Venlojen ratamestari Juha Rantala kuuntelee tarkalla korvalla

Jämsä-Jukolan Venlojen viestin ratamestari on jämsäläinen Juha Rantala. Maatalousyrittäjään iski suunnistuskärpänen jo pienenä partiopoikana, jolloin hän omien sanojensa mukaan oivalsi kartan ja maaston yhteyden. Armeijassa Juha kuului suunnistusvalmennusryhmään ja saavutti myös menestystä. Juhan armeija-aikoihin osuu Kuoreveden Hallissa kilpailtu Jukolan viesti, missä hän oli mukana toimitsijana. 1990-luvulla Juha innostui uudelleen suunnistuksesta aktiivisemmin käytyään kuntorasteilla.

– Tuon päivän jälkeen suunnistus on ollut iso osa elämääni. Muutaman aktiivivuoden jälkeen sain Jämsän Retki-Veikkojen (JRV) kuntosuunnistustoiminnan vedettäväkseni ja uudistettavakseni. Kierrän mielelläni kilpailuja ja suunnistusviikkoja, Jukolaan olen osallistunut kymmenkunta kertaa, Juha kertoo.

Juha Rantala on viimeisen 10 vuoden aikana osallistunut lähes jokaisen JRV:n järjestämän kilpailun rataryhmään joko ryhmänvetäjänä tai ratamestarina. Hän on tyytyväinen, että myöntyi aikanaan Jämsä-Jukolan kilpailunjohtaja Jaakko Lajusen pyyntöön toimia Venlojen viestissä ratamestarina. – Onneksi vastasin myönteisesti, on tämä niin mielenkiintoista ollut.

– Tämän vuoden Jämsä-Jukolan ratojen suunnittelu on tehty kahden kesän ja kolmen talven aikana. Venlojen radat ovat jalostuneet ensimmäisistä ratahahmotelmista mielestäni vaihteleviksi, vauhdikkaiksi ja paikoin vaikeiksikin. Ratoja suunnitellessa olen kuunnellut tarkalla korvalla koejuoksijoiden kommentteja, samoin ratavalvojan ja kilpailunvalvojan näkemykset ovat painaneet paljon. Hajontojen tekeminen on ollut tasapainoilua niiden tarkoituksenmukaisen määrän ja päätehtävän välillä, Juha luonnehtii.

Rantalalla on selvä mielipide siitä, millainen on Jämsä-Jukolan kilpailukartta: – Se on yksinkertaisesti sanottuna loistava. Kartta kertoo täsmällisesti kaiken, mitä juokseva suunnistaja ehtii siitä lukemaan.

The moment

Jokaisella pitkään suunnistuskilpailuun osallistuneella on varmasti ”se hetki”, oma kokemus, joka ajaa osallistumaan kilpailuun vuodesta toiseen.

– Yksi mieleen painuvimmista suunnistuselämyksistäni on Jämi-Jukolan kolmannelta osuudelta. Olin jossain suuren suoalueen eteläreunalla, kun aurinko alkoi nousta usvan takaa.  Oli pakko pysähtyä  muutamaksi sekunniksi ihailemaan sitä hetkeä. Uskon, että suurelle osalle Jukolan kävijöistä juuri tämänkaltaiset elämykset on se Jukola henki, joka tuo vuodesta toiseen ”kilpailemaan” ja voittamaan itsensä.

Rantalan perheessä myös lapset Hanna ja Kalle suunnistavat. Kalle, historian tutkija Suomen Urheiluarkistossa, on tunnettu suunnistuspiireissä hänen oman kilpauransa sekä valmennustehtävien kautta. Hanna on myös innokas kuntosuunnistaja, mutta hänet tunnetaan parhaiten Kansallisoopperan solistina. Myös Juhan vaimo Liisa osallistuu talkoolaisena Jämsä-Jukolaan.
– Kuten tiedetään, kaiken takana on nainen. Liisa on auttanut minua merkittävästi esimerkiksi ratasuunnittelun tarkistuksessa ja vähän kaikessa muussakin, Juha tunnustaa.

Juha on luottavainen järjestelyjen tässä vaiheessa. – Asiat etenevät aikataulun mukaisesti, ehkä jossain vaiheessa tulee vielä kiireen tuntua… saa nähdä.

Fakta:
Juha Rantala on 54-vuotias maatalousyrittäjä. Juhan päivätyö koostuu suurehkon maatilan viljanviljelystä,  metsätaloudesta ja vähän muusta ”bisneksestä”, 30 vuoden kokemuksella ja vankalla ammattitaidolla. Juha asuu kahdestaan sairaanhoitaja vaimonsa Liisan kanssa Jämsän keskustan tuntumassa, vanhassa talonpoikaiskartanossa peltojen keskellä. Töiden ja suunnistuksen lisäksi Juhan elämään kuuluu oleellisena osana musiikki. Juha ja Liisa käyvät yhdessä laajasti konserteissa ja monta kertaa vuodessa oopperassa. Kesäisin Juha mielellään mökkeilee ja tekee mahdollisuuksien mukaan ulkomaanmatkoja.

« Takaisin

Taustayhteisöt

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Suomen metsäkeskus
Suomen metsäkeskus

Yhteistyössä

Pääyhteistyökumppani

Osuusisännät - Jukolan viesti

Osuusisännät - Venlojen viesti