Lähteekö Viertolan härkä Norjaan?

Halden Tiomila Kuva: Jens Erik Mjölneröd

Norjalainen Halden SK ja Joensuun Kalevan Rasti ovat ainoat seurat, joilla on enää käytännössä mahdollisuus Jukolan viestin kiertopalkinnon voittoon. Viestin kymmenennestä kiertopalkinnosta on kilpailtu vuodesta 2007 ja sen kohtalo ratkeaa tänä vuonna Jämsässä.

Halden SK on viimeisten kahden vuosikymmenen menestynein seura Jukolan viestissä seitsemällä voitollaan vuosina 1993-2012. Viimeisimmät voitot ovat vuosilta 2010 ja 2011, joten norjalaisjoukkueeseen on syytä kiinnittää huomiota tänäkin vuonna.

Haldenin joukkueenjohtaja Björn Axel Gran paljastaa, että jo Tiomilan paluumatkalla alettiin suunnitella vastaiskua Jukolaan.

Haldenin Tiomilatesti Kuva: Jens Erik Mjölneröd

Me todella halusimme voittaa Tiomilan. Tsekkiläinen päävalmentajamme Eva Jurenikova järjesti todella hyviä taitoharjoituksia ja miesten valmentajan Tore Sandvikin sekä juoksijoiden laatima taktiikka oli erittäin kunnianhimoinen. Miehet toteuttivat taktiikkaa sataprosenttisesti, mutta tänä vuonna myös Kalevan Rasti teki erittäin hyvän suorituksen ja oli meitä vahvempi. Toki hopeakin on voitto tuollaisen kisan jälkeen, Axel Gran kertoo.

Muutama Haldenin suunnistaja tutustui Jämsän seutuun jo viime vuonna, joten tietoa maastotyypistä on jo ollut pitkään Haldenissa. Tiukan kansainvälisten kisojen aikataulun takia Haldenilla ei ole ollut leiriä Jämsässä vaan valmistautuminen on tehty Haldenissa sopivissa harjoituksissa sekä erilaisten keskustelusessioiden ja vanhojen karttojen avulla. Jyväskylässä muutamia vuosia asunut Aapo Summanen muutti viime syksynä Haldeniin, joten keskisuomalaismaastojen tuntemusta on tullut sitäkin kautta.

Jukolaan haldenlaiset saapuvat matkanjohtajien Lacho Illievin ja Mats Haldinin johdolla kahdessa erässä torstaina ja perjantaina.

Jukola on aina erittäin motivoiva ja kiinnostava kilpailu huipuillemme. Tänä vuonna, kun MM-kisat ovat Suomessa, huiput myös jäävät leireilemään Suomeen Jukolan jälkeen.

Haldenin tavoite on kamppailla voitosta.

Odotamme kisasta tiukkaa vääntöä Kalevan Rastin kanssa. Lisäksi odotamme, että myös kakkosjoukkue on kärjen tuntumassa läpi yön ja suuri toive on, että se nousisi kymmenen parhaan joukkoon. Realistista on varmaan kuitenkin 25 parhaan joukkoon sijoittuminen, Axel Gran päättää.

Norjalaisten suurin kysymysmerkki on toistaiseksi Olav Lundanesin kunto. Lundanes on ollut viime vuodet maailman paras pitkän matkan suunnistaja, mutta menneenä talvena ja keväänä sairastelujen ja kovan harjoitusjakson yhdistelmä ajoi hänet ylirasitustilaan, josta toipuminen on edelleen kesken. Lundanes joutui jättämään väliin useita tärkeitä kilpailuja toukokuussa sekä kesäkuun alussa myös maailmancupin pohjoismaiden kiertueen.

Kaksinkertaisen pitkän matkan maailmanmestarin mahdollinen heikko vire tai jopa poissaolo ei kuitenkaan kaada Haldenin menestystoiveita. On hyvä muistaa, että viime vuonna Kalevan Rasti voitti viestin ilman ranskalaista ykköstähteään Thierry Gueorgiouta. Voikin olla niin, että Lundanesin tilanne laittaa muut Haldenin suunnistajat antamaan enemmän itsestään.

« Takaisin

Taustayhteisöt

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Suomen metsäkeskus
Suomen metsäkeskus

Yhteistyössä

Pääyhteistyökumppani

Osuusisännät - Jukolan viesti

Osuusisännät - Venlojen viesti