IT-väki pitää koneet ja kuidut ojennuksessa

Louna-Jukolan IT-keskuksessa Sähkömiehentiellä käy säpinä. Paimion kaupungilta vuokratuissa tiloissa kymmenkunta alan ammattilaista asentaa, tarkistaa ja säätää lahjoituksena saatuja tietokoneita. Kisan reaaliaikaisesta seurannasta, kilpailukeskuksen tietoliikenteestä ja tulospalvelusta vastaava IT-väki aloitti muiden valiokuntien tavoin työnsä jo kolme vuotta sitten. Pikkuhiljaa vauhti on tiivistynyt. Läpi talven kerran viikossa jatkuneet tapaamiset lisääntyvät h-hetken lähestyessä.

– Siirrymme kisakeskukseen viimeisellä viikolla, jolloin kokoonnumme varmastikin joka päivä. Tietokoneiden perusasennukset on jo tehty, ohjelmistokoulutukset ja -testaukset aloitettiin toukokuun alussa. Samoihin aikoihin alkoivat myös kilpailukeskuksen kaapelointityöt, IT-valiokunnan puheenjohtaja Niko-Petteri Salo kertoo.

Hänen mukaansa alusta asti mukana olleet Turun Suunnistajien ja Paimion Rastin talkoolaiset ovat ”ehkä ammattimaisimmat IT-osaajat Jukolassa ikinä”.

– Pääsen itse helpolla, sillä Turun Suunnistajien ja Paimion Rastin väki ovat lajin seuroista harvinaisia: ne ovat jo pitkään hoitaneet omien kisojensa tulospalvelun. Meidän ei ole tarvinnut käyttää aikaa ja paukkuja asioiden harjoitteluun ja opetteluun, vaan olemme voineet keskittyä edellisistä kisoista saamamme tiedon perusteella sen kehitystyöhön, mies kehuu joukkojaan.

Jukolan IT-osaajien lista on vaikuttava: emit-teltasta vastaa Henri Lehtinen, itkumuurista Ismo Kuokkanen, kisakeskuksen valokuiturakentamisesta TLT-Connectionin Toni Närvä ja verkon toiminnasta Ilkka Sillanpää, väliaikatiedoista ja maalista Markku Salvela ja Pasi Viberg sekä kaikista työasema-asennuksista Keijo Hintukainen apunaan Pauli Viberg. Seppo Pallari talkoojoukkoineen huolehtii tulosten toimittamisesta tulostaululle. IT-valiokunnan varapuheenjohtaja Jouni Laaksonen vastaa paitsi IT-talkoolaisten rekrytoinnista myös valiokunnan yleisistä asioista yhdessä puheenjohtajan kanssa.

Jouni Laaksonen (vas.), Henri Lehtinen ja Keijo Hintukainen silmä tarkkana IT-keskuksessa. Kuva: Liisa Käiväräinen.

Jouni Laaksonen (vas.), Henri Lehtinen ja Keijo Hintukainen seuraavat silmä tarkkana ohjelmistoasennuksen tilaa. Kuva: Liisa Käiväräinen.

– Online-tekniikka uusiutuu näissä kisoissa lähes täysin. Langattomasti kulkevan tiedon määrä on ihan eri luokkaa kuin missään aikaisemmassa Jukolassa. Se on seurausta meille merkittävän yhteistyökumppanin, Emit AS:n, kanssa alkaneesta yhteistyöstä, Niko-Petteri Salo toteaa.

Hän arvelee, että kilpailukeskukseen ja sitä ympäröivälle alueelle leviää yli kymmenen kilometrin verran kuitua, jota pitkin kulkevat muun muassa rastileimaustiedot ja televisiokuva.

– Onneksi saamme avuksemme puolustusvoimien viestijoukot, jotka vastaavat maastoon vedettävistä tietoliikenneyhteyksistä.

Talkoolaisia kaivataan vielä. IT-valiokuntaan otetaan ilmoittautumisia ilolla vastaan ihan viime metreille asti.

– Muutaman tunnin pestikin auttaa todella paljon. Mitään erityistaitoja ei tarvitse olla. Riittää, että osaa painaa sovittua nappia, Niko-Petteri Salo kannustaa mukaan kisaelämykseen.

IT-päällikkö Niko-Petteri Salo valtakunnassaan. Kuva: Liisa Käiväräinen.

IT-päällikkö Niko-Petteri Salo valtakunnassaan. Kuva: Liisa Käiväräinen.

« Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit