Louna-Jukolan kartat kohta pussissa

Louna-Jukolan kilpailukarttojen pussitus on hyvässä vauhdissa. Turkulaisessa varastotilassa on pikkuhiljaa selätetty pääsiäisen jälkeen alkanutta suururakkaa, ja vappuun mennessä itse pussitus saataneen valmiiksi. Tosin vappuskumpalla ei vielä päästä juhlistamaan koko projektin valmistumista, sillä manuaaliset tarkistukset ja karttojen järjestäminen joukkueittain vievät hyvän matkaa toukokuun puolelle.

Työtä on tehnyt tai tulee tekemään yli 50 talkoolaista – jotkut yhden, toiset miltei kymmenen työvuoron verran. Ja pussittamista todella riittää, arviolta yhteensä 500 tunnin edestä.

– Jukolan viestiin karttoja pussitetaan reilut 13 000 ja Venlojen viestiinkin pitkälti yli 5 000, laskee kartta- ja ratavaliokunnan puheenjohtaja Marko Virta.

– Projektin suurimmat haasteet ovat ehkä kokonaisuuden kasassa pitämisessä. Erilaisia ja kokoisia hajontakarttoja palautuskartat mukaan lukien on niin paljon, että niiden säilytykseen olisi voinut varata enemmän hyllytilaa, pohtii pussituksen päävastaava Ilkka Aakula.

Pussitusprojektiin sisältyy myös karttapussien saumaus eli suuaukon sulkeminen. Näin kartta pysyy karttapussissa eikä kosteus pääse sisään tekemään tuhojaan.

Kaija Hulkkonen (vas.) pussittaa ja Tuulikki Harittu saumaa. Alla olevat pöydät toimivat aikanaan kisaravintolan tiskinä.

Kaija Hulkkonen (vas.) pussittaa ja Tuulikki Harittu saumaa. Alla olevat pöydät toimivat aikanaan kisaravintolan tiskinä.

Painosta tulevat kartat pussitetaan hajonnoittain eli kunkin osuuden kukin ratavaihtoehto kerrallaan. Tämän jälkeen kartat järjestetään osuuksittain numerojärjestykseen.

Tässä välissä sekä Venlojen että Jukolan viestin sadan parhaan eli pieninumeroisimman joukkueen jokainen kartta käydään niin sanotusti käsipelillä läpi. Tällä halutaan varmistaa, että painatuksen jo sinällään epätodennäköiset yksittäisvirheet eivät pääse vaikuttamaan ainakaan kärkijoukkueiden kilpailuun.

– Kaikkiaan tarkastettavaa on 1100 karttaa. Siinä riittää ratavalvoja Ilkka Saarimäelle tuokioksi iltapuhdetta, tuumaa Virta.

Ratavalvojan näytettyä vihreää valoa kerätään ja taitellaan kunkin kilpailunumeron kartat – sekä Venlojen että Jukolan viestin – samaan ”säkkiin”, avausosuuden karttoja lukuun ottamatta. Nämä säkit sitten aikanaan juuri kisan alla kiinnitetään vaihtoalueen karttatelineeseen, ja koska Venlojen ja Jukolan kartat ovat säkissä ”peräkkäin”, ei säkkejä tarvitse viestien välillä vaihtaa tai siirrellä.

Pussitusta eivät toki käy läpi kaikki kartat. Kilpailijat saavat nimittäin Jukola-sunnuntaina käsiinsä kokonaan uudet kartat – ilman karttapussia siis. Tänä vuonna näissä palautuskartoissa on ensi kertaa samalla sekä kunkin kilpailijan oma rata että kilpailun kaikki rastit.

Vaihtoalueen karttatelineeseen kiinnitettävä karttasäkki.

Vaihtoalueen karttatelineeseen kiinnitettävä karttasäkki.

« Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit