Sulkeutuuko Haldenin ympyrä Paimiossa?

Yhtenä suosikeista sekä Venlojen että Jukolan viestiin lähtevä Halden SK on melkoinen suurviestien kestomenestyjä. Venlojen voittoa seura on juhlinut neljästi: kolme vuotta sitten Vantaalla sekä kolme kertaa 1980- ja 1990-luvuilla. Jukolan Hiidenkivelle norjalaisseura on kivunnut peräti seitsemän kertaa, viimeksi Virolahdella 2011. Erityisesti viime vuosikymmenellä miehet rohmusivat Ruotsin Tiomilassa miltei kaiken mahdollisen eivätkä naisetkaan voitotta jääneet.

Kevään Tiomilassa miehet olivat mukana voittotaistossa päätyen niukalla tappiolla kakkoseksi. Naiset puolestaan epäonnistuivat selkeästi ja hakevat varmasti revanssia Louna-Jukolasta.

Voittaessaan sunnuntaiaamuna Jukolan viestin seura nousisi kaikkien aikojen voittomäärän tilastoykköseksi Helsingin Suunnistajien rinnalle. Samalla tavallaan sulkeutuisi Haldenin menestysympyrä, sillä ensimmäisen Jukolansa seura voitti juuri edellisessä Paimion Jukolassa 1993.

Eräs kansainvälisen poppoon uusista vahvistuksista on vielä viime kaudella Jukola-isäntä Paimion Rastia edustanut Suomen maajoukkuemies Fredric Portin. Toisaalta seurasta löytyy jo veteraanipuolen huippuviestimiehiä kasapäin, heistä ainakin ruotsalainen Emil Wingstedt sekä suomalaiset Jarkko Huovila ja Mats Haldin todennäköisesti vielä Louna-Jukolassakin ykkösjoukkueessa. Takaisku on ilman muuta maailmanmestari Olav Lundanesin poisjäänti lievän ylirasitustilan vuoksi.

Eräs Haldenin viesti-ikoneista, Tore Sandvik, ei enää suunnista huipputasolla mutta toimii seuran miesten valmentajana. Jukolan voittoa Sandvik on ollut juhlimassa neljästi ja Tiomilan peräti kahdeksan kertaa – useammin kuin kukaan muu maailmassa. Sandvikin mukaan Jukola ja Tiomila ovat seuralle erittäin tärkeitä ja niihin todella satsataan, Jukolaan jopa vielä enemmän sen korkean tason ja suuruuden vuoksi.

– Meillä on etuna seuran monet vanhat tähdet, jotka toimivat tiiviissä yhteistyössä päävalmentaja Eva Jurenikovan kanssa. Myös suomalaisilta miehiltämme tulee hyviä vinkkejä maastotyypin haasteista. Maasto on teknisesti vaativaa ja Haldenin-tyyppistä, joskin selkeästi nopeampaa, sanoo Sandvik.

Sandvik näkee Haldenin yhdeksi Jukolan viestin suosikeista Lundanesin poissaolosta huolimatta, joskin muutama joukkue on paperilla kovempi.

– Tavoitteena on luonnollisesti voitto. Se on vaikea saavuttaa mutta mahdollista. Pientä lisäpotkua saamme siitä, että ensimmäinen Haldenin voitto tuli juuri Paimiossa naapurimaastossa.

Kalevan Rastia Sandvik pitää suosikkina, joskaan ei ylivoimaisena. Muuten suosikkilistalle löytyy lähes kymmenen potentiaalista voittajaa.

– Kaksi viimeistä osuutta ovat ratkaisevia, niille pitää löytyä riittävästi voimaa. Sveitsiläinen OLV Baselland saattaa olla yllättävän korkealla. Ja jospa OK Pan Århus Tanskasta tekisi nyt läpimurtonsa kärkeen myös miesten puolella? ennakoi Sandvik.

« Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit