Valio-Jukolassa uusi lähtöjärjestely

Jukolan viesti on perinteiden ja uudistusten yhteissumma. Tänä vuonna yksi uudistus on aikaisemmasta poikkeava lähtöjärjestely: Valio-Jukolassa aloitusosuuden suunnistajat saavat kartan suoraan käteen.  Aiemmissa Jukolan viesteissä lähtöalueella on käytetty vaijereita, joista juoksijat ovat nykäisseet kartan lähtökäskyn saatuaan.

Valio-Jukolassa poikkeavaan järjestelmään on päädytty, jotta käytössä olevasta lähtö- ja vaihtoalueesta saadaan mahdollisimman toimiva.

– Mietimme erilaisia vaihtoehtoja lähdön järjestämiseksi ja päädyimme tähän järkevimpänä ensi vuoden kilpailuun. Lähtökohtana oli varmistaa, että menettely on kaikille kilpailijoille tasapuolinen. Uusi järjestely säästää tilaa, kun erillistä lähtöaluetta tai -rakenteita ei tarvita. Järjestely lisää myös juoksijoiden turvallisuutta, sillä lähtöalueelle ei tule ylimääräisiä pylväitä. Näkyvyyttä häiritsevien vaijereiden poisjäännistä on myös iloa yleisölle ja se helpottaa kilpailun televisiointia, kilpailupäällikkö Erkki Kivistö toteaa.

Jukolan viestissä on joukkueita lähdössä noin 1700

Jukolan viestissä matkaan lähtee noin 1 700 joukkuetta ja Venlojen viestissä noin 1 200 joukkuetta. Uusi järjestely koskee vain aloitusosuuden juoksijoita. Vaikka järjestely poikkeaa aikaisemmasta vuosista, järjestäjät lupaavat, että lähtö tulee olemaan tunnelmaltaan totutun jännittävä ja näyttävä.

– Kartanjakoa lukuun ottamatta lähtöön valmistautuminen ja itse lähtö tapahtuvat samalla tavoin kuin aikaisemmissakin Jukolan viesteissä. Uusi menettely tuo mukanaan toki myös haasteita. Joukkueiden on syytä varmistaa, että aloitusosuuden juoksijat tutustuvat ennakkon lähdön ohjeisiin. Lisäksi panostamme erityisesti karttojen jakajien ennakkokoulutukseen, Kivistö kertoo.

Uudessa lähtöjärjestelyssä kilpailijoiden lähtöpaikat osoitetaan kylteillä ja maassa olevilla nauhoilla, joissa on joukkueen numerot.  Ennen lähtöä kilpailija ottaa oman joukkueensa numerolla varustetun kartan toimitsijalta. Kilpailijan on varmistettava, että kartan numero vastaa oman joukkueen numeroa. Kartta pidetään avaamattomana lähtölaukaukseen asti. Aloitusosuuden juoksijoiden on tarpeen tutustua lähdön ohjeistukseen, jotta omalle lähtöpaikalle siirtyminen tapahtuu jouhevasti ja lähtöhetkellä kädessä on oikea kartta.

Yksityiskohtainen ohjeistus lähdössä toimimiseen löytyy toukokuussa Valio-Jukolan internet-sivuilla www.jukola.com/2012 julkaistavista kilpailuohjeista. Valio-Jukolan lähtöjärjestelyä voi harjoitella keväällä 29.4. järjestettävässä FinnSpring -suunnistusviestissä.

Lisätietoja:
Erkki Kivistö, kilpailupäällikkö, puh. 040 837 2099, Pertti Syrjälä, lähdön päällikkö, puh. 040 744 3805

« Takaisin