Jukolakavlens budskap föds under julen

På ett sätt kulminerar sig Jukola i Jukolakavlens budskap. Det vill säga en hälsning gällande något som anses viktigt, riktat till ett aktuellt samfund. Budskapet har varit en väsentlig del av Jukolakavlen sedan den andra kavlen, år 1950. Traditionellt har budskapet lästs upp av vinnarlagets ankare, på söndag morgon. På senare tid har ofta även andra löpare i vinnarlaget fått äran att läsa upp detta budskap.

Louna-Jukolas budskap har formulerats av Seppo Väli-Klemelä, som en gång själv fått glädjas åt vinst i Jukolakavlen och som länge varit aktiv inom orienteringskretsarna. Väli-Klemeläs första Jukola budskap upplevdes och hördes i Kytäjä-Jukola 2010. Under Jukolas nästan 70-åriga historia är ”Sepi” först den sjätte i ordningen att formulera budskapet.

– Visst är det ett hedersuppdrag, när man tänker på tidigare skribenter av budskapet, säger Väli-Klemelä om listan med bland annat Antero Viherkenttäs och Matti Salmenkyläs namn.

Väli-Klemeläs arbete börjar i november, då Jukolas ledarteam meddelar sig ha bestämt målet för budskapet. Först upp är en redan bekant uppgift.

– Då jag fått veta målet läser jag alltid om Sju bröder, från början till slut. Jag funderar över textens nyanser och letar framför allt efter citat som passar målet för budskapet. Jag strävar efter att använda Kivis texter mer än de använts tidigare år och att få med ett samhälleligt meddelande. Oftast skriver jag texten i dess slutgiltiga form under julhelgerna, berättar Väli-Klemelä.

Enligt Väli-Klemelä var detta års budskap möjligtvis det mest utmanande att skriva, utav de sex texter han formulerat. Han kan inte lägga sina egna texter i ordning utefter bästa, men en personligen mest minnesvärd hittas nog.

– I texten jag skrev för Jämsä-Jukola 2013 föll allt perfekt på plats. Nästan som att Aleksis Kivi skrivit Jukolas Juhanis ord ”våra förpinade hjärtan” och ”som vilda tjurar och rusar” just för den stunden, funderar Väli-Klemelä om budskapet riktat till Finlands Olympiska Kommitténs Elitidrottsenhet.

Vilka läckra citat har denna gång plockats med från Sju bröder och vem riktar sig Louna-Jukolas budskap till? Det får du reda på i morgongryningen efter att kavlen fått sin vinnare. Budskapets författare kan du dock höra på Yle Puhe som kommentator i Jukolas radiosändning (på finska).

Förutom att skriva Jukolakavlens budskap agerar Seppo Väli-Klemelä regelbundet som nyhetsreporter, här vid vårens 10mila-kavle i Sverige. Foto: Antti Veijalainen.

Förutom att skriva Jukolakavlens budskap agerar Seppo Väli-Klemelä regelbundet som nyhetsreporter, här vid vårens 10mila-kavle i Sverige. Foto: Antti Veijalainen.

« (suomi) Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit