Många lärde sig att orientera i Intersport- Jukolaskolan

Totalt 83 deltagare med varierande utgångsnivå stiftade bekantskap med orientering under de fyra gånger som Intersport-Jukolaskolan ordnades. Slutmålet för skolan som arrangerades under hösten har varit sommarens Louna-Jukola, även om det inte varit någon skyldighet att sikta på Jukola. Kring hälften av deltagarna hade erfarenhet av orientering via motionsorientering, medan den andra hälften var mer eller mindre obekanta med grenen. Vid Jukolaskolan fanns till och med fullständiga Jukolalag som deltog och spekulerade kring löpordningar och taktik inför nästa sommar.

Responsen var till största delen ivrig och positiv. Många tyckte att skolan på ett utmärkt sätt gav förståelse för orientering som gren och speciellt orienterarnas tankekvarn som ständigt kretsar kring planering och iakttagelser i skogen.

– Även några mer erfarna motionsorienterare var närmast exalterade över det helt nya sätt att orientera som de lärde sig, beskriver Lasse Suonpää, som ansvarar för Jukolaskolan.

Deltagarna fick bland annat prova på att orientera på kurvkarta, där endast höjdkurvorna var utritade. För en orienterare är höjdkurvorna på sätt och vis den viktigaste informationen som kartan ger och därför fokuserade man extra mycket på dem också i orienteringsskolan.

– Det var många som tyckte att kurvträningarna till och med var enklare än de andra träningarna, när överflödig information hade skalats bort från kartan. Jag gav också deltagarna en motsvarande karta där även stigarna fanns med, så att de kunde jämföra de olika slags orienteringsmässiga utmaningarna, berättar Suonpää.

Fyra träningstillfällen leder ju ännu inte så långt, så det är bra att fortsätta träna till exempel just på motionsorienteringarna. Det är avgörande att fungera självmant och att träna på egen hand – det är omöjligt att direkt överföra orienteringskunskap från en person till en annan. Men hur ser det då ut för deltagarna i Jukola-skolan inför Louna-Jukola?

– En stor del av skolans deltagare var kvinnor, som huvudsakligen deltar i Venlakavlen med kortare etapper i dagsljus, vilket gör Jukola-prestationen lite enklare. Många har ännu mycket att lära när det gäller tekniken, men om man bara orkar delta några gånger på motionsorienteringarna, kommer en etapp på Jukolakavlen inte innebära några problem alls, berättar Suonpää.

På grund av det stora intresset har man preliminärt planerat en fortsättning av orienteringsskolan till mars-april. Om du inte rymdes med eller kanske inte kom dig för att delta denna höst, lönar det sig alltså att följa dessa sidor!

Koulun osanottajia suunnistusopissa. Kuva: Juuso Lindeqvist.

Skolans deltagare på teorilektion. Foto: Juuso Lindeqvist.

« (suomi) Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit