Jämsä-Jukolan turvallisuuspäällikkö Jarmo Salonen on paljon vartijana

Jämsä-Jukolan turvallisuuspäällikön tehtäviä hoitavan Jarmon leipätyökin hoituu turvallisuuden parissa – hän toimii UPM:n Jokilaakson molemmilla tehtailla (Jämsänkoskella ja Kaipolassa) teollisuuspalomestarina. Hänen tehtäviinsä kuuluvat molempien tehtaiden palosuojelutehtävien hoito sekä tehdasvartioinnin pyörittäminen.

Perhe, johon Jarmon lisäksi kuuluvat vaimo, 17-vuotias tytär ja 16-vuotias poika, asuu Jämsänkoskella, jossa myös Jämsä-Jukolan Myllymäen kisakeskus sijaitsee. Perheellä on siellä rintamamiestalo, jota Jarmo kertoo remontoidun pitkän kaavan mukaan. Remonttihommien lisäksi Jarmolla riittää harrastuksia – enduro, VPK-toiminta, Jämsänkosken Ilveksen B2- jääkiekkojoukkueen huoltajana toimiminen, luettelee Jarmo.

Myös suunnistus kuuluu Jarmon harrastusrepertuaariin. Viime kesänä tosin jäi suunnistus vähemmälle muiden kiireiden takia, harmittelee Jarmo. Hänen mielestään suunnistus sopii kaikille niin ikään kuin sukupuoleen katsomatta. – Jokainen voi mennä oman kuntonsa mukaan omaan tahtiin, suosittelee Jarmo, ja toteaa että iltarasteilta löytyy eritasoisia ja -pituisia ratoja. – Varmasti jotain jokaiselle sopivaa. Asiaa tietenkin auttaa, jos tykkää liikkua luonnossa, hän lisää.

Omista suunnistuskokemuksistaan Jarmo kertoo, että monta kertaa on tullut eksyttyä. – Parhaiten eksymisistä on mielessä säilynyt Asikkalan Jukolassa ankkuriosuudella sattunut oikea megapummi, naureskelee Jarmo. Linja-autokin taisi jo odotella… – Karttamerkit ovat hallussa, vakuuttaa Jarmo, mutta niiden siirto maastoon on välillä vähän hakusessa!

Jarmo Salosen vetämän valiokunnan harteilla on iso vastuu siitä, että kilpailijoiden ja yleisön liikkuminen ja turvallisuus hoituvat mutkattomasti kisaviikonlopun aikana. Liikenne- ja turvallisuusvaliokunta hoitaa liikenteen ohjauksen lisäksi niin ensiaputoiminnot, pelastustoimen, viestiliikenteen kuin järjestyksenvalvonnan.

–  Alun perin lupauduin talkoisiin viranomaisyhteistyöhön, mutta jostain syystä tontti on vähän paisunut, toteaa Jarmo. – Tehtävässä on kovat haasteet, koska kilpailijoille ja yleisölle on taattava turvallinen tapahtuma, painottaa Jarmo. Hän pitää suurimpana haasteena kisaviikonlopun liikennejärjestelyiden onnistumista. – Joka toinen vuosi Jukolassa kisakeskuksena toimivassa Myllymäessä järjestetään valtakunnalliset FinnMetko-messut, joiden yhteydessä on jo nähty, millaisia ongelmia keskimäärin samansuuruinen liikennemäärä seudulla aiheuttaa. Silloin liikennemäärä kuitenkin jakaantuu kolmelle päivälle. – Jukolassa se pitäisi puristaa käytännössä reiluun vuorokauteen, huolehtii Jarmo.

– Kaiken kaikkiaan tällä hetkellä talkoolaisia valiokuntaan on ilmoittautunut kuutisenkymmentä, joista 7 on vastuualueiden vetäjiä ja kymmenkunta aktiivisesti toiminnassa mukana olevia henkilöitä, laskeskelee Jarmo. – Ihan lopullisia määriä tarvittavista henkilöistä ei vielä ole, se selviää tarkemmin, kunhan saadaan selville Puolustusvoimien tarjoama sotilaspoliisien määrä liikenteenohjaukseen, todennäköisesti 200-250 on aika lähellä.

– Onneksi eri vastuualueille on löytynyt loistavat vetäjät, kehaisee Jarmo oman valiokuntansa talkoolaisia! – Itse olen ollut saamassa oppia järjestelyistä kahdessa edellisessä Jukolassa, kertoo Jarmo. Niinpä hänen onkin helppo todeta, että järjestelyt ainakin omassa valiokunnassa ovat edenneet suunnitellulla tavalla ja kesää kohden koko ajan kiihtyvällä tahdilla.

« Takaisin

Taustayhteisöt

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Suomen metsäkeskus
Suomen metsäkeskus

Yhteistyössä

Pääyhteistyökumppani

Osuusisännät - Jukolan viesti

Osuusisännät - Venlojen viesti