annetussa järjestyksessä ja paikassa.

Toinen näytös alkaa tuntia vaille puolenyön Juhanin lähdöllä kosiomatkalle. Kaikkien aikojen suurimmassa näytännössä kuvataan seitsemän veljeksen taivalta Salpausselän suppaharjuilla halki kesäisen suviyön. Matkaan kuuluu kaaosmainen pakoon lähtö Impivaaralle, Kiikunlähteen vihaisten härkien raivolta suojautuminen Hiidenkivelle ja paluu aina Toukolan kylän kautta poiketen ja palaten aamun sarastaessa Jukolan tilalle. Huhujen mukaan matkalle on lähdössä myös Rajamäen Rykmentin meluisa matkue riitaa aiheuttamaan.

Loppukohtaus ottaa paikkansa sunnuntaiaamulla valtaisassa mittelössä. Voittoisan veljessarjan näyttelijät paljastetaan maalisuoralla Viestikapulan luovutuksessa. Viimeiset vuorosanat lausuu veljeksistä nuorin, väkevä suunnistaja Eero, lisäten Jukolan Viestien ketjuun taas yhden uuden lisälehden. Viimeistenkin veljesten ja sitkeimpien venlojen kirmattua metsään jaetaan käsikirjoitukset kaikkine juonenkäänteineen ja Eeron päätössanoineen metsässä taivaltaneille.

Ulkoilmakatsomossa on eturivin paikkoja rajoitetusti ja paikat täyttyvät nopeimman syöjän periaatteella. Ahkerasti metsässä näyttelyä harrastavia on jo ilmoittautunut ensimmäisessä aallossa ennätysmäärä. Vielä matkaan mahtuu aimo annos luonnossa kulkemisesta nauttivia. Täyttä kymmenen vuoden korpivaellusta ei sentään olla tekemässä. Ammattilainen ei tarvitse olla dramaturgiassa, mutta suppamaastoista laadittujen kuvaelmien tulkitsemisia on syytä harjoitella etukäteen.

Kansallisromaani Seitsemän Veljestä julkaistiin vuonna 1870. Historian suurin näytelmä teoksesta esitetään vuonna 2018.

Teksti ja kuvat: Ville Kauppi