Suunnistusoppia haettiin Intersport-Jukolakouluista

Kaikkiaan 83 eri lähtötason omaavaa osanottajaa otti tuntumaa suunnistuksen saloihin Intersport-Jukolakoulun neljässä ryhmässä. Syksyn aikana järjestetyn koulun lopullisena tavoitteena oli ensi kesän Louna-Jukola, joskaan Jukolaan tähtääminen ei minkäänlainen velvoite ollutkaan. Noin puolella koululaisista oli jo kokemusta suunnistuksesta kuntorastien kautta, kun taas toinen puoli oli lajin kanssa kutakuinkin alkutekijoissä. Mukana oli jopa kokonaisia Jukola-joukkueita, jotka koulun lomassa jo suunnittelivat ensi kesän osuusjärjestyksiä ja -taktiikoita.

Palaute oli valtaosin innokkaan positiivista. Koulun sanottiin avanneen erinomaisesti suunnistusta lajina sekä erityisesti suunnistajan ennakoinnin ja havainnoinnin jatkuvaa ajatusmyllyä.

– Muutamat kokeneemmatkin kuntorastikävijät olivat suorastaan haltioissaan siitä, millaista aivan uutta oppia he saivat suunnistukseensa, kuvailee Jukolakoulun vastuuhenkilö Lasse Suonpää.

Koululaiset kävivät mm. suunnistamassa käyräharjoituksen kartalla, jossa oli pelkät korkeuskäyrät. Suunnistajan kannalta käyrästö on tavallaan kartan tärkeintä informaatiota, mistä syystä niihin panostamista painotettiin myös suunnistuskoulussa.

– Käyräharjoitusta pidettiin jopa normaalia helpompana, kun kartan tietosisältö on vähäisempi ja siten yksinkertaisempi. Annoin myös osanottajille vastaavan polut sisältävän kartan, josta he voivat verrata suunnistustehtävien haasteita, kertoo Suonpää.

Neljä harjoituskertaa ei vielä vie kovin pitkälle vaan harjoittelua on hyvä jatkaa vaikkapa juuri kuntorasteilla. Oma-aloitteisuus ja itse tekeminen onkin hyvin ratkaisevaa – suunnistusoppejakaan ei kukaan toinen voi keneenkään valmiina asentaa. Mutta miltä näyttää Jukolakoulun osanottajien tilanne Louna-Jukolaa ajatellen?

– Iso osa koulun osanottajista oli naisia ja siten pääasiassa valoisan ja lyhyempiosuuksisen Venlojen viestin osallistujia, mikä hieman helpottaa Jukola-urakkaa. Monilla on toki vielä pitkälti tekemistä taidon kanssa, mutta kun jaksaa käydä kuntorasteilla ainakin muutaman kerran, selviää tulevasta Jukola-osuudestaan takuulla hienosti, opastaa Suonpää.

Laajan suosion johdosta maalis–huhtikuulle on alustavasti kaavailtu jatkoa suunnistuskoululle. Jos siis tänä syksynä et mahtunut mukaan tai kenties arastelit osanottoasi, seuraa näitä sivuja!

Koulun osanottajia suunnistusopissa. Kuva: Juuso Lindeqvist.

Koulun osanottajia suunnistusopissa. Kuva: Juuso Lindeqvist.

« Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit