Kemp ja Tranchand treenasivat Hälvälän “naapurimaastoissa”

Pikkubussillinen enimmäkseen Paimion Rastin (PR) suunnistajia kävi ohikulkumatkallaan tekemässä treenin Tapanilassa marraskuun alkupuolella. Lahdesta kohti Joensuuta matkaansa jatkaneessa bussissa oli myös muutama Angelniemen Ankkurin (AngA) ja Hiidenkiertäjien urheilija.

Vähän alle kahden vuoden päästä käytävän Lahti-Hollola Jukolan kilpailukeskukseen on Tapanilasta linnuntietä noin seitsemän kilometriä. Aivan tulevan kilpailukeskuksen vieressä ei siis oltu mutta hyvin samankaltaisessa, jääkauden muovaamassa suppamaastossa kuin Hälväläkin.

Vuonna 2000 käydyssä suunnistuksen maailmancupin osakilpailussa käytettiin karttaa joka ylettyi Hälvälän kartan reunalta Tapanilan hiihtomajalle asti.

Marraskuussa 2016 tehdyssä treenissä oli mukana Latvian Inga Dambe joka juoksi myös 16 vuoden takaisessa maailmancupin kisassa. Dambe muisti vielä hyvin pummanneensa alkumatkasta Pirunpesän syherikössä ja kummasteli miksei samaan maastoon ole järjestetty kisoja vuoden 2000 jälkeen.

Ingan toiveisiin vastataan ainakin osittain jo keväällä, kun toinen Jukolan järjestävistä seuroista, HU-46, järjestää kansalliset kilpailut Tiirismaalla toukokuussa.

Jutun kirjoittaja oli houkuteltu paikalle kertomalla, että mukana on kaudeksi 2017 Paimion Rastiin siirtynyt Olav Lundanes. Tietyllä tavalla odotetustikin norjan kieltä ei hiihtomajalla kuitenkaan kuultu.

MM-menestyjiä löytyi kuitenkin kaksin kappalein ja he puhuivat keskenään ranskaa: PR:n Frédéric Tranchand ja AngA:n Emily Kemp.

Kemp ei vielä tiennyt mitä odottaa vuoden 2018 kilpailumaastolta.

– Olisiko sitten samanlaista kuin tässä treenissä, arveli Emily.

Kesken treenin jälkeisen ruokailuhetken (artikkelikuva) pöydälle levitettiin edellisen, vuonna 1987 Hälvälässä käydyn Jukolan kisakartta. Kysyttäessä onko tämänkaltainen suppamaasto tuttua, tuli Emilylle heti mielleyhtymä.

– Ranskassa on entinen maailmancup-maasto nimeltä Clermont-Ferrand. Siellä on hyvin samanlaisia käyrämuotoja, joten ei tuo täysin tuntematonta ole.

Hälvälä tuntui oleva tuttu melkeinpä ainoastaan miehille. Ja selitys lienee siinä, että ainakin eteläisessä Suomessa varusmiespalveluksensa käyneet ovat ehkä vierailleet tai ainakin kuulleet Hälvälän sotilasharjoitusalueesta.

PR:n Saara Norrgrann huomautti kuitenkin lopuksi, että eiköhän vuoden päästä aika paljon useampikin jo tunne Hälvälän.

Kimmo Hirvonen