Löytyykö Kalevan Rastille haastajaa?

Taisto Jukolan viestin voitosta vaikuttaa etukäteen erittäin jännittävältä. Ennakkosuosikit eivät ainakaan ole samalla tavoin ylivertaisia kuin monena aiempana vuonna, osittain ”tasoittavien” tekijöiden johdosta.

Mutta vaikka kuinka asiaa kääntää ja analysoi, pienimmät voittokertoimet ovat nytkin Kalevan Rastilla. Taitavia tekijämiehiä riittää, ja ankkurinakin on tuttu mies – historian menestyksekkäin miessuunnistaja Thierry Gueorgiou. Hieman tilannetta toki tasoittaa mm. luottotykki Fabian Hertnerin juokseminen sveitsiläisen OLV Basellandin joukkueessa monen muun nyky- ja ex-huipun kumppanina. Suosikin viitta pysyy silti Tiomilassa kiritaiston kolmanneksi jääneiden pohjoiskarjalaisten kansainvälisillä harteilla.

Monivuotinen ykköshaastaja, norjalainen Halden SK, joutuu lähtemään kisaan ilman tähteään, ylirasituksesta toipuvaa Olav Lundanesia. Toisaalta tilalle on heittää on mm. täksi vuodeksi Jukola-isäntä Paimion Rastista vaihtanut Suomen maajoukkuetykki Fredric Portin. Muita mielenkiintoisia norjalaistiimejä ovat ainakin IL Tyrving sekä kevään Tiomilassa pitkään kärjessä keikkunut Frol IL. Ruotsalaisia potentiaalisia joukkueita kärkitaistoon on melkoinen nippu, eikä olisi täydellinen yllätys mikäli viimein länsinaapurissa päästäisiin juhlimaan Jukola-voittoa. Suomalaisista KR:n ohella kovimmat odotukset suunnattaneen Vaajakosken Terään, Turun Metsänkävijöihin ja huimasti vahvistuneeseen Kooveehen.

Oslolainen Tyrving oli mukana Tiomilan voittotaistossa ankkuriosuudelle saakka päätyen lopulta kuudenneksi. Jukolassa seura on ollut parhaimmillaan kahdesti viides. Kovien norjalaisten viestimiesten ja muutaman nopeajalkaisen keskieurooppalaisen yhdistelmä voi onnistuessaan haastaa kenet tahansa. Manageri Arne Tiltnes ennakoi kovavauhtista suunnistusta avokallioilla maustettuna hitaammilla rinnealueilla. Seura saapuu paikalle torstaina ottamaan viimeistelytreeneillä maaston erityishaasteet haltuun.

– Jukolassa hienoa on upean areenatuotannon ja hyvien karttojen ohella erityisesti taitosuunnistajia suosiva ratamestarityö. Yksi haasteista on suunnistajien suuri määrä. Tavoitteenamme on ”Tyrving-tyylin” suoritus kaikilla osuuksilla, sillä on ennenkin tultu top 10:een. Kalevan Rasti on toki suosikki, mutta toisaalta IFK Lidingö ja OK Linné hakevat varmasti revanssia Tiomilasta. Tyrvingin kärkisija olisi ehkä yllätys kaikille muille mutta ei meille, ennakoi Tiltnes.

Tyrvingin luottomies Bjørn Ekeberg tekemässä Kuopio-Jukolan toisen osuuden ylivoimaista kärkiaikaa. Kuva: Valtteri Vallittu / Jämsä-Jukola 2013.

Tyrvingin luottomies Bjørn Ekeberg tekemässä Kuopio-Jukolan toisen osuuden ylivoimaista kärkiaikaa. Kuva: Valtteri Vallittu / Jämsä-Jukola 2013.

Etelänorjalainen Kristiansand OK otti vuonna 2009 tuplat: voitto sekä Tiomilasta että Jukolasta. Sittemmin on Jukolasta irronnut kakkossija Jämsästä pari vuotta sitten. Myös KOK on kansainvälinen yhdistelmä, syömähampainaan sveitsiläiset Hubmannin veljekset ja Norjan maajoukkuemies Hans Gunnar Omdal. Louna-Jukolaan seuralla on etunaan tiettyä paikallisosaamista, sillä Turun saaristosta kotoisin oleva valmentaja Mats Dahlén edusti järjestäjäseura Paimion Rastia monta kautta ennen Norjaan siirtymistään. Osa miehistä myös treenasi lähimaastoissa jo heti Kuopio-Jukolan perään.

