Valio-Jukolan tavoitteena tehokas jätteidenkierrätys

Hakunilan urheilupuistossa 16.-17.6. järjestettävästä Valio-Jukolasta ennustetaan kaikkien aikojen suurinta Jukolan viestiä. Kilpailuviikonloppuna alueelle odotetaan saapuvan yli 50 000 henkeä. Suuri määrä väkeä tarkoittaa myös suurta määrää jätettä. Jukolassa on kiinnitetty erityishuomio jätteen synnyn ennaltaehkäisyyn, minkä lisäksi syntyvä jäte pyritään kierrättämään tehokkaasti.

– Jukolan viestin perinne velvoittaa meitä järjestämään roskattoman ja ympäristön huomioivan tapahtuman. Olemme halunneet panostaa jätteiden synnyn ehkäisyyn sekä hyödyntää mahdollisuuksien mukaan materiaalin uudelleenkäyttöä ja kierrätystä kaatopaikkojen sijaan, Valio-Jukolan jätehuollon varavastaava Terhen Järvi-Kääriäinen kertoo.

Toukokuun alussa voimaan tullut uusi jätelaki koskee myös yleisötilaisuuksien järjestäjiä. Lisäksi Helsingin seudun jätehuolto velvoittaa keräämään ainakin paperin, kartongin, bio- ja energiajätteen, mikäli niitä syntyy yli 50 kg. Valio-Jukolassa mininivaatimuksiin ei ole tyydytty, vaan kaikki mahdollinen jäte halutaan hyödyntää.

– Lähtökohtanamme on, että kaikki mahdollinen jäte lajitellaan. Varsinkin metallien louhinnan ympäristövaikutukset ovat niin suuret, että metallin saaminen kierrätykseen on varsinainen ympäristöteko, Järvi-Kääriäinen muistuttaa.

Yhteistyöllä hyvää lopputulokseen

Onnistuneeseen lajitteluun pyritään pääsemään hyvillä opasteilla sekä jäteastioiden järkevällä sijoittelulla. Lisäksi jätehuollon vapaaehtoiset koulutetaan antamaan jätehuoltoneuvoja. Suurissa yleisötapahtumissa jäte- ja wc-huollon sujuvuus on yksi viihtyvyyden ehdoista. Jätehuollossa Valio-Jukolan yhteistyökumppaniksi valittiin SITA, jonka kanssa jätehuollon suunnitelmaa on laadittu ja jolla on tapahtumien ympäristöhuollosta pitkä kokemus.

-Jäte- ja wc-huollon on sujuttava kitkatta, pinnan alla ja asiakasta häiritsemättä. On tärkeää tehdä yhteistyötä tapahtuman alusta alkaen, jolloin voidaan parhaalla tavalla ymmärtää asiakkaan toiveet sekä huomioida tapahtuman erityispiirteet sekä yksityiskohdat. Valio-Jukolalla on vahva tahto toteuttaa ympäristöystävällinen tapahtuma, sen pohjalta myös jätehuoltoa suunniteltiin, toteaa SITAn myyntijohtaja Mikko Jousi.

– SITA on ollut mukana aikaisempien Jukolan viestien jätehuollossa, joten heillä on kokemusta ja ymmärrystä, mistä tässä tapahtumassa on kyse. Yhteistyö SITA:n kanssa on toiminut erinomaisesti, Järvi-Kääriäinen kertoo.

Jotta valtavassa kierrätysurakassa voidaan onnista, tarvitaan myös kaikkien paikalla olijoiden apua.

– Kierrätyksestä on tehty helppoa tarjoamalla paikalle saapuville keskeisellä paikalla sijaitseva kattava jätteiden lajittelupiste ja leirintäalueiden lähellä bio-,lasi-, metalli- ja energiajaesäiliöt. Suunnistajat ovat ympäristöystävällistä väkeä, joten uskomme onnistuvamme lajittelussa näinkin isossa tilaisuudessa, Järvi-Kääriäinen ennakoi.

« Takaisin