Talouspäällikkönä pitkien matkojen erikoismies

Matti Valta

Matti Valta vastaili kysymyksiin sillä välin, kun oli siirtymässä Jämsä-Jukolan rakennuspaikalta suunnistusharjoituksiin. Se kertoo jo paljon Jämsä-Jukolan talouspäälliköstä, jolla on aina monta rautaa tulessa.

– Jämsä-Jukolan pesti alkoi oikeastaan jo silloin 2000-luvun alussa, kun syyskokouksessa ehdotin kisojen hakemista Jämsään. Silloin järjestäjävastuu meni sivu suun, mutta seuraavalla kerralla tärppäsi, muistelee Matti. – Osasin odottaa isoa vastuuta Jämsä-Jukolasta ja talouspäällikön pesti varmasti lankesi minulle pitkälti työhistoriani vuoksi, toteaa Matti.

Matti Valta on tehnyt vaiherikkaan uran opetus-, rakennus- ja komposiittialalla sekä Suomessa että Ruotsissa. Työura päättyi Jämsän Ammattiopiston rehtorin virasta eläköitymiseen vuonna 2011, mutta hän toimii vielä mielellään tarvittaessa asiantuntijana. – Ajasta on jatkuva puute, toteaa kestävyyslajeja harrastava aktiivieläkeläinen. Aika kuluu harjoitellessa suunnistus- ja hiihtokisoihin mm. juoksemalla Himoksen rinteillä ja soilla. Tuttuja kisoja ovat Ruotsin Tunturisuunnistus, Vasaloppet ja Finlandia-hiihto sekä lukuisat Worldloppet-hiihdot. Haastattelua seuraavana viikonloppuna Matti osallistui erikoispitkien matkojen SM-suunnistukseen, jossa yhden rastivälin iso virhe toi mukanaan vaatimattoman sijoituksen. Ehkä vaatimattomaan tulokseen oli myös syynä lievä kuumetauti. Matti on perheen ainoa suunnistuskärpäsen purema ja se kuinka usein voi harrastaa suunnistusta aiheuttaa jatkuvaa keskustelua kotona. – Vaikka vaimo kyllä määrää mitä tehdään, toteaa Matti pilke silmäkulmassa.

Talouspäällikkö neuvottelee yhteistyösopimuksia

Talouspäällikkö on neuvotellut ja neuvottelee yhteistyösopimuksia yhdessä markkinointipäällikkö Rami Elosen ja kilpailujohtajan Jaska Lajusen kanssa.

– Talouspäällikön tehtävässä yllättävintä on ollut huomata kuinka tarkkaan yritykset sponsorointikohteensa miettivät. Neuvottelut ovat pitkiä ja päätöksenteko hidasta, kun kansainvälisten yritysten päätökset tehdään ulkomailla. Tähän tietysti vaikuttaa suuresti myös tämän hetken taloudellinen tilanne maailmalla, kertoo Matti. Kysyttäessä millaista on ollut työskennellä talousvaliokunnassa, kehuu Matti vuolaasti koko valiokunnan työskentelevän suurella sydämellä ja koostuvan osaavista ihmisistä. – Jukola on niin kova brändi, että meillä on suuri vastuu ja velvollisuus, mutta myös kunnia pitää siitä huolta ja tuottaa huippuluokan kisat, kertoo haasteisiin tottunut talouspäällikkö.

Jukolan konkari

Matti on osallistunut Jukolaan 30 kertaa ja lähes joka kerta juossut ankkuriosuuden. Tänä vuonna hän seuraa ankkuriosuutta haikein mielin katsomon puolelta, mutta mieli karkaa varmasti jo seuraavan vuoden Jukolaan, jolloin hän taas tarttuu ankkuriosuuden karttaan. Säännöllisen kilpailemisen talouspäällikkö aloitti vasta 35-vuotiaana, mutta sen jälkeen onkin tullut koluttua lukuisia kisoja. ¬– Varhaisin suunnistusmuisto on armeija-ajalta, kun suunnistettiin topografikartoilla ja silloinkin eksyin pahasti, Matti muistelee. 80-luvulta muistiin on jäänyt erityisesti Koillis-Häme –rastien viiden kilometrin radat, kun oli taitoa vähän ja kuntoa paljon. – Se johti siihen, että eksyin lähes joka kerta ja kesti yli kaksi tuntia päästä maaliin, kertoo Matti. Suunnistuksessa kiehtoo sen täydellisen suorituksen hakeminen. – Lähellä se on ollut, mutta ihan täydellistä suoritusta ei ole vielä tullut. Suunnistuksessa kiehtoo myös se, että lajissa tarvitaan niin fyysistä kuntoa kuin terävää ajattelukykyäkin, hän hehkuttaa.

Tulossa kaikkien aikojen paras Jukola

Matti haluaa, että Jämsä-Jukola muistetaan toistaiseksi kaikkien aikojen parhaana Jukolana. Samalla hän toivoo kaikille jäävän mieleen, että Jämsä on yhteistyökykyinen seutu missä on korkeaa osaamista. –Toivottavaa olisi, että ihmiset palaisivat Jämsään koettuaan Jämsä-Jukolan aikana, että tänne kannattaa tulla uudelleenkin. – Onhan tämä maailman suurin viestisuunnistustapahtuma ja saamme olla ylpeitä siitä, Matti kiteyttää.

Jämsä-Jukolan jälkeen Matti pitää lomaa – kuinkas muutenkaan kuin osallistumalla Kainuun rastiviikoille! Mutta Jämsä-Jukolasta hän pääsee putsaamaan pöytänsä vasta helmikuussa 2014, kun tilinpäätös vuoden 2013 osalta hyväksytään.

 

 

« Takaisin

Taustayhteisöt

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Suomen metsäkeskus
Suomen metsäkeskus

Yhteistyössä

Pääyhteistyökumppani

Osuusisännät - Jukolan viesti

Osuusisännät - Venlojen viesti