Banläggare nöjd över tävlingen

Ratamestari Jukka Oksa on hyvissä tunnelmissa, kun Jukolan kärki on saatu maaliin. Kuva: Heikki Silvennoinen

Banläggare Jukka Oksa är på gott humör då Jukolatäten kommit i mål. Foto: Heikki Silvennoinen

Jukolakavlens banläggare Jukka Oksa känner sig lättad då den stora arbetsinsastes når sitt slut och täten kommit i mål. Banorna har fått bra feedback och Oksa tykker sig ha lyckats med sin uppgift. Tävlingens helhetstidtabell höll väl och vinnarlaget kom i mål endast ett par minuter efter det förväntade 7.10. Förseningen berodde troligtvis på regnet som började falla id sjätte etappens slut.

– Under de första tre etapperna var jag överraskad hur exakt, nästan på sekunden till och med, tätlöparna följde den förväntade takten. Topplagen visst såklart att det inte finns någon nåd och ifall de misslyckas på mörkeretapperna blir drömmen om vinst endast en dröm. Med det i tanke sattes de bästa löparna på de första etapperna.

Banläggarens plan var knuten till TV-sändningens längd. Tävlingen måste byggas upp för att bli just 8 timmar lång. Terrängen i Pemar är snabblöpt, så banlängderna var lite längre än i de senaste Jukolakavlerna.

-Vad gäller spridningarna hade jag en klar plan redan från start. Spridningskontrollerna måste vara tillräkligt nära varann, så gafflingen inte blir för självklar och det fortfarande finns möjlighet för misstag. Å andra sidan för motionsorienterarnas skull måste kontrollpunkterna vara tillräkligt olika, för att undvika onödiga diskvalificeringar, berättar Oksa.

Oksa hade bäddat in möjligheterna för ordentligt krävande orientering till Jukolaetappernas sista avstånd.
– Jag planerade ankaretappens slut med tanke på en riktig slutkamp. Det fanns många vägval, som ahde kunnat avgöra tävlingen vid de sista kontrollmellanrummen. Kristiansand hade ändå tagit ett sådant försprång från Halden, att detta var en kamp vi inte fick se, konstaterar Oksa.

« (suomi) Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit