Voimalla seitsemän miehen – Koposen veljessarja mukana Louna-Jukolassa

Vuodesta 1949 lähtien järjestetyn Jukolan viestin esikuvana on Aleksis Kiven Seitsemän veljestä eli Jukolan värikäs veljessarja. Jukolan hengessä viestiin osallistuu vuosittain joukkueita, jotka koostuvat saman perheen veljeksistä.

Koposten veljessarjan pääluku on seitsemän juuri niin kuin Jukolan veljeksillä. Timo, Kimmo, Harri, Asko, Jorma, Leo ja Sami Koposen joukkueelle Louna-Jukola on kolmas Jukolan viesti. Vanhin veljeksistä on 56-vuotias ja nuorin 33. Tunnetuin veljistä on muun muassa Soneraa ja Roviota luotsannut Harri Koponen.

Veljesten äiti jutteli usein aikuisiksi kasvaneille pojilleen Jukolan viestiin osallistumisesta. Olihan Jukolasta toki puhetta veljestenkin kesken. Äidin jo kuoltua veljeksistä nuorin, Sami, ihmetteli Kytäjä-Jukolan kylttejä Hyvinkäällä kesällä 2010 ja totesi veljilleen, että puheet saavat riittää, nyt lähdetään suunnistamaan.

Seuraavana vuonna yhteinen päätös pantiin täytäntöön. Koposen veljessarja osallistui Salpa-Jukolaan Virolahdella. Tuolloin joukkuetta myös seurattiin Ylen lähetyksessä GPS-paikantimien avulla. Veljeksillä ei juuri ollut suunnistustaustaa koulua ja armeijaa enempää. Kuntoilua kuitenkin oli takana vaihtelevassa määrin. Niinpä veljekset yllättyivät iloisesti, kun Salpa-Jukolassa joukkue pääsi maaliin ja sai tuloksen eikä edes suurempia mokia sattunut. Kolmas osuus tosin kesti kauan.

– Kolmannen osuuden juossut Leo oli viettänyt Jukolaa edeltävät kuukaudet Puolustusvoimien Atalanta-operaatiossa Somalian vesillä. Laivassa työskennellessä liikunta oli jäänyt vähiin, kun taas ruokahuolto oli ensiluokkaista. Ruokavaliosta kuitenkin puuttui kalkki ja magnesium, minkä seurauksena Leo kärsi kovista jalkakrampeista Jukolan yössä, Kimmo Koponen muistelee.

Toinen kommellus sattui toisessa vaihdossa.

– Oma toinen osuuteni meni yli odotusten. Jopa niin hyvin, että seuraava veljeksistä ei ollut vielä odottamassa vaihtoalueella. Puolisen tuntia siinä meni, ennen kuin saatiin hänet paikalle, Kimmo naureskelee.

Koposen 7 veljestä Salpa-Jukolassa 2011. Kuva: Sami Koponen.

Koposen 7 veljestä Salpa-Jukolassa 2011. Kuva: Sami Koponen.

Koposet osallistuivat myös Valio-Jukolaan Vantaalla 2012. Tämän jälkeen on ollut taukoa, ja Louna-Jukola on Koposten kolmas ja näillä näkymin myös viimeinen Jukola. Osa vanhimmista veljeksistä ei enää usko löytävänsä puhtia Jukolaan valmistautumiseen.

Kimmo Koponen toteaa, että Louna-Jukolan maasto vaikuttaa haasteelliselta avokallioineen ja korkeuseroineen. Osuudet ovat myös melko pitkiä. Koposten tavoitteena Louna-Jukolassa on tehdä mahdollisimman virheetön suoritus, tai ainakin selvitä taas ehjinä maaliin ja saada hyväksytty tulos.

Niin hauskaa Jukolan viesteissä on Koposen veljeksillä ollut, että Koposet tullaan varmasti näkemään myös tulevissa Jukolan viesteissä. Jos veljessarjaan tarvitaan täydentäjiä, niitä löytyy seuraavasta sukupolvesta.

Sami Koponen kertoo, että yhteiset Jukola-projektit ovat lisänneet kaikkien veljesten kuntoilua. Pääkaupunkiseudulla asuvat käyvät silloin tällöin yhdessä iltarasteilla, ja lenkkeilykin lisääntyy, kun yhdessä tsempataan Jukolaa varten. Osa on myös tosissaan innostunut suunnistuksesta.

– Olen joukkueen vakioankkuri. Viimeisessä osuudessa on oma hohtonsa, etenkin kun pääsee mukaan yhteislähtöön. Jatkossa haluaisin kuitenkin kokeilla myös pitkää yöosuutta kiiltomatojen joukossa. Joka osuudella kuitenkin mennään samalla radalla, oltiinpa maailman huippuja tai kuntosuunnistajia. Tästä syntyy Jukolan ainutlaatuinen tunnelma, veljessarjan kuopus Sami Koponen toteaa.

« Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit