Joulupähkinä: Reitinvalinta Kukkolanharjulla

Reitinvalintojen tekeminen on tärkeä osa suunnistusta. Menenkö suoraan tukeutuen kompassiin, kierränkö tuon ison mäen oikealta vai juoksenko vasemmalta pitkän kaarroksen tietä pitkin. Edessä olevan rastivälin suunnittelu on kuitenkin enemmän kuin pelkkä rutiinireitinvalinta. Suunnistajan pitää huomioida, tunnistaa ja verrata monia edessä olevaan suunnistustehtävään vaikuttavia tekijöitä. Ruotsalaiset sanovat sitä rastivälisuunnitelmaksi (sträckplan).

Julkaisemme Jukola-sivustolla sarjan reitinvalintatehtäviä, joissa kuvataan huippusuunnistajien tekemiä reitinvalintoja ja vinkkejä siitä miten edessä olevalla rastivälillä pääsee hyvään tai todennäköisesti parhaaseen tulokseen. Mallivastauksissa kuvataan reitinvalinta kartalla ja sen tukena ovat perustelut sekä tärkeät vinkit niistä asioista, jotka suunnistajan pitää rastilta lähtiessään arvioida ja päättää.

Seuraavassa on ensimmäinen rastivälitehtävä. Sen on laatinut Ari Anjala Kukkolanharjun harjoitusmaastoon. Ari on moninkertainen Suomen mestari ja on ollut voittamassa MM-viesteissä hopeaa ja pronssia. Lisäksi Anjalan saavutuksiin kuuluu Jukolan viestin voitto vuodelta 1977. Kartalla oleva Kukkolanharjun maasto avautuu keväällä Jukolan harjoitusmaastoksi ja on kuin Jukolan kisamaasto pienoiskoossa, kuvainnollisemmin mini-Hälvälä.
Joulun aikaan saatte lukea Jukola-sivustolta miten rastivälillä tulisi edetä. Olemme pyytäneet reitinvalintapiirroksen ja vinkit rastivälisuunnitelmaan yhdeksänkertaiselta MM-voittaja Minna Kaupilta. Myös Ari Anjala tulee esittämään ratkaisuissaan useita omia reitinvalintavaihtoehtoja.

Alkuvuodesta julkaisemme toisen suunnistustehtävän; uusi rastiväli ja uudet huiput kommentoivat sekä opastavat suunnistuksen saloja.

Teksti: Paavo Nikkari