Kilpailutekninen johtaja hämmästelee mitä kaikkea Jukolan viestiin liittyy kilpailun lisäksi

 

Suunnistusharjoitusten järjestäminen on Panulle mieluista seuratyötä.

Jämsä-Jukolan kilpailuteknisen johtajan tehtäviä hoitava Panu Kärkkäinen luonnehtii omaa rooliaan Jukola-järjestelyissä yleismies Jantuseksi. 51-vuotiaan UPM:n metsäpalvelujohtajan perheeseen kuuluu vaimo sekä kolme Jyväskylässä opiskelevaa aikuista lasta. Suunnistusinnostus on tarttunut koko perheeseen, tosin osasta porukkaa into on vuosien mittaan jo vähän karissut. Kaikki ovat kuitenkin mukana Jämsä-Jukolan järjestelyissä.

Nuorempana monien eri urheilulajien parissa viihtyneen metsämiehen harrastukset ovat vuosien varrella karsiintuneet aika vähiin. – Pääasiassa ne liittyvät yhä liikuntaan ja urheiluun: jonkin verran kotisohvalla tv:tä katsellen, mutta aika paljon on monenlaista säätämistä eri lajien, varsinkin suunnistuksen, parissa. Myös niin, että itselle tulee hiki. Välillä suunnistuskin oli aika vähäistä, mutta muutto Jämsään kymmenen vuotta sitten ja vaimon innostuminen lajista vei takaisin suunnistuskilpailuihin.

– Suunnistuksen aloitin samana vuonna kuin koulunkäynnin, eli 44 vuotta on tullut rasteja etsittyä, jopa löydettyä! Laji vei mennessään ja nuorempana oli kilpailullisiakin tavoitteita. Parhaimmillaan (tähän saakka..) olin kilpailupäällikkömme Rauhamäen Kimmon kanssa Vaajakosken Terän joukkueessa samalla Jukolan Hiidenkivellä 3. sijalla vuonna 1983. Muista suunnistussaavutuksista ilahduttaa erityisesti vuoden 2005 Sadismisuunnistuksen Gubbe-sarjan voitto. Siinä suorituksessa melkein kaikki meni kohdalleen, vaikka ratamestarit olivat tehneet aika paljon kilpailijoiden sekoittamiseksi. Taisivat kilpailun järjestäjät mennä itsekin sekaisin, koska kerkesin maaliin ennen heitä, muistelee Panu.

Suunnistuksessa Panua vetää puoleensa monipuolisuus. Aina löytyy kunnolle ja taidoille sopiva haaste. – Haastetta riittää siinä, että vielä tähän mennessä ei täydellistä nappisuoritusta ole kohdalle osunut.

Jämsä-Jukolan järjestelyissä Panu hääräilee kaikenlaista. – Autan kilpailunjohtajaa hänen osoittamissa tehtävissä ja vastaan kenraaliharjoituksen toteuttamisesta. Lisäksi tuen kilpailuvaliokuntaa heidän vaativassa tehtävässään. Olen myös mukana työvaliokunnassa, jossa meillä kaikilla on eräänlainen koordinaattorin rooli. Järjestelyiden edetessä on ilo seurata, miten hienosti valiokunnat toimivat. Suurelle osalle Jukola-organisaatiota on tutuinta ollut suoraan suunnistukseen liittyvien asioiden järjestäminen. Eniten hämmästyttää kaikki muu, mitä tällaiseen suurtapahtumaan liittyy.

Panu uskoo, että Jämsässä järjestetään hieno suunnistustapahtuma. Toivon mukaan myös paikalliset ja keskisuomalaiset ihmiset huomaavat tämän, ja saadaan uusia ystäviä ja harrastajia lajin pariin. Tietysti suunnistajaa ilahduttaa myös se, että kilpailun järjestämisen myötä lajin harrastamisen edellytykset paikkakunnalla paranevat entisestään.

– Jukolan viesti on suunnistusmaailman hienoin tapahtuma lajin harrastajille, elämys se on myös kaikille muille. Jukolassa näkee iloisia ihmisiä, huippu-urheilua, kuntoilua, itsensä haastamista, yön pimeyttä, valkenevaa kesäaamua, vapaaehtoista talkootoiminta, onnen ja pettymyksen tunteita sekä kursailematonta reilua tunnelmaa. En yhteään ihmettele, että niin moni ihminen haluaa vuosittain tulla joko kilpailemaan, järjestämään tai katsomaan!

« Takaisin

Taustayhteisöt

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Suomen metsäkeskus
Suomen metsäkeskus

Yhteistyössä

Pääyhteistyökumppani

Osuusisännät - Jukolan viesti

Osuusisännät - Venlojen viesti