Jukolan sanoma syntyy jouluna

Tietyssä mielessä Jukola kulminoituu Jukolan viestin sanomaan. Kyseessä on jollekin ajankohtaiselle yhteisölle osoitettu, tärkeäksi katsottuun asiaan liittyvä tervehdys. Sanoma on ollut olennainen osa Jukolaa jo toisesta, vuoden 1950 viestistä lähtien. Sanoman on perinteisesti lukenut julki sunnuntaiaamuna kilpailun ratkettua voittajajoukkueen ankkuri, joskin viime vuosina kunnian on monesti saanut myös joku muu joukkueen jäsenistä.

Louna-Jukolan sanoman on laatinut pitkän linjan suunnistusvaikuttaja, itsekin kertaalleen Jukola-voittoa juhlinut Seppo Väli-Klemelä. Ensimmäinen ”Sepin” kynästä syntynyt teksti koettiin ja kuultiin Kytäjä-Jukolassa 2010. Jukolan kohta 70-vuotisen historian aikana Väli-Klemelä on järjestyksessä vasta kuudes sanoman laatija.

– On tämä melkoinen kunniatehtävä, kun katsoo aiempien laatijoiden nimiä, Väli-Klemelä sanoo jo edesmenneiden Antero Viherkentän ja Matti Salmenkylän ”tähdittämästä” listasta.

Väli-Klemelän työ alkaa marraskuussa, jolloin Jukolan johtoryhmä ilmoittaa hänelle päättämänsä sanoman kohteen. Ensimmäisenä on vuorossa jo tutuksi tullut urakka.

– Saatuani tietää kohteen luen aina Seitsemän veljestä alusta loppuun. Pohdin tekstin sävyjä ja ennen kaikkea haen kohteeseen sopivaa sitaattia. Pyrin sanomassa käyttämään Kiven tekstiä enemmän kuin takavuosina ja lisäksi saamaan mukaan yhteiskunnallista viestiä. Yleensä joulun pyhinä kirjoitan tekstin lopulliseen muotoonsa, kertoo Väli-Klemelä.

Kuudesta laatimastaan sanomasta tämänvuotinen teksti oli Väli-Klemelän mukaan ehkä haastavin kirjoittaa. Paremmuusjärjestykseen hän ei omia tekstejään pysty laittamaan, mutta henkilökohtaisesti mieleenpainuvin tuotos löytyy.

– Jämsä-Jukolaan 2013 tekemässäni tekstissä osuivat asiat täysin kohdalleen. Melkein kuin Aleksis Kivi olisi kirjoittanut Jukolan Juhanin sisukkaat sanat ”läpikiusatuista sydämistä” ja ”päisin rynkäämisestä” juuri tuota hetkeä varten, pohtii Väli-Klemelä Olympiakomitean huippu-urheiluyksikölle suunnattua tervehdystä.

Mitä herkkua Seitsemästä veljeksestä on Louna-Jukolan sanomaan poimittu ja kenelle sanoma suunnataan? Ne kuulet aamutuimaan sunnuntaina voittotaiston tauottua. Sanoman laatijaa puolestaan voit kuunnella Yle Puheella kommentaattorina Jukolan radiolähetyksissä.

Jukolan sanoman lisäksi Seppo Väli-Klemelä kirjoittaa myös uutistoimittajana säännöllisesti, kuten tässä kevään 10mila-viestissä Ruotsissa. Kuva: Antti Veijalainen.

Jukolan sanoman lisäksi Seppo Väli-Klemelä kirjoittaa myös uutistoimittajana säännöllisesti, kuten tässä kevään 10mila-viestissä Ruotsissa. Kuva: Antti Veijalainen.

« Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit