Talkootyön juhlaa

Viimeiset puolitoista kuukautta Louna-Jukolaan ovat käynnistyneet, ja suomalaisen työn juhla eli vappu on käsillä. Suomalaista talkootyötä harrastetaankin ahkerasti Jukola-organisaation eri osissa.

IT-valiokunnan tärkein tavoite – joskaan ei matka sinne – on yksinkertainen: tuottaa kilpailuun osallistuville joukkueille oikeat lopputulokset. Muista vastuutehtävistä oleellisimmat ovat kilpailun reaaliaikaisen seurannan mahdollistaminen ja kilpailukeskuksen tietoliikenne sekä muiden valiokuntien tukeminen IT-asioissa.

Tällä hetkellä IT-keskus majailee Paimion Aikuiskoulutuskeskuksen tiloissa, kivenheiton päässä Jukolan kilpailukeskuksesta. Sieltä keskus kaikkine laitteineen siirtyy kilpailukeskukseen noin viikkoa ennen h-hetkeä. Molemmissa paikoissa on jo toiminta hyvässä vauhdissa.

– Koneiden perusasennukset on tehty, ja konfiguraatiotiedostojen testaus sekä ohjelmiston koulutukset ja verkkolaitteiden konfiguroinnit ovat käynnistymässä. Kilpailukeskuksessa on kaapelointityöt aloitettu, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Niko-Petteri Salo.

Kilpailuvaliokunta vastaa nimensä mukaisesti Jukolan ”ytimen” eli itse kilpailutoimintojen toteutuksesta – lähdöstä vaihtojen kautta maaliin ja aina tulostaululle asti. Tärkeä etappi kohti onnistunutta toteutusta on kenraaliharjoituksen suunnittelu ja organisointi.

Tällä hetkellä ryhmäpäälliköt suunnittelevat eri osa-alueilla talkooväen koulutuspäivän sisältöä ja sen organisointia. Talkooväen koulutus on kilpailuvaliokunnan tärkeimpiä asioita, sillä talkoolaisissa on paljon ensikertalaisia, joille suunnistus ei ole tuttu laji. Monien muiden uutuuksien ohella myös kilpailuvaliokunta tuo ainakin yhden asian ensi kertaa Jukolaan.

– Varakarttapiste sijaitsee K-viitoituksen varrella. Jos siis vaihtoalueen karttatelineeltä ei löydykään omalla numerolla varustettua karttaa, ilmoittaa vaihtopuomin toimitsija tästä radiopuhelimitse varakarttapisteelle. Näin lähtevä kilpailija pääsee suoraan maastoon ilman odotusaikaa vaihtopuomilla, selventää kilpailupäällikkö Satu Tahvonen.

Myös lähtöalue poikkeaa kapeutensa vuoksi edellisistä Jukola-vuosista. Lähtörivejä on täten merkittävästi aiempaa enemmän, mikä edellyttää hyvää suunnittelua yli 80 kartanjakajan sulavan toiminnan varmistamiseksi. Samalla pientä jännitystä tuottaa uusien, digitaalisten vaihtokarsinataulujen saapuminen ajoissa etukäteisharjoittelua varten.

Viestintä- ja areenatuotantovaliokunnan tehtävänä on yksinkertaistettuna tuottaa ulospäin suuntautuvaa viestintää sekä vastata tapahtuman TV- ja areenatuotannosta ja ohjelmatoiminnasta.

Jo pidempään jatkunut uutis- ja kuvatuotanto on viimeisten viikkojen aikana tiivistymässä kohti kilpailuviikonloppua, ja yhteistyötä eri medioiden sekä markkinointiväen kanssa tehdään jatkuvasti. TV- ja areenatuotantoa hiotaan sekä kilpailukeskuksen että maaston osalta lopulliseen muotoonsa. Jukola-viikonlopun ohjelman sekä oheistapahtumien viimeiset yksityiskohdat ovat myös löytämässä paikoilleen.

Median ja yleisön kiinnostus Louna-Jukolaa kohtaan on ollut huomattavaa, mikä on heijastunut mm. uusia ennätyksiä ennakoiviin ilmoittautuneiden määriin. Luvassa on huikea Jukola-viikonloppu, jonka ohjelmaankin mahtuu ehkä pieniä yllätyksiä – niistä lisää näissä ajankohtaisissa uutisissa ja osin vasta paikan päällä!

Kuopiossa juostiin vielä vaihdettavin vaneritauluin osoitettuihin karsinoihin, Louna-Jukolassa siirrytään tältä osin digiaikaan.

Kuopiossa juostiin vielä vaihdettavien vaneritaulujen osoittamiin vaihtokarsinoihin, Louna-Jukolassa siirrytään tältä osin digiaikaan.

« Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit