Jukola-luokkaa oleva kartta syntyy yhdistämällä laserkeilausaineisto ja jalkatyö

Jämsä-Jukolan kilpailualue on pääosin havupuupainotteista kangasmetsää. Jo ennakkoon oli tiedossa, että puuston kasvu Keski-Suomessa Päijänteen lähialueilla on Suomen voimakkainta, mikä on huomattu myös käytännössä.

Jämsä-Jukolan kilpailualueen kartta on pääosin suunnistaja Timo Joensuun tekemä. Hän on tehnyt suurimman osan kartasta syksyllä 2011.
– Yritin silloin varata kuvaukseen pari vuotta ”kasvun varaa”, mutta silti suurin osa kulkukelpoisuus ja aukkokuvauksista on pitänyt uusia. Karttakuvauksessa eniten haasteita on aiheuttanut juurikin erittäin nopea puuston kasvu, Timo kertoo.

Tietokoneavusteista kartanpiirtoa

Suunnistava it-alan yrittäjä toteuttaa ja konsultoi päätyönään tietotekniikkaan liittyviä projekteja. Karttoja Timo on tehnyt yläasteikäisestä lähtien.
– Muutama vuosi sitten kiinnostus karttahommiin meinasi hiipua, mutta teknisten apuvälineiden myötä olen innostunut uudelleen karttojen teosta. Nykyään Online-avusteisen GPS-kartoituksen ja laserkeilausaineistojen avulla kartoittaminen on mielenkiintoista ja toimii mukavana vaihteluna normaaliin toimistotyöhön, Timo sanoo.
Suunnistuskartta ei tänä päivänä synny enää värikyniä ja paperia käyttämällä. Käytännössä Timo kulkee maastossa tablettitietokoneen kanssa, jonka avulla hän piirtää kartan digitaaliseen muotoon jo maastossa. Oman sijaintinsa hän näkee koko ajan tietokoneelta GPS-seurannan avulla, jonka lähetin on hänellä pipon tai lakin sisällä. Tällä menetelmällä jokainen kohde kartalla on käytännössä noin kahden metrin tarkkuudella oikeasta absoluuttisesta sijainnistaan. Tarkkuutta lisää myös alueesta tehty laserkeilausaineisto, joka antaa tukevan pohjan erityisesti korkeuskäyrästölle.
– Käytännössä sijaintitarkkuus on sitä luokkaa, että esimerkiksi kiven vieressä seistessäni GPS pystyy näyttämään, millä puolen kiveä olen. Tämä tarkkuus on suunnistuskartalle vähintäänkin riittävä! Tulkinnassa olen noudattanut kuvausohjeita ja kokemustani kilpasuunnistuksesta. Kartta on siten Jukola-luokkaa, Timo vakuuttaa.

Metsätyökoneet jylläävät painajaisissa

Karttatöiden etenemistä ovat seuranneet Jämsä-Jukolan kilpailun valvojat Heikki Peltola (Suomen Suunnistusliitto), ratavalvoja Kari Häkkinen (Vaajakosken Terä) sekä kartta- ja ratapäällikkö, pääratamestari Pentti Helminen. Myös Suomen Suunnistusliiton karttavastaava Pasi Jokelainen on jalkautunut kisamaastoon jo ennakkoon.
Kartan alueen suunnittelun osalta Timo on kuunnellut ratamestareiden toiveita ja vuorostaan kertonut heille omia näkemyksiään alueella tehtyjen tai vielä tehtävien maastotöiden perusteella.
– Maastotöiden osalta kartta on nyt valmis. Seuraamme edelleen tilannetta talven aikana mahdollisten muutosten varalta. Talven aikana viimeistelemme kartan ulkoasun kartan painoa varten. Pahin painajaiseni on, että Jukolaa edeltävänä yönä maastossa on vieraillut lauma metsätyökoneita ja myllännyt maaston uuteen uskoon, Timo tunnustaa.

Timo Joensuu

Kuva: Valtteri Vallittu

Timo Joensuu on 33-vuotias suunnistava yrittäjä. Tietotemput Oy on toteuttanut Jukolan viestien sivukokonaisuuden. Vaajakosken Terää edustava Timo satsaa yhä suunnistukseen ja tavoittelee vuoden 2013 SM-kisojen pääsarjasta palkintosijaa. – Olen osallistunut 19:ää Jukolan viestiin, kaikkiin joihin voi 15-vuotiaasta alkaen osallistua. Halu juosta myös Jämsä-Jukolassa oli kova, siksi mietin pari viikkoa ennen kuin lupauduin tekemään Jämsä-Jukolan kartan. Nyt on mukava todeta, että tein oikean päätöksen, Timo toteaa.

« Takaisin

Taustayhteisöt

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Suomen metsäkeskus
Suomen metsäkeskus

Yhteistyössä

Pääyhteistyökumppani

Osuusisännät - Jukolan viesti

Osuusisännät - Venlojen viesti