Louna-Jukolan kartta syntyy kokeneissa käsissä

Kaikesta oheisohjelmastaan ja palveluistaan huolimatta Jukolan viestissä kaikkein keskeisin asia on kartta. Se on ehdoton edellytys sille, että toimintaa voidaan nimittää suunnistukseksi. Louna-Jukolan osalta asia ei juuri voisi olla paremmissa käsissä, sillä kilpailukartasta vastaa useimmille aktiivisuunnistajille tuttu nimi: Jussi Silvennoinen. Mutta millainen mies Jussi onkaan kartantekijänä?

1970-luvun lopulla ensimmäiset käyränsä kartalle piirrellyt Silvennoinen on pitkään ollut Suomen arvostetuimpia kartoittajia. Ansioluettelo sisältää pitkälti toistasataa karttaa, joiden joukossa on lukuisien kotimaisten arvokisakarttojen lisäksi osa Vuokatin MM-kisojen 2013 kartoista. Tätä taustaa vasten voikin tuntua yllättävältä, että toistaiseksi Silvennoinen on vastannut Jukolan viestin kartasta vain kerran, vuonna 2006 Salossa.

Louna-Jukolan kilpailukartan valmistus alkoi talvella 2013 pohja-aineiston valmistelulla. Saman vuoden kevät ja kesä kuluivat suurelta osin Paimiossa maastotyön parissa. Varsinaisen kilpailumaaston valmistuttua syksyllä Silvennoinen on vielä tehnyt Jukolan harjoituskarttoja.

– Vaikka kartoitustyöt ovat paljolti toistensa kaltaisia, sana ”Jukola” projektin nimessä tuo kartoittajallekin paljon hohtoa työhön. Vaikkapa metsässä eväitä syödessä tuli usein ajateltua, millainen öinen valojono siitäkin kohdasta ehkä tulee aikanaan ohi juoksemaan, muistelee Silvennoinen.

Suunnistuskartan valmistamiseen tarvittavat pohja-aineistot ovat entisestään parantuneet, ja nykyään Maanmittauslaitoksen täysin ilmaiset aineistot kattavat kutakuinkin kaiken tarvittavan. Erityisesti laserkeilauksen avulla valmistettava korkeuskäyräaineisto tarjoaa huikean tarkkuuden ja yksityiskohtaisuuden. Toisaalta liialla informaation määrällä on helposti myös kääntöpuolensa.

– Käytin Louna-Jukolan karttaan laserkäyrästön lisäksi Maanmittauslaitoksen Maastotietokantaa, kiinteistörajoja sekä ilmakuvia, ja siinä oli aivan tarpeeksi tavaraa. Toki olisin voinut ottaa oheen vaikkapa laseraineistosta erotetut kasvillisuuskuviot, mutta vähempikin riittää hyvin – en halua lopputuotteen olevan täynnä suunnistajalle turhia yksityiskohtia, Silvennoinen pohtii.

Moni ammattikartoittaja tekee nykyään työtään metsässä maastotietokoneella käyttäen apunaan GPS:ää. Silvennoinen on pysytellyt nk. vanhan liiton miehenä: maastossa karttaa syntyy tavallisilla kynillä pohja-aineiston päällä olevalle piirtomuoville, joka sitten toimiston puolella skannattuna toimii tietokoneen piirto-ohjelmistossa taustakuvana.

Silvennoinen kertoo tuntevansa luomisen iloa ja palkitsevampaa tunnetta, kun kartta syntyy pohjimmiltaan ”itse” ilman koneiden apua. Maastotietokoneesta ei myöskään ole apua sää- ja maasto-olosuhteiden aiheuttamiin haasteisiin. Suurin peruste on kuitenkin käytännöllinen.

– Omalla tekniikallani tuottavuus on parempi: kartan luonnostelu käsin on paljon nopeampaa kuin valmiin kartan piirtäminen maastotietokoneella. Talvella riittää sitten kyllä aikaa istua tietokoneella piirtämässä, perustelee Silvennoinen.

Hän tosin myöntää, että edellytyksenä ”perinteisen” kartoitustapansa tehokkaalle käytölle on riittävän hyvä pohja-aineisto, eikä siten teknologian laajempi käyttöönotto ole lopullisesti poissuljettu.

– Jos minulla ei Paimiossa olisi ollut käytössä laserkäyriä, olisin ehkä jo hankkinutkin sen maastotietokoneen.

Maastossa karttaa tehdessä näkee ja kokee kaikenlaista eläimistä erikoisiin sääilmiöihin. Jäikö Jussille Louna-Jukolan maastosta mieleen jotain tavallisesta poikkeavaa? Kyllä jäi – pullo.

Silvennoinen oli katsellut samassa maastossa käydyn vuoden 1972 Jukolan viestin karttaa ja kartoittaessaan tutkinut tuon kisan rastipisteitä vähän tarkemmin. Rastipukkeja ei toki niin pitkän ajan takaa enää löytynyt, mutta eräänä päivänä kohdalle sattui ensimmäisen osuuden ensimmäisen rasti.

– Se oli ison jyrkänteen juurella, vähän suojassa tavallisilta ohikulkijoilta. Ja maasta pilkisti ruskea lasipullo, sellainen jossa muistin lapsuudessani myydyn limsaa. Rohkenen epäillä, että se pullo oli Jukolan 1972 rastimiehen juomapullo. Sisältöä en kyllä maistanut, vaan jätin pullon paikalleen puoliksi sammaleen alle. Nostalgisia muistoja se herätti, Silvennoinen myhäilee.

Silvennoisen tuotoksesta pääset nauttimaan ilmoittautumalla mukaan Louna-Jukolaan. Muista ensimmäinen ilmoittautumiskynnys keskiviikkona 4.2.!

Jussi Silvennoisen maastossa piirtämä jälki kelpaisi melkein jo sellaisenaan kilpailukartaksi.

Jussi Silvennoisen maastossa piirtämä jälki kelpaisi melkein jo sellaisenaan kilpailukartaksi.

« Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit