Nytt förfarande vid start i Valio-Jukola

Startarrangemangen i Valio-Jukola kommer delvis att avvika från vad som varit fallet i tidigare Jukolatäv-lingar: Löparen på första sträckan kommer nu att få kartan direkt i sin hand. I tidigare Jukolatävlingar har man spänt upp vajrar över startområdet från vilka löparna ryckt till sig kartan vid startögonblicket.

I Valio-Jukola har man gått in för ett avvikande förfarande för att det start- och växlingsområde som står till förfogande ska kunna utnyttjas på bästa funktionella sätt.

Utgångspunkten har varit att alla tävlande ska ha lika möjligheter. Det nya startsystemet kräver mindre utrymme då det inte behövs områden eller konstruktioner som enkom reserveras för start. Risken för olyckor blir också mindre när antalet stolpar på startområdet minskar. Att det inte längre behövs vajrar som stör sikten är också en trevlig nyhet för publiken och underlättar dessutom televiseringen, konstaterar tävlingschef Erkki Kivistö.

I Jukolakavlen startar ca 1 700 lag och i Venlakavlen ca 1 200 lag. Det nya förfarandet gäller bara för löpare på första sträckan. Arrangörerna försäkrar att starten trots ändringarna kommer att bli lika spän-nande och imponerande som den alltid varit i Jukola.

Det är bara förfarandet vid kartutdelningen som ändras. Såväl löparnas förberedelser före start som själva starten försiggår enligt tidigare mönster. Men det nya förfarandet kommer ändå att ha sina utmaningar. Det är viktigt att tävlingslagen försäkrar sig om att löparna på första sträckan går igenom de nya anvis-ningarna på förhand. Arrangörerna kommer för sin del att se till att funktionärerna som delar ut kartorna får all den handledning som behövs, lovar Kivistö.

Enligt de nya startarrangemangen dirigeras löparna till sina startplatser genom skyltar och på marken lagda snitselband av vilka lagens tävlingsnummer framgår. Före start tar löparen en karta av funktionären. Kartan är försedd med lagets tävlingsnummer. Löparen ska också själv kontrollera att numret på kartan motsvarar det nummer löparens lag har. Den vikta kartan får inte öppnas förrän startskottet gått. Det är viktigt att löparna på första sträckan noga läser igenom tävlingsanvisningarna. På så sätt kommer alla pro-blemfritt till sina startplatser och alla får också rätta kartor.

I de tävlingsanvisningar som i maj läggs ut på Valio-Jukolas hemsida www.jukola.com/2012 berättas i detalj hur det går till vid starten. På våren kan man bekanta sig med startförfarandet i Finnspring-budkavlen som arrangeras den 29 april.

Tilläggsuppgifter: Erkki Kivistö, tävlingschef , tel. 040 837 2099, Pertti Syrjälä, startchef, tel. 040 744 3805.

« Tillbaka