Annamaria Väli-Klemelä: Ole osa Jukolan juhlaa!

Annamaria Väli-Klemelä (oik.) yhdessä Minna Kaupin kanssa järjesti viime vuonna Jukola-tiimin joka keräsi suunnistamalla rahaa sydänlapsille.

Vuonna 2018 Jukolan viesti täyttää 70 vuotta. Itse olen ollut paikalla 32 kertaa. Tämä tarkoittaa, että kahta poikkeusta lukuun ottamatta jokaisena elämäni vuotena. Nekin poikkeukset vaativat hyvät syyt, pikkusiskon syntymän ja läheisten ystäviemme häät.

Näinä seitsemänäkymmenenä vuotena Jukolasta on kasvanut Suomen suurin aikuisille suunnattu urheilutapahtuma. Kun vuonna 1949 Helsingin Ruskeasannalla metsään kirmattiin 41 joukkueen voimin, on tapahtuman osanottajamäärä kasvanut nykyisin yli 18.000 pihkaniskaan.

Paikan päälle tapahtumaviikonloppuna saapuu yli 50.000 kävijää ja nettilähetyksen välityksellä urheiluspektaakkelia seurataan jo yli 40 maassa. Kaukana on nykyisin vertaus pienen metsäkansan juhliin. Jukola on jokaisen juhla.

Suunnistus on hieno laji ja Jukola ainutlaatuinen tapahtuma. Olen onnellinen siitä, että yhä useampi harrastesuunnistaja on löytänyt lajin pariin juuri Jukolan kautta. Päivällä juostava Venlojen viesti ja yöttömän yön Jukolan viesti tarjoavat jokaiselle sopivasti haastetta.

Osallistua voi monenlaisella taustalla. Vuonna 2016 tehdystä Jukolan kävijätutkimuksesta selviää, että lähes 800.000 suomalaista on kiinnostunut suunnistuksesta ja Jukolan viestistä. Yli 60.000 harrastaa lajia. Jukolan osallistujista yli 10 prosenttia on ensikertalaisia ja osallistujajoukkueista yli 60 prosenttia harrastejoukkueita.

Mikä sitten tekee Jukolan yöstä niin taianomaisen, että vuosi vuodelta tapahtuman kävijämäärä kasvaa? Legendaarinen radiokuiskaus metsärastilta, otsalamppujen luoma kiiltomato kesäyössä ja mahdollisuus haastaa itsensä samoille radoille maailman huippujen kanssa.

Jukola on itsensä ylittämistä ja yhdessä hurmioitumista. Luonnossa liikkumista ja seikkailunhalua. Vain paikan päällä voi kokea, miltä Suomen suurimmat vuosittaiset urheilufestarit näyttävät. Miten keskelle metsää tai peltoaukeaa nousee kokonainen kylä – saunan, ravintoloiden ja kirkon kera. Ja miten tanner tömisee, kun tuhatpäinen joukko säntää kesäyöhön.

Jukolasta ainutlaatuisen tekee myös se, että kaiken tämän mahdollistaa lähes yksinomaan puhdas talkoovoima. Lahti-Hollola Jukolaan odotamme noin 2.000 talkoolaista. Osaajia ja tekijöitä tarvitaan lukuisiin eri tehtäviin. Aiempaa kokemusta urheilutapahtumista tai suunnistuksesta ei tarvita.

Itse olen mukana talkootyössä ja haluan omalta osaltani varmistaa, että kotikaupungin Jukolasta tulee ikimuistoinen. Omat lapseni ovat myös siinä iässä vuoden päästä, että uskon heidän keräävän ensimmäiset jukolamuistonsa Hälvälästä.

Näin Jukolan perinne siirtyy meidän perheessä sukupolvelta toiselle. Jos metsään lähtö ei vielä koukuta, ota silti suunta Hälvälään ja tule mukaan rakentamaan Jukolan taikaa. Tehdään yhdessä vuoden 2018 Jukolasta kaikkien aikojen urheilujuhla.