Lauri Huotarin mielestä paras osuus Jukolan viestissä on aloitus

Lauri Huotari, 21, harjoittelee kohti Suomen huippua päälajinaan maastohiihto. Suunnistus on kuitenkin hänellä edelleen kesälajina, ja tavoitteina siinä ovat suurviestit kuten 10Mila ja Jukolan viesti. Rastivarsoissa suunnistava Lauri suuntaa suunnistuksen tiimoilta kohti Lahti-Hollola Jukolaa.

– Avausosuus on lempiosuuteni. Se on suunnistajien keskuudessa arvostettu osuus etenkin, jos tulee hyvillä sijoilla vaihtoon. Kuopio Jukolassa 2014 saavutin parhaan sijoitukseni Jukolan viestin osuudella, kun tulin Lahden Suunnistajat -37:n väreissä ensimmäiseen vaihtoon sijalla 53, kertoo Lauri.

Hollolan Urheilijat -46:ssa hiihtävä Lauri on harrastanut hiihtoa 11-vuotiaasta ja melkein yhtä kauan suunnistusta, 12-vuotiaasta asti. Hiihdossa parhaana saavutuksena on viides sija Suomen mestaruuskilpailuissa 20-vuotiaiden sarjassa. Myös suunnistuksen parhaana saavutuksena on kolme kertaa viides sija SM-kilpailuissa. Suunnistuksessa Lauria kiehtoo se, että fyysisen kunnon lisäksi joutuu käyttämään aivoja.

– Suunnistus vaatii keskittymistä joka sekunti ja taidolla on suuri merkitys. Hiihto valikoitui kuitenkin päälajikseni, koska siinä sijat ratkaistaan mies miestä vastaan. Vahvuuteni suunnistuksessa onkin fysiikka. Kahtena viimeisenä vuotena on suunnistus jäänyt vähäisemmäksi kuin aiemmin ja taitoharjoittelu on hieman kärsinyt, toteaa Lauri.

Lauri kotiutui varusmiespalveluksesta joulukuussa 2015 ja on siitä asti harjoitellut Heikki Kivikon valmennuksessa hiihtoa täysipäiväisesti. Tämän jutun kuvassa Lauri on Levin ensilumilla valmistautumassa hiihtokauteen.

Ensi keväänä hänellä on tarkoituksena hakea opiskelupaikkaa joko kauppakorkeakoulusta tai oikeustieteellisestä. Sitä ennen hänellä on kuitenkin edessä hiihdon kilpailukausi, jossa tavoitteena on hiihtää 25 parhaan joukkoon yleisten sarjojen SM-hiihdoissa. Suunnistus tulee ohjelmaan taas keväällä, kun lumet ovat sulaneet.

Heidi Passila