– Tavoitteenamme on ainakin parantaa Tiomilasta (24.), samoin kakkosjoukkue pyrkii olemaan kärkisijoilla mahdollisimman pitkälle. Suurin haaste on pitää suunnistus kasassa kovassa vauhdissa pienipiirteisillä alueilla. Suosikkien ryhmä löytyy pitkälti Tiomilan tuloslistan alusta, ja suomalaisten uskon olevan nytkin vahvempia kuin Tiomilassa. Meidät lasken enemmän haastajiin kuin suosikkeihin, sanoo ”Magnar” Dahlén.

Vaajakosken Terä on yrittänyt Jukola-voittoa pitkään, mutta monen vuoden suosikkiasemasta huolimatta nousua Hiidenkivelle seura ei ole toistaiseksi päässyt maistamaan. Noin vuosikymmenen ikäisessa nykymuodossaan seura on ehtinyt Jukolassa neljästi viiden joukkoon, parhaimpana pronssitila Kytäjältä 2010. Maailmanmestari Jani Lakasen siirtyminen Kooveen väreihin on ilman muuta heikennys, mutta tilalle on noussut useita nuoria vastuunkantajia. Manageri Juhani Palosen mukaan maastotyyppi on käytännössä suomalaisille tuttu eikä aiheuta poikkeavia haasteita.

– Näin etelässä hämärät 4. ja 5. osuus ovat tärkeitä, mikä sopii meille. Uudistuneella joukkueellamme tavoite on kymmenen joukkoon. Kalevan Rasti mitä todennäköisimmin voittaa – yllättäjä ei voita nykyisin enää Jukolaa. Mukavia yllätyksiä olisivat esimerkiksi Tampereen Pyrintö pitkästä aikaa sekä Frol IL uutena ulkomaalaisena top 10:ssä, sanailee ”Patruuna” Palonen.

Lohjalainen Hiidenkiertäjät on nykymuotoisena huippuseurana vasta kolmatta kautta, mutta plakkarissa on jo kolmostila Jämsä-Jukolasta 2013. Seuran ”edeltäjä”, Delta, nappasi himoitun Jukola-voiton Tampereella 2008. Novikovin maailmanmestariveljesten tähdittämä joukkue voi hyvänä päivänä taistella voitosta myös Paimiossa. Manageri Ville Luoma pitää maastotyyppiin ja kartantekijän kuvaustyyliin tutustumista tärkeänä osana valmistautumista, vaikka molemmat suht tuttuja ovatkin.

– Lisähaasteita tuovat ”ruuhkat” monissa maaston kohdissa. Pyrimme parantamaan viime vuoden suoritusta ja sijoitusta (6.). Kalevan Rastin näen ennakkoon suosikkina, jota Halden ja IFK Lidingö haastavat. Södertälje-Nykvarn ja Tampereen Pyrintö voivat olla yllättävän kovia, pohtii Luoma.

Turun Metsänkävijöiden kansainvälisessä jengissä riittää nopeita jalkoja ja yöviestien erikoisosaamista. Parhaimmillaan hopeasijalle sekä Jukolassa että Tiomilassa yltäneen seuran tähtinä tuikkivat maailmanmestari Edgars Bertuks, ”paluumuuttaja” MM-mitalisti Scott Fraser sekä kauden tuoreena nimenä sprintissä maailman huipulle noussut belgialainen Yannick Michiels. Valmistautumisessa valmentaja Juha Suntila kertoo pääpainon olleen runsaissa viesti- ja yöharjoituksissa sekä sinällään tutun maastotyypin haltuunotossa.

– Kisa on tuskin pelkkää avokallioloikottelua, vaan mukaan mahtunee myös huonokulkuisia alueita. Vuosi vuodelta paisuva joukkueiden määrää tuo oman haasteensa hermojen hallintaan: hitaampia ohiteltaessa on pidettävä oma suunnistus kontrollissa. Tavoitteenamme on top 6. Mielestäni IFK Lidingö starttaa kisaan suosikkina. Kooveella on mahdollisuudet terävimpään kärkeen, samoin Södertälje ja Malung ovat varmasti korkealla. Tampereen Pyrinnön nuori joukkue kohentelee reilusti viime vuoden sijoitustaan, ennakoi Suntila.

Entä ne kovat ruotsalaiset? Niistä enemmän huomenna.

« Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit