Jyväs-Jukolan ratamestari Jämsä-Jukolan ratavalvojana

Hevosmies Kari Häkkinen

Jämsä-Jukolan ratavalvoja Kari, Kaapro, Häkkinen kertoo olevansa nuori keski-ikäinen eli 56-vuotias paljasjalkainen vaajakoskelainen, jolle liikunta kuuluu sekä työ- että vapaa-aikaan. Työpäivät kuluvat Jyväskylän kaupungin ulkoilualueiden esimiehenä ja vapaa-ajalla Kaapro suunnistaa tai harrastaa muuta kestävyysurheilua. Suuren osan Kaapron vapaa-aikaa vie myös hevosenhoito ja valmennustehtävät tyttären ratsastuskilpailuissa.  Liikuntamiehellä on hiukan yllättäviäkin harrastuksia, nimittäin kalliomaalausten etsiminen ja paikallishistorian tutkiminen.

Suunnistus on harrastuksista se, joka on kuulunut Kaapron elämään 1970-luvun alkupuolelta asti. – Aktiivinen kilpailukausi kesti vuodesta 1975 aina 1980-luvun loppupuolelle. Niihin vuosiin mahtui Jukolan viestin toinen sija vuodelta 1982 Vaajakosken Terän valkoisessa paidassa. Seuraavana vuonna sijoitus oli kolmas. Samassa joukkueessa suunnistivat silloin mm. Jämsä-Jukolan kilpailupäällikkö Kimmo Rauhamäki ja kilpailutekninen johtaja Panu Kärkkäinen. Kaikkiaan takana on 35 Jukolaa, laskeskelee Kaapro.

Jukola-kokemusta on kertynyt myös järjestelytehtävistä, sillä Kaapro oli vuoden 1997 Jyväs-Jukolan ratamestari. Samalla hänelle kuului myös ratavaliokunnan vetovastuu. – Jyväs-Jukolasta on hyvät muistot. Järjestelytyö oli kaikkiaan pitkäjänteinen ja selkeä projekti, jossa tiimi toimi hyvin. Monenlaista ehti tapahtua ennen kisaa ja kisankin aikana. Onneksi kuitenkin lähes kaikki meni ok. Kaiken kaikkiaan hieno kokemus, muistelee Kaapro.

Jämsä-Jukolassa Kaapro on ratavalvoja, eli hänen tehtävänä on valvoa, että kilpailussa kaikki toimii k-pisteeltä aina viimeiselle rastille saakka. – Ratamestarit ovat tehneet huolellista työtä laatiessaan monipuoliset ja haastavat radat ja etenkin hajonnat ovat tasapuoliset. Maasto yllättänee monipuolisuudellaan ja haastavuudellaan, yhtä vallitsevaa maastotyyppiä ei ole, kertoo Kaapro.

– Suurimpana haasteena järjestäjien kannalta on tietysti kaikkien toimintojen sujuminen. Yllätyksiä kun voi tulla, vaikka asiat olisi suunniteltu hyvin. Myös suuren väkimäärän mahtuminen pienelle alueelle kilpailukeskuksessa, tulee olemaan haasteellista. Paljon tulee vaikuttamaan kilpailuviikonlopun sää.

Haasteista huolimatta Kaapro uskoo, että kaikki tulee sujumaan hyvin. – Mitä enemmän on suunniteltu ja kilpailu lähestynyt, sitä enemmän alkaa tuntua, että on tulossa hyvä ja hieno kilpailu – ja koko tapahtuma. Kaikki on sujunut tähän saakka suunnitelmien ja aikataulun mukaisesti. Jämsän seudun on vallannut Jukolan henki!

« Takaisin

Taustayhteisöt

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Suomen metsäkeskus
Suomen metsäkeskus

Yhteistyössä

Pääyhteistyökumppani

Osuusisännät - Jukolan viesti

Osuusisännät - Venlojen viesti