Ratamestari tyytyväinen kisaan

Ratamestari Jukka Oksa on hyvissä tunnelmissa, kun Jukolan kärki on saatu maaliin. Kuva: Heikki Silvennoinen

Ratamestari Jukka Oksa on hyvissä tunnelmissa, kun Jukolan kärki on saatu maaliin. Kuva: Heikki Silvennoinen

Jukolan viestin ratamestari Jukka Oksa on helpottunut ja onnellinen kun pitkä urakka on takana ja kärkipään joukkueet on saatu maaliin. Radoista on tullut hyvää palautetta ja Oksa kokeekin onnistuneensa ratojen suunnittelussa. Kilpailun kokonaisaikataulu piti hyvin ja voittajajoukkue tuli maaliin vain pari minuuttia ennakoitua myöhemmin. Viivästys johtui luultavasti 6. osuuden lopulla alkaneesta sateesta.

– Ensimmäisten kolmen osuuden aikana olin yllättynyt miten tarkkaan, jopa lähes sekunnilleen, kärki eteni ennakoidussa aikataulussa. Kärkijoukkueet toki tietävät, että kisasta putoaa armotta, jos yön pimeimmät osuudet epäonnistuvat. Niinpä alun osuuksille oli laitettu huippukovat suunnistajat.

Ratamestarin suunnitelma on sidottu televisiolähetyksen pituuteen. Kilpailu täytyy suunnitella 8-tuntiseksi. Paimion maasto on nopeakulkuista, joten radat olivat aavistuksen pidempiä kuin viime vuosien Jukoloissa.

– Hajontojen suhteen minulla oli alusta lähtien selkeä suunnitelma. Hajontarastien on oltava riittävän lähellä toisiaan, jottahajonnat eivät ole ilmiselvät ja erehtymisen mahdollisuus säilyy. Toisaalta erityisesti kuntosuunnistajia ajatellen rastipisteiden on oltava selkeästi erilaisia, jotta vältetään turhat hylkäykset. Lisäksi tänä vuonna eri osuuksien viimeisten rastien sijainnit julkaistiin jo kilpailuohjeissa. Näin saatiin vähennettyä vimeisen rastin erehdyksiä ja niistä johtuvia hylkäyksiä, Oksa kertoo.

Oksa oli pedannut mahdollisuudet todelliselle suunnistusnäytökselle Jukolan viimeisille rastiväleille.
– Olin suunnitellut ankkuriosuuden lopun voittokamppailua varten. Siellä oli monia reitinvalintavaihtoehtoja, joilla olisi voinut ratkaista kisan viimeisten rastivälien taistelussa. Kristiansand oli kuitenkin tehnyt niin selvän eron Haldeniin jo hyvissä ajoin, että tämä kamppailu jäi näkemättä, Oksa toteaa.

 

 

 

 

 

 

 

« Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit