Kilpailukartat valmiina painoon

Louna-Jukolan tärkein ja ”pyhin” – kilpailukartat – ovat nyt läpäisseet painoprosessin ensimmäisen vaiheen eli koepainatuksen. Painatus on tärkeä osa tavoitetta tuottaa laadukas kartta suunnistajille. Koepainos olikin ensimmäinen kynnys, joka vaati suuren joukon yhteispeliä: ratamestarit viimeistelivät radat, painon ulkoasusta huolehti siitä vastuussa oleva henkilö, ja paino-originaalit tuotti vielä eri henkilö.

Lopulta varsinainen paino suoritettiin samalla offset-painokoneella, jolla lopullinen karttakin tullaan valmistamaan. Koepaino antoi rata- ja karttavaliokunnalle arvokasta tietoa väreistä, niiden peittävyydestä ja eri merkintöjen asemoinneista kartalla. Kartan koon säätöä muutettiin merkittävästi koepainon valmisteluprosessin aikana.

Koepainoksen lisäksi ratamestarit tulostivat valvojalle tarkistettaviksi kaikki Venla- ja Jukola-hajonnat, joita on yhteensä noin 200 eri vaihtoehtoa. Ratavalvoja tarkistaa ne huolella, minkä jälkeen voidaan antaa käynnistää koneet lopullisen kartan ja ratojen painamiseksi. Tämä painatus tapahtuu maaliskuun loppupuolella.

– Yhteensä karttoja tullaan painamaan noin 40 000 kpl, joista puolet on kilpailussa käytettäviä ja puolet palautuskarttoja. Tuossa määrässä on mukana myös varakartat, valottaa kartta- ja ratavaliokunnan päällikkö Marko Virta.

Karttojen pussitus ja säkitys on tarkoitus aloittaa pääsiäisen jälkeen, ja oletus on, että se työ jatkuu aina vappuun asti. Tuohon tehtävään tarvitaan päiväkohtaisesti useamman henkilön työpanos. Jokainen kartta laitetaan omaan muovikoteloonsa, joka saumataan kiinni.

Tämän jälkeen kartat vielä taitellaan joukkuekohtaisesti säkkeihin, joissa päällä on joukkueen numero. Kukin karttapino – ensimmäisen osuuden karttoja lukuun ottamatta – kiinnitetään sitten kilpailukeskuksen vaihtoalueella karttatelineeseen.

Kun siis Jukolassa kirmaat osuudellesi, on tuo palanen paperia käynyt läpi melkoisen prosessin ennen käteesi päätymistä. Käytäthän sitä hyödyksi parhaalla mahdollisella tavalla: suunnista kovaa ja hyvin!

Karttateline

« Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit