Paimio aikoo nautiskella julkisuudesta – isäntäkaupungin panostus ei mene hukkaan

Louna-Jukolan isäntäkaupungit Turku ja Paimio valmistautuvat kesäkuiseen julkisuusmyllyyn huolella. Paimiossa pelin henki on selvä: mittaamattoman arvokas julkisuus otetaan ilolla vastaan ja se hyödynnetään niin hyvin kuin mahdollista. Näkyvyys medioissa on puhdasta tuloa, mitattiinpa se millä tavalla tahansa, sekunneissa, euroissa tai imagossa.

– Jukolan viesti on valtakunnallisesti tunnettu ja seurattu tapahtuma, joka iskee voimalla läpi kaikissa medioissa. Odotettavissa on verratonta näkyvyyttä Paimiolle. Uskonkin, että kokonaiskuva perinteikkäästä suunnistuspaikkakunnasta tulee olemaan myönteinen, Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki sanoo.

Paimion kaupunki on järjestäjien kanssa laatimassaan yhteistyösopimuksessa luvannut sijoittaa Louna-Jukolaan kaikkiaan 100 000 euroa. Summa koostuu karkeasti kolmesta osasta: harjoitus- ja kilpailukarttojen kustannuksista, teknisen puolen materiaalikuluista, kone- ja työtunneista sekä markkinointituesta.

– Tapahtumaan odotetaan 50 000 kävijää. Se asettaa isot vaatimukset muutaman neliökilometrin kokoisen alueen infrastruktuurille. Onneksi alueelle on äärettömän hyvät liikenneyhteydet ja liki 90 prosenttia kisakeskuksen alueesta on valmiiksi asfaltin peitossa, Jukolan kenttäpäällikkö Juha Suominen toteaa.

Hänen mukaansa jokainen kaupungilta tarvittava traktori- ja miestunti on hinnoiteltu. Esimerkiksi maaston kepittäminen, maapohjien muokkaaminen ja vesijohtojen vetäminen verottavat Jukola-kassaa.

Kaupungin tuki näkyy teknisen johtajan Markku Kylénin mukaan myös erilaisten tilojen vuokrausmahdollisuutena. Muun muassa suunnittelukokouksiin tarvittavat neuvottelutilat, vanhaan kurssikeskukseen rakennettu IT-päämaja ja Kriivarin koulu majoitustiloineen ja karavaanarialueineen järjestyvät kaupungin kustannuksella.

Paimion kaupunki kerää näkyvyyttä paitsi tiedotusvälineissä myös itse tapahtumapaikalla. Se luovuttaa ”kädenojennuksena” varaamansa kymmenen esittelypistettä paikallisille yrittäjille. Kauppakuja pyrkii tuomaan esiin alueelta löytyvää monipuolista osaamista ja positiivista yrittäjyyttä.

– Haluamme antaa paikallisille yrittäjille mahdollisuuden parantaa tunnettuutta omalla alueella ja löytää uusia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Keskitymme itse näillä näkymin erityisesti yritystonttien, kuten moottoritien tuntumassa loistavien liikenneyhteyksien äärellä olevan YksYkkösen, markkinointiin, kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki arvelee.

Pysäköinti, ruoka ja sauna
Jukolan kulmakivinä

Jukolan viesti sopii Paimiolle kuin luotuna – onhan tämä jo kolmas Jukola samoilla seuduilla. Vuoden 1972 talkoissa pysäköintihommissa uurasti sama mies kuin vuoden 1993 kenttäpäällikkönä. Louna-Jukolaankin vapaaehtoiseksi talkoolaiseksi ilmoittautunut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Reijo Hallisto muistelee lämmöllä kaikkia pariakymmentä Jukolaa, joissa on ollut mukana.

– Tiedän kokemuksesta, millaisessa paineessa Jukolan järjestäjät ovat juuri nyt. Se kuitenkin unohtuu nopeasti, sillä tunnelma valmiissa Jukolassa on ainutlaatuinen! Varsinkin miesten lähtö yön pimeydessä on elämys, hän kuvailee.

Paimion Rastin perustajajäsenenä Hallisto on päässyt näkemään seuran toimintaa näköalapaikalta vuodesta 1985.

– Oman paikkakunnan sakista ei saisi enää joukkuetta, vaikka junioritoiminta onkin vahvaa. Kansainväliseen menestymiseen tarvitaan määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä, näkyvyyttä ja vierastyövoimaa, hän toteaa.

Reijo Halliston mukaan ennätysvauhdissa oleva Jukola on kaupungin luottamushenkilön näkökulmasta katsottuna ennen kaikkea ylivoimainen verkostoitumistapahtuma. Hän arvelee kutsuvieraslistalle päätyvän uusia kansanedustajia ja muita politiikan sekä elinkeinoelämän vaikuttajia.

Louna-Jukolan kilpailijoiden ilmoittautuminen ja talkoolaisten värvääminen täydessä vauhdissa. Kisojen konkari kehottaa ottamaan tilaisuudesta kiinni ja hyppäämään mukaan huikeaan elämykseen joko numerolappu rinnassa tai talkoolaisena.

– Jukolan rakentamisvaiheessa tunnelmat ovat kuin esikisoissa. Talkoolaisena toiveissa on päästä naisten saunaan valvojaksi, Hallisto nauraa.

Toistaiseksi toiveen täyttymisestä ei ole tietoa.

Kenttäpäällikkö Juha Suomisen mukaan Jukolassa on karkeasti ottaen vain kolme asiaa, joiden on kestettävä kaikkien kävijöiden arviointi: pysäköinti, ruoka ja sauna.

– Jos ne toimivat, kaikki on hienosti!

paimio_vaakuna_ja_teksti

« Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit