Vuoden 1983 voittajat mukana tutulla kokoonpanolla

Vehkalahden Veikkojen voittajajoukkue v.1983

Jukolan viestiin on ilmoittautunut 1623 joukkuetta. Ilmoittautuneiden joukosta löytyy numerolla 1456 Vehkalahden Veikot 1983. Joukkueessa juoksevat Pekka Fincke, Pekka Jokimies, Vesa Tervo, Hannu Lehtikangas, Jari Tepponen, Markku Joensuu ja Timo Harju. Sama seitsikko otti himoitun Jukola-voiton 30 vuotta sitten Valkealan Selänpäässä. 

Vuoden 1983 voittajajoukkue on ennen Jämsä-Jukolaa suorittanut ”nostalgiajuoksun” neljä kertaa. Nostalgiajuoksuidea syntyi jo voittoaamuna 1983. Aloitimme, kun voitosta oli kulunut 10 vuotta ja sen jälkeen on osallistuttu viiden vuoden välein. Olemme päättäneet, että tämä 30-vuotisjuoksu on viimeinen ihan ikääntymisestä johtuen, selvittää joukon vanhin, 66-vuotias Timo Harju.

Tällä kertaa tilanne on sikälikin erikoinen, että ainakin tämänhetkisten tietojen mukaan liikkeelle on lähdössä täsmälleen sama joukkue kuin 30 vuotta sitten. – Kovasta yrityksestä huolimatta emme vielä kertaakaan ole onnistuneet pääsemään lähtöviivalle täsmälleen vuoden 1983 voittajajoukkueella. Joka kerta viime metreillä jollekin meistä on ilmaantunut ylipääsemätön este, lähes poikkeuksetta vamma tai sairaus. Jokaisessa tätä edeltävässä nostalgiajuoksussamme joukkueessa on ollut siis tasan yksi varamies, kylläkin ikänsä ja saavutustensa puolesta joukkueeseen sopiva. Mutta nyt, ainakin toistaiseksi, kaikki alkuperäiset ovat innokkaina ja riittävän terveinä odottamassa Jukola-metsään pääsyä, iloitsee Harju.

Jämsä-Jukolalta konkarit odottavat luokkaa ”Jukola-klass” olevia järjestelyitä, hienoa tunnelmaa, hyviä ratoja ja vanhojen kavereiden kohtaamista, eli yleensäkin kaikkea, mitä Jukolaan kuuluu. Toki sijoitustavoitekin löytyy. – Vuonna 1993 huomasimme, että olemme vieläkin varsin hyviä; voitimme useampia joukkueita kuin 1983. Tämä on siitä lähtien ollut leikkimielisenä sijoitustavoitteena. Ja toistaiseksi olemme onnistuneet. Vuonna 1983 mukana oli 807 joukkuetta eli voitimme 806. Jämsä-Jukolaan on ilmoittautunut 1623 joukkuetta, joten sijoituksen tulisi olla noin 800, mikä tuntuu kovalta, mutta ei mahdottomalta tavoitteelta.

Vaikka ikää on kertynyt, ovat useat joukkueen jäsenet edelleen aktiivisesti mukana suunnistuksessa joko kilpailijana, valmentajana tai seuratoiminnassa. SM-mitaleita seitsikolla oli taskussa jo voittovuonna ja sen jälkeen on SM-mitaleja tullut tukku lisää veteraanisarjoissa. Ja ”nuorisotyötäkin” on keritty tehdä: samat sukunimet vilahtavat edelleen huippusuunnistajien ja valmentajien joukossa. 

Joukkue on lähdössä liikkeelle luottavaisin mielin. – Itse suunnistaminen ei aiheuta huolta kenellekään meistä, se me osataan ja nykyisellä vauhtitasolla pummit ovat harvinaisempia kuin 1983. Valmistautumisessa tärkein liikkeelle paneva voima on itsesuojeluvaisto. Jukolan osuuspituudet ovat sitä luokkaa, että 56-vuotiaat ja vanhemmat eivät niistä selviä harjoittelematta. Luonnostaan paljon liikkuville osuudet ovat pitkiä mutta eivät ylivoimaisia – eihän se matka tapa vaan vauhti. Mutta vähemmän liikkuvan osan meistä tämä projekti on saanut sitomaan tossut jalkaansa jonkin verran viime aikoja useammin, toteaa joukkueen ankkuri Timo Harju.

« Takaisin

Taustayhteisöt

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Suomen metsäkeskus
Suomen metsäkeskus

Yhteistyössä

Pääyhteistyökumppani

Osuusisännät - Jukolan viesti

Osuusisännät - Venlojen viesti