Venlojen hienoiset ennakkosuosikit tulevat Ruotsista

Lauantai-iltapäivänä odottavan Venlojen viestin voittokamppailusta saattaa tulla hyvin tiukka, eikä selviä ennakkosuosikkeja monen aiemman vuoden tapaan ole helppoa nimetä. Jos tuo viitta kuitenkin joillekin harteille pitää sijoittaa, tulee länsinaapurista useampikin voittoon asti kykenevä joukkue. Kenties kovimman trion muodostaa kevään Tiomilan kärkikolmikko Domnarvets GoIF – Järla Orientering – Stora Tuna OK, heti takanaan IFK Lidingö SOK ja OK Linné sekä yllätysvalmis Alfta-Ösa OK.

Tiomilassa epäonnistunut norjalainen Halden SK on takuuvarmasti kärkitaistossa mukana. Kaksi edellistä Venla-voittoa napannut tanskalainen OK Pan Århus on täksi kaudeksi heikentynyt mutta täysin ei sitäkään voi unohtaa. Tiomila-nelonen Paimion Rastin ollessa Jukolan järjestelypuolella parhaan suomalaisjoukkueen tittelistä kamppailevat ainakin Kalevan Rasti, SK Pohjantähti, Koovee ja Tampereen Pyrintö.

Kysyimme muutamilta huippuseuroilta heidän Jukola-valmistautumisestaan ja ennakko-odotuksistaan.

Tiomilan juuri voittanut Domnarvet on vienyt Venloissakin kiertopalkinnon kotiin kahdesti. Maajoukkuetähdet Emma Johansson ja Lena Eliasson ovat tiimille kova runko. Valmentaja Peter Löfåsin mukaan Venlojen viesti tahtoo olla ruotsalaisille usein hieman haastava kisa. Maasto vaikuttaa vaativalta, ja marginaalit ovat pieniä, joten yksikin virhe voi ratkaista kaiken.

– Aloitusosuus on hyvin tärkeä, sillä kärjestä tipahdettua on vaikea ohitella suurta määrää hitaampia. Tavoitteenamme on vähintään top 5 ja lisäksi napata tuplat eli voittaa 10mila & Venlat samana vuonna. Suosikkeja on monta, ja niistä yksi on teknisesti taitava Järla. Alfta-Ösa OK voi olla todella korkealla sijalla, kommentoi Löfås.

Niukasti kakkoseksi Tiomilassa jäänyt Järla on noussut myös naisten puolella kärkinimien joukkoon Pan Århusista tulleen Emma Klingenbergin ja uutta nousua tehneen Elin Hemmyr Skantzen johdolla. Päävalmentaja Axel Mattsson ennakoi maaston paljolti Tukholman seudun tyyppisenä sopivan heille. Läpi talven on tehty paljon viestitreeniä, ja 10milan jälkeen fokus on kääntynyt täysin Venloihin.

– Suuntaamme Suomeen jo tiistaina valmistautumaan. Tavoitteet ovat korkealla, mutta keskitymme vain suorittamiseen sekä hauskanpitoon, se riittää mihin riittää. Nähdäkseni Domnarvet on vahvin voittajasuosikki, sanailee Mattsson.

Järlan naiset juhlivat kakkossijaa kevään Tiomilassa. Kuva: Axel Mattsson / Järla Orientering.

Järlan naiset juhlivat kakkossijaa kevään Tiomilassa. Kuva: Axel Mattsson / Järla Orientering.

Stora Tunalla on asettaa ankkuriosuudelle lajin supertähti Tove Alexandersson, joka pystyy parhaimmillaan miltei ihmetekoihin. Paljon onkin kiinni muista osuuksista, mihin sijoihin ankkuriosuudella lopulta saumat ovat. Staffan Eriksson valmennusportaasta painottaa valmistautumisessa yhdessä tekemistä ja joukkuehenkeä sekä runsasta viestikisaamista. Tavoitteena on suunnistaa varmasti siten, että vaihtoon tullessa kukin tuntee onnistuneensa.

– Maasto vaikuttaa hienolta kartoilla. Meillä on aloitus- ja ankkuriosuudet vahvoissa käsissä, väliosuuksilla on vain oltava riittävän hyvin mukana. Näen suosikkeina Domnarvetin ja Lidingön, mutta toisaalta SK Pohjantähti ja Halden ovat varmasti vahvempia kuin Tiomilassa, kertoo Eriksson.

IFK Lidingöllä on laajalti tasoa, kärkinään mm. Sveitsin maajoukkuenimet Ines Brodmann ja Sarina Jenzer. Mutta riittääkö arsenaali silti voittoon asti? Valmentaja Thomas Furuheim kertoo seuran käyneen Suomessa useita kertoja ja treenanneen läpi talven erityisesti viestiä.

– Tavoite on kärkisijoilla, lisäksi pyrimme olemaan paras kakkosjoukkue. Kisa on aika avoin, ja näen meillä hyvät saumat olla voittotaistossa mukana, sanoo Furuheim.

Suomalaisista Hiidenkiertäjät ei ole monenkaan voittajaveikkauksissa mukana, mutta se saattaa onnistuessaan olla hyvinkin korkealla. Manageri Ville Luoman mukaan valmistautuminen on keskittynyt tiukkoihin leireihin ja treeniviikonloppuihin. Maasto on lähellä ”kotimaastoja”, ja paikan päällekin saavutaan vasta kisapäivänä.

– Tuttuudesta huolimatta pitää asennoitua nöyrästi. Kilpailun suuruus asettaa omat haasteensa, jotka vain kuuluvat Jukolaan ja joihin toki voi valmistautua. Tavoitteena on parantaa viime vuodesta ja jopa yllättää monet. Alfta-Ösa on toinen potentiaalinen yllättäjä, kommentoi Luoma.

Lauantaina illansuussa tiedämme, kenen vitriiniin kiertopalkinto Venlan lautanen seuraavan vuoden ajaksi siirtyy!

« Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit