TA:n ajatuksia Jämsä-Jukolasta

Jämsä-Jukolan teknisenä asiantuntijana (TA) toimii Heikki Peltola, jolle kilpailu on valvojan roolissa kolmas. Kilpailijana hänellä on takana 34 Jukolan viestiä,ja muutama kerta on mennyt ratavalvojana, sekä ratamestariryhmän jäsenenä.  Kouvolan Rastin ja Rajamäen Rykmentin riveissä on kilpailijana tuloksena kummassakin seurassa kaksi toista sijaa!

Kilpailun valvoja on muuttunut tekniseksi asiantuntijaksi, mutta nimen muutoksen johdosta ei Heikin mukaan ole muutoksia tehtäviin tiedossa.   – Kun muissakin arvokilpailuissa käytetään TA:n titteliä, niin samaan on päädytty Jukolassa. TA ohjaa edelleen järjestäjiä kilpailuteknisten asioiden osalta ja valvoo urheilullisen oikeudenmukaisuuden toteutumista, selventää Heikki.  – Suuren valvonta- ja tarkastustyön tekee tietysti ratavalvoja Kari Häkkinen, jonka käsien ja silmien lävitse on kulkenut melkoinen joukko karttoja, ja noin 150 rastiakin odottaa  Karin ”vierailua”. 

– Jämsä-Jukolassa ei varsinaisia uutuuksia ole, lähtö tapahtuu viime vuonna hyväksi koetulla tavalla, eli kartat jaetaan kilpailijoille käteen. – Ilmoittautumisaikoja aikaistettiin, koska mm. joukkueiden määrän lisääntyessä esimerkiksi palautuskarttojen pussitus seurapusseihin vie entistä enemmän aikaa, sekä moni muu kilpailun järjestämisen ”pikku yksityiskohta” ei enää olekaan niin pieni, arvioi Heikki.

Mediaa ja veikkaajia pyritään palvelemaan sillä, että joukkueiden juoksujärjestykset pitää jättää jo perjantaina 18:00 mennessä.  – Mahdolliset muutokset hyvällä syyllä (esim. sairastuminen) hyväksytään toki tämänkin jälkeen, mutta asia pitää hoitaa infossa kilpailukeskuksessa, ohjastaa Heikki  joukkueita.

Heikin mukaan Jämsä-Jukolan järjestelyissä on edelleen noudatettu periaatetta järjestää ”Jukola-klass” -tason kilpailu. Suurimmat haasteet kymmenien tuhansien suunnistajien ja seuraajien palvelemisessa liittyvät liikenteeseen, ruokailuun ja yleensäkin suuren ihmisjoukon palvelemiseen kilpailun aikana. Itse kilpailukeskus sijaitsee kuivalla kankaalla, jossa perustoiminnot ovat kohtuullisen lähellä

Kun Heikkiä pyytää kuvailemaan Jämsä-Jukolan maastoa yhdellä sanalla, on se erityisesti pitemmillä osuuksilla vaihteleva. – Radoista ja hajonnoista ei tässä vaiheessa tietenkään voi sanoa mitään. Ratamestareilla toki on omat hyvät suunnitelmansa ja ajatuksensa siitä missä hajonnat tehoavat, mutta noudattavatko suunnistajat käsikirjoitusta, on hänen mukaansa arvoitus. – Moni muistanee viime Jukolasta ns. ”niittyhajonnan”, sekä kärkijoukkueiden isot pummit lyhyiden osuuksien alussa.  Heikin toiveissa on, että kilpailu pysyy tasaisena ja jännitys säilyy loppuun asti!

« Takaisin

Taustayhteisöt

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Suomen metsäkeskus
Suomen metsäkeskus

Yhteistyössä

Pääyhteistyökumppani

Osuusisännät - Jukolan viesti

Osuusisännät - Venlojen viesti