Lahti-Hollola Jukola onnistui tavoitteissaan

Lahti-Hollola Jukola Hollolan Hälvälässä 16.-17.6.2018 onnistui tavoitteiden mukaisesti niin kilpailullisesti kuin myös taloudellisesti.  Jukolassa saavutettiin uusi hieno osanottajaennätys, kun ilmoittautuneita suunnistajia oli yhteensä lähes 20 000 henkilöä. Osanottajat muodostivat 1901 Jukola- ja 1632 Venla-joukkuetta. Jukolassa joukkueessa on seitsemän viestin viejää ja Venloissa neljä naissuunnistajaa.

Talkoorekisterissä oli 2044 henkilöä ja talkootyötä kertyi noin 130 000 tuntia. Suurimpana urakkana oli kilpailukeskuksen rakentaminen Hälvälän vanhalle lentokentälle. Rakennustyöt tehtiin pääosin touko- ja kesäkuussa noin kuuden viikon aikana. Toki osa valmistelutöistä kuten sähköverkon runkolinjat päästiin tekemään jo syksyn 2017 kuluessa hyvässä yhteistoiminnassa harjoitusaluetta käyttävien Puolustusvoimien joukko-osastojen kanssa. Kilpailukeskuksen purkutyöt saatiin tehtyä varsin nopealla aikataululla kahdessa viikossa kesäkuun loppuun mennessä.

Urheilun suurtapahtumat ovat järjestelyiltään aina haastavia varsinkin taloudellisen tuloksen kannalta. Jukolan talous perustuu osanottomaksujen lisäksi järjestävien paikkakuntien tukeen ja merkittävässä määrin lukuisiin yhteistyösopimuksiin. Kaikki Jukolan tarvitsemat palvelut kilpailutettiin, mikä tuotti hankintojen osalta merkittävän säästön. Yhteistyökumppanit olivat tyytyväisiä mahdollisuudesta osallistua hyväntuuliseen tapahtumaan ja Jukolassa saamaansa positiiviseen näkyvyyteen. Kumppanit halusivat olla mukana liikuttamassa suomalaisia ja ylläpitämässä perinteistä yhdessä tekemisen tapaa.

Taloudellinen lopputulos ei ole vielä tarkasti selvillä laskutuksen ollessa kesken. Jo tässä vaiheessa voidaan kuitenkin todeta tuloksen olevan odotuksien mukaisesti selkeästi positiivinen. Talkootuntia kohden laskettava tulos ei valitettavasti yllä muutamaa euroa parempaan tiliin. Se on kuitenkin merkittävä tuki Lahden Suunnistajien ja Hollolan Urheilijoiden toiminnalle. Taloudellisen tuloksen lisäksi seurat voivat kirjata loppusaldokseen mittavan määrän kokemusta ja hyvää yhdessä tekemisen henkeä, mikä toivottavasti johtaa uusien merkittävien tapahtumien järjestämiseen paikkakunnalla. Tunnelmaltaan loistava Jukola ylläpitää seutukunnan hyvää talkooperinnettä ja luo uskoa tulevien tapahtumien järjestelyyn.

Jukolan kilpailukeskus täyttyi lauantaina puolenpäivän aikoihin ja tyhjeni sunnuntaina iltapäivään mennessä. Kisavieraita, yleisöä ja osanottajia tapahtumassa kävi runsaat 50 000 henkilöä. Yhdenaikaisesti väkeä oli paikalla lauantaina iltapäivällä Venlojen viestin aikaan noin 40 000 henkilöä. Suuresta kävijämäärästä huolimatta liikenne sujui varsin mallikkaasti eikä sunnuntaina iltapäivän lopulla Jukolan vaikutusta liikenteessä enää huomannut.

Jukolan viikonloppuna sää suosi kävijöitä ja ihmiset viihtyivät kilpailukeskuksessa. Jukolan kävijöiden arvioidaan jättäneen Lahden seudulle noin 7miljoonaa euroa erilaisten palveluiden ostoina. Kisaviikonlopun lisäksi liikuntamatkailu lisääntyi seutukunnalla jo keväästä 2017 alkaen joukkueiden käydessä harjoitusleireillään Jukolan harjoitusmaastossa. Harjoituskarttoja myytiin noin 9000 kappaletta, mikä on sekin tavanomaista enemmän.

Jukolassa tehtiin kyselytutkimus, johon saatiin 2 036 vastausta. Esimerkiksi 95 prosenttia vastanneista oli tapahtuman tunnelmaan erittäin tyytyväinen tai melko tyytyväinen. 94 prosenttia oli samaa mieltä tapahtuman urheilullisesta annista ja 90 prosenttia tapahtumapaikasta yleisesti. Sanallisissa palautteissa erityistä kiitosta saivat muun muassa Koulutuskeskus Salpauksen ja Lahden Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden avulla ideoidut ja toteutetut lasten maailma, vegegrilli, saunamaailma paljuineen sekä metsäkirkko.

Teimme loistavan, mieliin jäävän Jukolan. Olemme kovasti ylpeitä talkoolaistemme työstä ja hienosta palveluhengestä. Mottonamme oli auttaa Jukolan osallistujia onnistumaan haasteissaan ja sen me teimme hienosti. Kiitos kaikille Jukolamme osallistujille, tekijöille ja sen onnistumiseen vaikuttaneille yhteistyökumppaneille!