Ohjelmapalveluja rastittaa Päivi Pitkänen

Päivi Pitkänen on osallistunut elämänsä aikana lähes kaikkiin Jukoloihin.

Jämsä-Jukolan ohjelmapalveluista vastaava Päivi Pitkänen tulee suunnistajaperheestä – sekä hän itse, hänen puolisonsa Marko, että 9- ja 11-vuotiaat tyttäret Helmi ja Hilla harrastavat kaikki suunnistusta. Jukola-viestin järjestelyiden suhteen Päivi toteaa, että heillä on perheessä meneillään sukupolvenvaihdos, sillä hänen isänsä Pauli Hantula oli vahvasti mukana järjestämässä vuoden 1978 Kuoreveden Jukolaa. – Jotain muistikuvia siitä tapahtumasta minulla itsellänikin jo on, muistelee Päivi.

Jukola-viesteihin osallistuminen on aina ollut Päiville hyvin tärkeää. – Muistan kun eräänä kesänä pikku tyttönä osallistuin voimisteluleirille, jonka ajankohta sattui päällekkäin Lahden Jukolan kanssa. Kesken leirin kävin osallistumassa Jukolaan, sillä pois ei voinut olla! Oman perheeni kanssa olemme osallistuneet lähes poikkeuksetta kaikkiin Jukoloihin. Pari kertaa on jouduttu jäämään pois lasten syntymän vuoksi, naurahtaa Päivi. – Ensimmäinen itse juostu Jukola Pudasjärvellä on tapahtumana ehkä se eniten mieleen painunut.

Suunnistuksen lisäksi Päivi pitää muutenkin huolta hyvinvoinnistaan kuntoilemalla ja jumppaamalla. – Lisäksi olen aloittanut pianon soiton opettelun, vaikka aika tahtoo olla kortilla, kun tässä mennään näitä ”ruuhkavuosia”, huokaisee kahden pienen tyttären äiti.

Päivi työskentelee Jämsän Jokivarren ala-asteella opettajana. Työnsä kautta Päivillä on luontevat kontaktit ohjelmapalveluiden järjestämisessä tarvittaviin tahoihin. – Koulu tekee yhteistyötä seurakunnan kanssa, ja tutuksi ovat tulleet myös kulttuuripuolen esiintyjät. Muutama vuosi sitten Lajusen Jaskan kanssa jutellessamme totesimme, että näitä yhteyksiä minulta sopivasti löytyy, ja voisin niitä Jukolan järjestelyissä hyödyntää. Siitä se ajatus Jämsä-Jukolan ohjelmapalveluiden vetämisestä lähti omalta osaltani liikkeelle, kertoo Päivi.

Ohjelmapalveluiden vastuulla Jämsä-Jukolassa ovat Metsäkirkko, lasten huomioonottaminen, sekä ohjelmalavan tapahtumat: avajaiset, pääjuhla, palkintojen jaot sekä Jukola-lipun luovutus seuraavalle järjestäjälle. – Ohjelmalavan ohjelmistosta on onneksi olemassa hyvin selvät sapluunat ja tietty protokolla, joiden mukaan toimitaan. Se helpottaa hommaa huomattavasti, iloitsee Päivi.

Päivin mukaan ohjelmisto alkaa olla jo hyvin hahmollaan. Tavoitteena on ollut löytää omaleimaista ohjelmaa omalta paikkakunnalta. Pääjuhlassa esiintyy mm. lapsikuoro, joka koostuu pääosin oman seuran suunnistajista. Puolustusvoimien soittokunta esiintyy, ja avajaisissa hetki ennen Venlojen lähtöä lavalle astuu ratamestarin tytär, oopperalaulajatar Hanna Rantala. – Mutta eipä tässä vaiheessa paljasteta vielä enempää, kiusoittelee Päivi ja jättää meidät odottamaan yllätyksiä kesäkuulle.

Lasten maailmassa vastuu tiettyjen osa-alueiden suunnittelusta, sekä toiminnan ohjaamisesta tapahtumapäivänä on annettu Jämsän ammattiopiston nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopiskelijoilla, joiden kesäopintoihin Jukola liittyy. Lapsille järjestetään mm. toimintarata, jonka rastitehtävät tutustuttavat lapset Seitsemän veljeksen tarinaan. Myös kukkalaitteisiin ja somistuksiin saadaan apua ammattioppilaitokselta.

Yhteistyön seurakunnan kanssa Päivi kertoo alkaneen jo viime talven aikana. – Keväällä kartoitimme kirkon paikan. Seurakunnan henkilöstöä, johon kuuluu pappeja, muuta henkilökuntaa ja joukko vapaaehtoisia, on tullut tosi myönteisesti mukaan rakentamaan Metsäkirkkoa. Kirkossa saadaan nauttia esimerkiksi UGG-kuoron esityksestä.

Vapaaehtoista väkeä ohjelmapalvelujen toteuttamiseen on kerätty noin vuoden ajan. – Olen tähän mennessä saanut porukkaa hyvin mukaan, joten sen suhteen en jännitä lainkaan, kertoo Päivi tyytyväisenä. – Toistaiseksi ohjelmapalvelujen järjestäminen on työllistänyt ensisijaisesti minua, mutta mitä lähemmäksi h-hetkeä mennään, sitä suuremman joukon panosta tarvitaan. Omaa aikaa eivät järjestelyt ole vielä tähän mennessä kohtuuttomasti vieneet, ja kaikki on sujunut toistaiseksi hyvin. – Kiire voi jossain vaiheessa vielä tulla, mutta niin paljon tehdään valmiiksi jo nyt syyspuolella, kuin vain on mahdollista. – Luottavaisin mielin tässä mennään eteenpäin, Päivi sanoo hymyillen.

– Jukola on hieno tapahtuma, joka nojaa vahvasti talkoohenkeen ja yhteiseen tekemiseen. Yleisölle se on pääsyliputtomana tapahtumana kaikkien kiinnostuneiden ulottuvilla. Toivottavasti jatkossakin tulee olemaan näin ja Jukolan henki säilyy myös tuleville sukupolville, toivoo Päivi. Lopuksi hän laittaa vielä terveiset muille järjestelyissä mukana oleville: ”Tsemppiä kaikille, yhdessä jaksetaan!”

« Takaisin

Taustayhteisöt

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Suomen metsäkeskus
Suomen metsäkeskus

Yhteistyössä

Pääyhteistyökumppani

Osuusisännät - Jukolan viesti

Osuusisännät - Venlojen viesti